Dr Ljubomir Pfaf, naš čuveni nutricionista: Čuvajte se blic dijeta! Dijeta ne znači gladovanje... (1981)




Najbolje je da se sve te blic dijete izostave. Dijeta je ishrana u kvantitetu i kvalitetu koja ima zadatak da sanira neko stanje ili neki organ. Dijeta nije gladovanje

Maj 1981: "Vidi, jel da sam debela! Ni trokrilni orman mi nije ravan. A ti, tebe boli uvo! Ti si vitka. Sad ću lepo da opalim konzumiranje samo vode, jedno tri-četiri dana, pa će valjda biti bolje... " To je bio samo odlomak razgovora dveju drugarica o večitoj temi - kilaža...


*****



Vodi se velika bitka protiv viška i malo većeg viška kilograma, tako da u svetu već ima mali milion udruženja gojaznih osoba.

Većina tih ljudi želi da se oslobodi tih kilograma, te se podvrgavaju "efikasnim" dijetama koje najčešće sami biraju i koriste, ne vodeći računa o tome da te dijete vrlo često mogu da izazovu opasne poremećaje - ne samo drhtavicu i mučninu (to su i najbezopasniji, samo signalna lampica), već dolazi i do oboljenja kardiovaskularnog sistema, žuči, jetre, poremećaja funkcije metabolizma.

Za odgovor na pitanje kako slabiti, a pri tome ne izazvati smetnje u organizmu, obratili smo se poznatom dijetetičaru dr Ljubomiru Pfafu iz Savetovališta za dijetetiku pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu (Doktora Subotića 5, Beograd).


Imate li mnogo pacijenata?


- Imamo. Preko dvadeset i jednu hiljadu registrovanih, za poslednjih osam godina rada, i prosek je dve do tri hiljade novih pacijenata godišnje. Kontrole se vrše na svakih četrdeset dana, u zavisnosti od slučaja.


Koliko su efikasne te dijetetičke mere?


- Pa, pre svega te mere zavise od saradnje sa pacijentom. Pošto je ta saradnja odlična, idemo u proseku šest do šest i po kilograma mesečno dole ili gore. Ima tu, naravno, i izuzetaka, a to pre svega zavisi da li je pacijent podvrgnut merama u predfazi neke hirurške intervencije (na genitalnim organima, pankreasu) postinfarktnog stanja, gde se slučaj rešava prema trenutnoj situaciji, pa se tako dijete određuju i prepisuju.


Šta je preduslov da bi se neko podvrgao dijeti?


- Prvo i najvažnije je da se konstatuje trenutno zdravstveno stanje. Zatim, da se uoče uzroci gojaznosti ili mršavosti, odnosno uzroci stanja nastalih nepravilnom ishranom. Jer, ishrana je ta koja može da pruži sve što je jednom organizmu potrebno. Ako nešto u toj ishrani nedostaje, to šteti organizmu.


Od čega se sastoje te dijete?


- Dijete su zasnovane na principu pravilne ishrane. Reducirane samo u pogledu kalorijskog unosa za onaj procent koji je potreban, a to je maksimum 50 odsto optimalnih potreba. Mi u proseku idemo od 30 do 40 odsto potreba, i to se može postići pravilnim komponovanjem ishrane, bez oštećenja zdravlja.

U dijetama se nalaze sve vrste namirnica, i to: žitarice, mlečni proizvodi, jaja, meso, masti u obliku ulja biljnog porekla, voće, povrće, pa čak i koncentrati šećera u obliku voćnih sokova.

Komponovanje obroka vrši se tako da se sastoji od pet do sedam obroka dnevno, da intervali između obroka budu od tri do četiri sata.

Bitno je da se nikome ne prepisuje dijeta dok se ne sagleda njegovo zdravstveno stanje, energetska potrošnja i, najzad, razlog zbog čega je došlo do pojave gojaznosti ili mršavosti.

Na teritoriji SR Srbije počeli smo da otvaramo savetovališta o pravilnoj ishrani u želji da sprečimo razne vidove oboljenja srca, želuca, gastrita, koja i nastaju kao posledica nepravilne ishrane.

Vrlo je česta i pojava staračkog dijabeta, zatim promene na kostima - razni deformiteti stopala, kičme, oboljenja disajnih organa... Glavni cilj tih savetovališta je da usmerimo mlade na pravilnu ishranu.



Šta znači skinuti dva-tri kilograma?




Naše čitaoce interesuje šta je i kako se postiže idealna težina?


- Mi ne težimo da postignemo idealnu težinu kod pacijenata zato što se paralelno sa dijeta-terapijom određuje i ritam života i dovodi do postepene promene navika u pogledu ishrane. Obično se ide na toleranciju od 10 do 15 odsto gore ili dole oko idealne težine, i tu se obično završava tretman.

Idealna težina se postiže jednostavno saradnjom sa pacijentom. Tretman se obavlja ambulantno. Pacijent dobija uputstva kojih treba da se drži, ali on konzumira hranu kod kuće.

Kod nas su zastupljene sve populacije, od treće godine života pa nadalje. U ovom tretmanu zastupljeni su i svi profili lekara, od internista, kardiologa... Timski rad daje veoma dobre rezultate.


Šta mislite o dijetama koje primenjuju mlade devojke u želji da što pre "skinu" dva-tri kilograma?


- Prvo, šta znači skinuti dva-tri kilograma? Svi ti kilogrami ne dolaze preko noći, i pomoću tih blic dijeta ne postižu se neki trajniji rezultati. Samo mogu da izazovu poremećaje metabolizma. Te blic dijete koje će za tri dana da "skinu" tri ili četiri kilograma miniraju organe za varenje.

Drugo su klinike kao, čuvena Klinika Mejo, gde se pacijent ne leči ambulantno nego se podvrgava hospitalizaciji, što omogućava detaljan pregled pacijenta, i to je sasvim nešto drugo.

Još nešto o tim blic dijetama. One organizmu oduzimaju gotovo sve materije koje su mu neophodne, i on troši zalihe. To nije toliko opasno kao pojava acetona, ketona u mokraći, koji mogu vrlo brzo da dovedu do uremije.

Zato bih ovom prilikom želeo da opomenem mlad svet da nijedna takva dijeta koja favorizuje jednu vrstu namirnica, koja anatemiše konkretno samo ugljene hidrate i forsira samo meso i dovodi do pada šećera, ne može biti medicinski opravdana i efikasna.

Od povremenih gubitaka svesti nastupa trenutak kad pankreas više nije u stanju da luči šećer i dolazi do glikemije ili hiperprodukcije šećera u krvi.

Zato je bolje da se sve te blic dijete izostave.

Dijeta je ishrana u kvantitetu i kvalitetu koja ima zadatak da sanira neko stanje ili neki organ.

Dijeta nije gladovanje.

Još nešto što je bitno ne samo za mlade - doručak je najvažniji (a mi ga tako često izostavljamo), zatim ručak - tako-tako, a večera treba da bude lakša i problema sa kilogramima neće biti.

Razgovarala: Ivana Jovanović, obrada: Yugopapir (Zdravo, maj 1981.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate