Miroljub Lešo, "bruder Pera": Od "Sutjeske" do "Salaša u Malom Ritu", snovi i razočarenja... (1976)




Ostvario sam mnoge snove, ali doživeo i mnoga razočarenja. Mlad čovek mora da se navikne vremenom na to. U školi su nas učili o etici, ali sve to pada u vodu već prvog dana kada se susretne sa stvarnim životom, već prilikom potpisivanja prvog ugovora i prvog posla 

"Salaš u Malom Ritu" je počeo relativno mirno sa pritajenim uzbuđenjem koje se očekuje tek u sledećim epizodama ekranizacije romana Arsena Diklića. Mirno deluje i beogradski glumac Miroljub Lešo, jedan od junaka ove serije, tumač Pere Maljevića, brata malog Milana kojeg tumači Slavko Štimac

Dubokim, pravim glumačkim glasom, smirenim ali radoznalim pogledom, odgovara na pitanja i polustidljivo se smeška, ali sa iskrom koja nagoveštava munju u očima.

Godinama je već glumac.

Igrao je u pozorištu, filmu, televiziji. Deluje mlađe od svojih 29 godina, ali ipak ima lice muškarca svog vremena. Nije "klasično lep", ali je dopadljiv i veoma fotogeničan.

Njegovo zanimljivo lice mu je i donelo prve uloge koje su mu otvorile svet domaćeg filma i televizije.

Kada je pre nekoliko godina reditelj Stipe Delić video jednu fotografiju mladog beogradskog glumca odmah ga je pozvao na probno snimanje.

Miroljub Lešo nije pre toga stao ispred filmske kamere, ali je odmah dobio zapaženu ulogu u "Sutjesci".

- Posle toga je krenulo - smeška se Lešo. - Igrao sam u filmovima "So" Gojka Šipovca, "Bombaši" Predraga Golubovića, "Dr Mladen" Mithata Mutapčića, "Kičma" Vlatka Gilića, "Devojački most" Mikija Stamenkovića...


Ostvaren san



Poslednja filmska uloga u "Devojačkom mostu" je u stvari Lešov debi u negativnoj ulozi. Do tada je uvek bio - pozitivan. U isto vreme igrao je sve češće i na televiziji.

Počeo je sa "Otpisanima", učestvovao u "Dimitriju Tucoviću", "Kapelskim kresovima", "Đavoljim merdevinama" i, naravno, u "Salašu u Malom Ritu".

- Radio sam sa mnogim rediteljima i od svakog ponešto naučio - veli Miroljub Lešo. - Za razliku od nas glumaca, oni imaju svoj stil rada, svoju osobenost. Mi moramo da se prilagođavamo njima i da se navikavamo na način režiranja i rada svakog od njih. To je, svakako, dobro za glumca.

Miroljub Lešo je najčešće igrao epizodne uloge i do danas nije stekao afirmaciju koju svojim talentom i izgledom zaslužuje.

Priznaje da je još kao dečak sanjao o tome da jednog dana bude glumac.

Naravno, filmski!

Već u gimnaziji odlučio je da okuša sreću i zagazi u ostvarivanje svojih snova. Upisao je Dramski studio u Novom Sadu 1963. godine i dve godine kasnije sa diplomom ove škole zaposlio se u šabačkom pozorištu.

- Mnogi od nas kao deca sanjali smo o tome da budemo filmski glumci, ali nas je pozorište tokom školovanja uhvatilo i opilo. I danas, iako već četiri godine nisam na njegovim daskama, osećam nostalgiju za pozorištem.

Posle Šapca radio je kao glumac u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a od 1969. godine bio član beogradskog Narodnog pozorišta.

Kada ga je Stipe Delić pozvao da igra u "Sutjesci", izgleda da je pozorište definitivno napustio, ostvarivši svoj san iz detinjstva: da postane filmski glumac, da igra rame uz rame sa Batom Živojinovićem, Smokijem Samardžićem, Irenom Papas, Ričardom Bartonom ...


Splasne entuzijazam, ali dođe iskustvo



Miroljub Lešo nije još preterano poznat glumac, ali će ulogom u seriji "Salaš u Malom Ritu" to svakako i postati.

Za sada on i njegova supruga Giza Moldvaj, takođe glumica, žive od njegovih filmskih honorara.

- Ostvario sam mnoge snove, ali doživeo i mnoga razočarenja. Mlad čovek mora da se navikne vremenom na to. U školi su nas učili o etici, ali sve to pada u vodu već prvog dana kada se susretne sa stvarnim životom, već prilikom potpisivanja prvog ugovora i prvog posla. 

Vremenom se čovek navikne na nedostatak etike i obuzme ga poslovni moral, pa tada primeti da više nije mlad.

Splasne entuzijazam, ali dođe iskustvo.

Ne mogu da se požalim što se posla tiče. Ima ga dovoljno i omogućuje mi pristojan život. U svakom slučaju, pristojniji nego da sam ostao u pozorištu.

Lik Pere Maljevića, mladića koji je štiteći mlađeg brata od Nemaca izazvao početna uzbuđenja u Malom Ritu, Lešo tumači do sedme epizode, kada odlazi u partizane i nestaje iz TV serije.

Njegov brat Milan ostaje dalje i postaje glavni junak serije, a takođe i igranog filma "Zimovanje u Jakobsfeldu", sklopljenog od nekoliko poslednjih epizoda serije Diklića i Bauera.

Scene iz prvih epizoda snimljene su u Omoljici i okolini Pančeva, dok je atmosferu Jakobsfelda kasnije dočaravao Futog, predgrađe Novog Sada, i neka sela u Bačkoj.

Napisao: Zoran Predić, obrada: Yugopapir (RTV revija, april 1976.)


Pavle Vujisić: Ne voli film, pa zato ne voli ni novinare...


Podržite Yugopapir: FB TW Donate