Pretražite Yugopapir

Jugovizija 1986: Neda i Brena potonule, najdebitant Hari Varešanović, u Bergen ide Doris Dragović




Doris Dragović nije stigla na takmičenje okružena pobjedničkom groznicom, favorizovanjem ili štabom, ali već nakon generalne probe zasijala je jedna mala lampica mogućnosti o kojoj su samo rijetki razgovarali. Nekima je mogla biti upozorenje da ohlade već ionako pregrijanu atmosferu 

Priština, 7. mart 1986: Sve prognoze i tvrdnje o navodnom namještanju pobjede Nedi Ukraden ili Lepoj Breni ne samo da su pale u vodu već su lupile kao težak kamen o dno najdublje gluposti - one su se našle u drugom dijelu tabele, a vrh je zauzela - Doris Dragović ... Sa petim mjestom najviše dobio mladi sarajevski pjevač Hari Varešanović ...


*****



Pred samo finale domaćeg izbora za "Pjesmu Evrovizije 86" Doris Dragović je napustila grupu "More"! Već odabrana pjesma Slobodana Kovačevića u titogradskom RTV centru otpala je kao učesnica! Doris Dragović zastupa TV Zagreb sa pjesmom Zrinka Tutića "Željo moja" i pobjeđuje!

"Znalo" se da TV Titograd neće dati niti jedan glas Doris Dragović (a ne pjesmi) što se i dogodilo, ali nije uticalo na njen kojiačan plasman.


Šta se "znalo"



Prije ovogodišnjeg izbora, čak nekih petnaestak, dvadesetak dana kao veliki favoriti pominjani su Lepa Brena i Neda Ukraden. One su u Prištini (dvorana omladinskog centra Boro i Ramiz) bile okružene pobjedničkom atmosferom, malim štabovima, a nekima se činilo da se ponašaju upravo konkurentski.

"Znalo" se da Neda Ukraden od Televizije Zagreb neće dobiti niti jedan glas, zbog navodnog značajnog uticaja "Jugotona", kojeg je Ukradenova napustila i prešla u "Diskoton".

Ta se prognoza, takođe, ostvarila, mada njeno ostvarenje u konačnom plasmanu nije značilo ništa.

U Breninom štabu najviše se strahovalo od sarajevskog TV centra, za koji se "vjerovalo" da Fahreti Jahić i "Slatkom grebu" neće dati niti boda a dobili su pet, ali se očigledno nije vjerovalo u veoma mali broj glasova ostalih RTV centara (čak ih četiri nije dalo niti jedan).

Doris Dragović nije stigla na takmičenje okružena pobjedničkom groznicom, favorizovanjem ili štabom, ali već nakon generalne probe zasijala je jedna mala lampica mogućnosti o kojoj su samo rijetki razgovarali.

Nekima je mogla biti upozorenje da ohlade već ionako pregrijanu atmosferu.

Jer, pobjeda Doris Dragović se ne može svrstati u iznenađenje. Da se to desilo grupi "Denis i Denis" ili Dadi Topiću, pa i "Novim fosilima", iznenađenja takođe ne bi bilo.


Propale prognoze



Sve prognoze i tvrdnje o navodnom namještanju pobjede Nedi Ukraden (išlo se čak dotle da se tvrdilo kako je to, sve sredila njena nova disko-kuća!?), pa od toga da joj samo još može parirati Lepa Brena, ne samo da su pale u vodu već su lupile kao težak kamen o dno najdublje gluposti.

Nije se ostvarila prognoza da bi mogao pobijediti kakav bukvalni autsajder.

Ali, mnogi su smatrali da je najprijatnije iznenađenje bio Hajrudin Varešanović sa pjesmom "U tvojoj kosi". Ona se odvajala od ostalih aranžerskim rješenjem refrena u kojem se zadržava isti ritam iz njenog prvoga dijela.

Uz Doris Dragović, ako se tako gleda, najviše uspjeha, dakle, imao je mladi sarajevski pjevač kojeg pratioci muzičkih zbivanja znaju još iz vremena kada je bio, gotovo kao dječak, pjevač grupe "Ambasadori".

Stekli smo utisak da je njegov plasman pomalo iznenadio ljude iz sarajevskog RTV centra, ali čini nam se više zbog toga što su podlegli atmosferi vezanoj za nastup favorizovane Ukradenove.

Da je kojim slučajem pobijedila i slovenačka grupa "Gu Gu", sa pjesmom "Gu Gu ide u Holivud", takođe prevelikog iznenađenja ne bi bilo.

Ona je polagano osvajala simpatije, njen refren se pjevušio sve više kako su probe odmicale, a na kraju je dobijala i glasove.

Svim do sada pomenutim završava se zapravo spisak favorita i mogućih pobjednika.

U konačnom plasmanu prvih šest nam se čini realnim i, dakle, mogućim pobjednicima. 

A da li je trebalo to da bude ona koja je treća, druga ili peta (svejedno), jasno je da se nikada do kraja ne može objektivizirati. Prvi je onaj takmičar koji prvi prođe kroz cilj. U ovom slučaju to je onaj koji dobije najviše glasova.


Do šest i nazad



Jedino što se sa sigurnošću može tvrditi jeste to da Doris Dragović ništa nije izgubila kada je odlučila da promijeni TV centar za koji pjeva, odnosno pjesmu.

Sasvim je drugo pitanje šta ona sa "Željo moja" može postići u norveškom gradu Bergenu, 3. maja, na finalu "Pjesme Evrovizije".

Jer, po nekima pjesma "nije bogzna šta za Evropu", zatim da je "za Splitski festival", te da "Doris gore nema šta da traži".

Iznenađuje opet naša nevjerovatna spretnost da odmah i opet naprečac prognoziramo. Čak i nakon činjenice da smo do prije pet minuta ispali, kao i u fudbalu, vrlo slabi Nostradamusi.

Zato se autor ovoga teksta sada neće upuštati u neke procjene bar dok ne čuje pjesme ostalih zemalja učesnica ovogodišnje "Pjesme Evrovizije".

Bez prevelikih navijanja, ali i bez crnih prognoza.


Udvaranja i osvježenja



Ali, neke stvari ostaju da se primijete kao činjenice.

Sve pjesme koje su tipovale na izraziti folk elemenat (Neda Ukraden, Lepa Brena, pa i pjesma "Ne idi", koju je pjevala Mirjana Beširević) - osvojile su veoma malo glasova, ako se posmatra popularnost tog motiva na disko-tržištu.

Da li to najavljuje prolaznost trenda koji je uzeo maha, čak i prenaglašeno, u domaćem roku - znaće se po prodaji ploča, prije svih Ukradenove i Lepe Brene.

Činjenica je i to da ovoga puta nije prošao ni udvarački momenat ukusu zapadnog konzumenta pop-muzike, koji bitno određuje plasman u Evropi.

Za tim najviše može da žali Daniel Popović sa svojom "Pegi Su", pa donekle i Božidar Volfand sa pjesmom "Se la vi". Ili su isuviše ličili na sebe - samo odranije.

Po nekima je "Pegi Su" druga "Džuli", itd.

Uz to se Danielu desilo da ne otpjeva čitavu jednu strofu zbog navodnog prebrzog ritma i nemogućnosti da u takvom tempu uopšte otpjeva tekst!?

Izgleda da je najneshvaćenija bila "Sandra" u interpretaciji Seida Memića Vajte zbog izvjesne dvadesetogodišnje patine koju je u sebi sadržavala, aranžmana bez udaraljki, mada se slobodno može reći da ju je Vajta otpjevao sa izuzetnim emotivnim nabojem.

U muzičkom pogledu, a i zanimljivom interpretacijom, osvježenje je bila mlada Violeta Redžepagić sa pjesmom "Nora", a Snježana Naumovska nema šta da žali u svom plasmanu.

Ostali su korektno pjevali i igrali ono što su imali.

Recimo, na kraju ovog teksta, da je organizacija bila na izuzetno velikoj visini, da su organizatori obezbijedili predivne uslove i izvođačima, i kompozitorima, i predstavnicima RTV Centara i štampe da se osjećaju ugodno i bez ikakvih problema obavljaju svoj posao.

Za to, možemo slobodno reći - s obzirom da smo u situaciji da prisustvujemo velikom broju ovakvih manifestacija kod nas, zaslužuju zaista najviše ocjene.

Napisao: Branko Vlačić, obrada: Yugopapir (Ven, mart 1986.)


Utisaka puna glava...



Tragičarka večeri: Mirjana Beširević pamtiće dolazak na scenu Jugovizije po tome što se nezgodno saplela i skoro prosula po istoj - mnogi kažu da je karma učinila svoje: usudila se da na festivalu zabavnih melodija zapeva - čist narodnjak...


Suza suzu stiže: Seid Memić Vajta u poslednje vreme lansira sve same tugovanke, a ovaj put se, pevajući pesmu o jednoj Sandri, gotovo sasvim rasplakao...


Modni gaf Jugovizije: Pored prozaične haljine Snežane Naumovski, najviše coktanja zaslužio je mladi Hari Varešanović, nastupivši u kapi koja je previše podsećala na kačket "onog" Loše iz Plavog orkestra - kopiranjem se neće dugo zadržati na estradi...


Voditeljsko otkriće: Dajte glumcu Enveru Petrovciju da vodi Jugovizije - i one koje se ne održavaju u Prištini. Novinarski utisci su da je i ovaj put svoj nezahvalni posao obavio umešno, prirodno i šarmantno...


Jugovizija 1986: Da li je Doris izdala grupu More?




Podržite Yugopapir: FB TW Donate