Zdravko Čolić: "Ti i ja", novi LP i prekretnica u karijeri 25-godišnjeg ekonomiste iz Sarajeva! (1976)



Posebnu pažnju privlači omot, za naše prilike izuzetno dobro rešen. Posle, ili tačnije uz omot aktuelnog "Bijelog dugmeta" to je najuspeliji omot ploče objavljene kod nas. A kada se saberu sve ove vrednosti - nije teško pretpostaviti kako će ploča proći i na tržištu

Zdravko Čolić, uskoro diplomirani dvadeset petogodišnji ekonomista iz Sarajeva, bez stalnog zaposlenja sa statusom slobodnog umetnika, popularni interpretator nota koji život čine lakim, ljubimac lepšeg pola, uzročnik patnje mnogim nežnim srcima i ne baš nežnih rasprava domaćih disko kuća, vlasnik zlatnih, i srebrnih ploča, osvajač mnogih nagrada (naročito prvih) sa naših festivala, zaljubljen u muziku i - trenutno sa jednom velikom obavezom - predstaviti publici LP ploču "Ti i ja" koja je već zlatna.

- Ovih dana sam u velikom poslu. Vršim poslednje pripreme za veliku turneju po celoj zemlji na kojoj ću predstaviti svoj debi album "Ti i ja". To je veoma obiman i složen posao, specijalno zbog toga što želim da napravim program koji će sasvim odgovarati mom renomeu. 

Želja mi je da publici pokažem jednog novog Zdravka u smislu pravog profesionalca, sa programom koji će biti na evropskom nivou.

Prošlo je vreme kada je bilo dovoljno da se pojavi zvezda, otpeva par pesama i publika bude zadovoljna. Sada publici treba pružiti puno toga da bude zadovoljna.

Svaki nastup, bez obzira gde bio, je podjednako važan. Bez lažne skromnosti, ja sam do sada puno toga postigao i ne želim da olako stavim na kocku svoj ugled.


Nemci nisu zadovoljni radom dosadašnjeg producenta



Dravco - mladi talentovani pevač lepog izgleda i prijatnog glasa, potencijalna buduća zvezda najjače svetske disko korporacije WBA, do sada tri snimljena singla sa prepevima svetskih hitova na nemačkom jeziku u očekivanju poziva za novo snimanje.

- Pred ovogodišnju letnju sezonu za nemačko govorno područje će izaći moj novi singl koji ću
snimati u minhenskom studiju WBA početkom juna. Na tom planu došlo je do izvesnih novina. Firma nije bila zadovoljna radom mog producenta Rajnera Piča sa kojim sam do sada snimio sve ploče za WBA i dodelila mu je Dika Hagelmana. 

Pored toga moraću izvesno vreme da boravim u SR Nemačkoj da bih tu bio stalno prisutan. Za firmu WBA me veže ugovor još dve godine i mislim da ću za to vreme uspeti da steknem izvestan renome.

Nego, mnogi mi zamaraju što sam izmenio ime. To je bilo neophodno radi lakšeg proboja. Zamislite nekog Nemca ili Engleza kako pokušava da izgovori Zdravko. Ovako je samo prvo slovo izbrisano i već je lakše.


- Za domaće poklonike ZDRAVKO, za one koji govore nemački DRAVCO, a one iz SSSR-a?


- U SSSR-u sam do sada bio dva puta i ići ću samo jedanput godišnje. Za razliku od drugih koji odmah kažu da su već postigli izvanredan uspeh ja smatram da nisam jer i nisam imao pravu priliku. Tek kada pred kraj godine krenem ponovo, siguran sam da ću se vratiti u zemlju kao jedan od najpopularnijih inostranih pevača u SSSR-u.


- "Sinoć nisi 'bila tu", "Gori vatra", "Ljubav je samo reč", "Ona spava", "Emili", "April u Beogradu" i ... ? 


- Već prilično dugo nisam imao hit singl. Međutim, na albumu "Ti i ja" su manje više sve pesme hitovi, uostalom za to su garancija i autori Kornelije Kovač, Goran Bregović, Arsen Dedić i Kemal Monteno.

Sada upravo tražim pesmu koju ću staviti na svoj novi singl.

To će verovatno biti jedna nova lepa pesma Kornelija Kovača posvećena svima koji se vole, isto kao što je i album namenjen svima: mladiću i devojci, prijatelju i prijateljici, prvoj ljubavi, najvećoj ljubavi, neuzvraćenoj ljubavi, svima i svuda gde se pojavljuje ON i ONA tj. "TI I JA".

Razgovarao: Maksa Ćatović, obrada: Yugopapir (Džuboks, 1976.)




TV novosti o novom albumu Zdravka Čolića



Nekoliko meseci posle objavljivanja retrospektivne LP, Zdravko Čolić objavljuje novu veliku ploču, u izdanju "Jugotona", izuzetnu po mnogo čemu.

Pre svega, po izboru kompozitora koji su pisali muziku i po repertoaru.

Kao autori pesama javljaju se:

Kornelije Kovač ("Vagabund", "Ostanimo prijatelji", "Zvao sam je Emili", "Posle raskoši i sjaja", "A sad sam ja na redu", "Život je lep, Helen-Mari"), Goran Bregović ("Loše vino", "Igraš se vatrom"), Kemal Monteno ("Ljubav je ljubav") i Arsen Dedić ("Ti si svetlo, ja sam tama").

Već imena autora govore dovoljno i o repertoaru i o kvalitetu kompozicija.

Interpretacija Zdravka Čolića, jednog od naših najboljih i najpopularnijih pevača nivoom odgovara vrednostima koje kompozicije nose.

Oseća se da je kod svakog pojedinačnog snimka Čolić činio sve da dostigne maksimum i, u najvećem broju kompozicija u tome i uspevao.

Posebnu pažnju privlači omot, za naše prilike izuzetno dobro rešen. Posle, ili tačnije uz omot aktuelnog "Bijelog dugmeta" to je najuspeliji omot ploče objavljene kod nas. A kada se saberu sve ove vrednosti - nije teško pretpostaviti kako će ploča proći i na tržištu.


Ante Batinović ("Tina"): Krenimo u raspravu o odnosu roka i šlagera...



Upravo objavljeni album "Ti i ja" Zdravka Čolića ponovno aktualizira raspravu o odnosu roka i šlagerske glazbe koja se često vodila u posljednjih godinu- dvije. Problem je složeniji nego što se čini na prvi pogled.

Kako to da se kao autori i interpreti na Čoličevoj ploči pojavljuju odreda naši eminentni rok-glazbenici, kao što su Kornelije Kovač, Vedran Božić, Nenad Zubak, Goran Bregović, Slobodan A. Kovačević i Arsen Dedić (koji je postao simbolom neusporedivo ambicioznije glazbene vrste nego što je to šlager)?

Ne bih rekao da je suradnja rok-glazbenika sa šlagerskim glazbenicima rezultat samo želje za materijalnom zaradom.

Time je još teže dovesti u vezu novi nazor na život primjeren rok-glazbenicima i (malo)građanski nazor šlagerskih autora i pjevača.

Problem iziskuje i istraživanje stava naših rok-glazbenika.

Možda se, u većini slučajeva, oni koriste samo tehnologijom, instrumentima roka, a na život gledaju kao i naše festivalske vedete? U tom slučaju možemo govoriti o pop-šlagerskoj glazbi ili o salonskom roku.

Problema je, dakle, mnogo. TINA će uskoro organizirati raspravu glazbenih kritičara i samih glazbenika o temi roka i šlagera i pokušati dati odgovore na pitanja o estetskoj vrijednosti i društvenoj pozadini ove pojave. Dakako u raspravu bi se trebali uključiti i svi čitatelji.



Podržite Yugopapir: FB TW Donate