TV Sarajevo, jubilej omladinske emisije "Na ti" / Duško Trifunović: Mi smo najveća pop škola (1976)



Bili smo "na ti" sa mladićima i devojkama mnogih bosanskohercegovačkih velikih i malih mesta, saznali kako radi i kako se zabavlja seoska i radnička omladina, čuli na hiljade stihova pesnika koji još dugo neće izdati prvu zbirku, mnogi od njih su tek pred kamerama priznali da druguju sa rimom, da negde duboko u sebi nose pesnički nemir

Ako šestogodišnje postojanje emisije za mlade "NA TI... " - koju jednom mesečno (ponedeljkom, 18.45) u takozvanom omladinskom terminu, naizmenično sa ostalim studijima, prikazuje Televizija Sarajevo - - pretvorimo u brojeve, dosadašnji rezultat je: 77 emisija, 2.310 minuta programa, 462 muzičke numere, 1.440 učesnika ...

Statistika - koja zaslužuje pažnju.

Dodamo li tome i podatak da je zvanična televizijska kritika ovu emisiju ocenila kao najbolju emisiju za mlade koja se trenutno prikazuje i vesti koje dolaze iz sarajevske službe za ispitivanje gledanosti televizijskog programa koje govore da je najgledanija omladinska emisija, nije teško objasniti zašto su urednički kolegijum i programski savet Televizije Sarajevo odlučili da se emisija "NA TI... " zadrži i ove godine u programskoj šemi i tako (u vreme kad mnogi studiji, tragajući za novim vidovima zabave za mlade, ukidaju stare a počinju nove emisije) produže njen vek - do daljnjeg.


Intimno sa gledaocem



Sarajevska emisija za mlade "krenula" je onih dana kad se na programu pojavio i "Maksimetar", u vreme kad naši tv poslenici nisu tačno ni znali šta treba mladićima i devojkama, koji deo svog slobodnog vremena provode pored tv prijemnika, pružiti kao zabavu, pouku, jedan od načina afirmacije njihovog rada.

I odmah na startu mala ekipa sarajeskog programa za mlade (u kojoj su tada bili Velimir Stojanović - urednik, muzički urednik Esad Arnautalić, scenarist i voditelj Rajko Petrov Nogo i reditelj Vojislav Milašević) našla je "ono pravo".

Emisija "NA TI... " nadživela je i "Maksimetar" i mnoge druge emisije za mlade koje su za ovih šest godina nastajale i nestajale.

Od pre četiri godine ekipa se promenila. Ulogu urednika, scenariste i voditelja dobio je pesnik Duško Trifunović, a ulogu reditelja je preuzeo Milan Bilbija.

- Mnogi nam zameraju što je naziv ove emisije dugo prisutan, boje se da njime ne dodijamo gledaocima - priča Duško Trifunović, koji se sa mladim televizijskim gledaocima "na ti" druži već četiri godine. - Ako se sa mladićima i devojkama uspostavi jedan neposredan odnos, ako im priđemo kao njihovi drugovi, postajemo im odmah bliži, raskorak koji postoji između ljudi sa televizije i onih "običnih smrtnika" se premošćuje. 

Život mladih nam postaje pristupačniji, oni nam dozvoljavaju da zavirimo u njihove velike i male tajne, da javnosti otkrijemo njihove probleme, ili, naprosto, ovi se otvore prema svetu, ponude mu svoje stihove, note, dozvole da saznamo nešto više o njihovim pobedama, porazima, ako treba.

A tada je broj tema za emisiju neograničen...

A sve je to, kako kaže Trifunović, dato kroz sliku, pevanje i reč.

Kamere emisije "NA TI..." do sada su zavirile u hiljadu svetova mladih.

Njihovim posredstvom bili smo "na ti" sa mladićima i devojkama mnogih bosanskohercegovačkih velikih i malih mesta, saznali kako radi i kako se zabavlja seoska i radnička omladina, čuli na hiljade stihova pesnika koji još dugo neće izdati prvu zbirku, mnogi od njih su tek pred kamerama priznali da druguju sa rimom, da negde duboko u sebi nose pesnički nemir.

Za ovih šest godina bili smo u gostima kod mladića i devojaka mnogih škola, radnih kolektiva i ustanova u ovoj Republici.

Oni su nam pričali o svemu što su tog trenutka smatrali važnim, a gledaocu se činilo da sa njima razgovara, jer su autori emisije gotovo uvek uspevali da postave pravo pitanje, da dobiju pravi odgovor.


Velika škola za mlade



Ono što mladi nisu mogli da kažu rečima, kazali su pesmom. Televizija Sarajevo je otvorila širom vrata svim mladićima i devojkama koji lepše govore notama, oko emisije "NA TI... " okupila se grupa mladih kompozitora, pevača i zabavljača.

- Nije nam bio cilj da se bakćemo zvezdama naše muzike, pružili smo šansu anonimnim mladim stvaraocima da se dokažu da, ako smognu snage, i sami postanu jednog dana zvezde - kaže Duško Trifunović. - Mi smo u Sarajevu jedini verovali u te mlade ljude, pozvali ih pred kamere, oni su otpevali ili odsvirali svoje i sada u njih veruju svi...

Kroz ovu omladinsku emisiju prošli su:

Neda Ukraden, Ivica Tomović, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Ranko Boban, Nikola Borota, Narcis Vučina, "Bijelo dugme", "Iver", "Teška industrija", "Ambasadori" ... 

Za sve njih emisija "NA TI... " bila je velika škola, veliki fakultet. Odatle su oni krenuli u svet, mnogi postigli sve što se u našoj zabavnoj muzici može postići.

Emisija je, što se retko dešava u svetu, a prvi put kod nas, ostavila dubok trag i u bosanskohercegovačkom i sarajevskom zabavno-muzičkom životu.

Ostaće zabeleženo da je ova emisija za mlade bila prva i najveća pop škola koja je jugoslovenskoj muzičkoj javnosti dala kompozitore i interpretatore visokog kvaliteta.

- Došlo je, tako, vreme da emisija danas ne može da dođe do svo je "dece" - kaže Trifujnović. -
- Ona su postala slavna, pred njima su mnogobrojni koncerti, gramofonske ploče, televizijske šou emisije. Danas je pravi problem angažovati nekog od njih za jednu ili dve interpretacije baš u emisiji u kojoj su prvi put upoznali mikrofon, televizijske kamere, slavu i popularnost.

Ali, tu su nove, mlade snage.

Emisija "Na ti... " uvek je otvorena onima koji imaju šta da kažu.

Ove godine emisija za mlade "NA TI... " nastojaće da donosi uvek nešto novo. Obraćaće se i dalje mladim gledaocima (i u živo, kad za to budu postojali uslovi) biće sa celim svetom "na ti", njena vrata će ostati i dalje otvorena svima, kroz nju će i dalje pesnici, radnici, učenici, studenti, kompozitori, pevači...

Jedini uslov je - da su mladi, da snagom svoje mladosti kako je to pre nekoliko meseci rekao jedan učesnik u emisiji - žele da promene svet.

Napisao: Branko Mandić, obrada: Yugopapir (TV novosti, februar 1976.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate