Stari majstori na koncertu "Rock naše mladosti" '86: Džentlmeni, Elipse, Samonikli, Plamenih 5...


Naklonost publike odmah zatim dobio je jedinstveni Mile Lojpur, jer se u Beogradu tada prikazivao film Jagode u grlu Srđana Karanovića - kao podsjećanje na nekad popularnu TV-seriju Grlom u jagode gdje je Lojpur bio svojevrsna zvijezda igrajući samoga sebe - s mikrofonom pričvršćenim na gitaru



Studio, februar 1986: Beogradski rokeri okupili su se i svirali pjesme svoje mladosti. Džentlmeni, Elipse, Plamenih pet, Mile Lojpur i drugi - rasplesali su publiku...


*****



Zajednički nastup ponovno okupljenih i oživljenih naših vodećih "električarskih" sastava šezdesetih godina iznesen je na leđima nekoliko entuzijasta i, srećom urodio je plodovima koji obećavaju lijepu budućnost sličnim pothvatima.

Nekoliko glazbenika i ljudi iz rock'n'roll djelatnosti toga naraštaja organiziralo je Rock naše mladosti u ne baš rokerskoj dvorani Doma sindikata Jugoslavije.

No, to nije bilo bez razloga - dvadesetak godina ranije održana je na istome mjestu jedna od prvih beogradskih gitarijada.

Mlađa srednjovječna publika ispunila je dvoranu, a nije mnogo nedostajalo da ustane i pretvori sve u veliki plesnjak - to bi i bio pravi vrhunac! 

Među gomilama opreme i ozvučenja veterani kao da su se pomalo zbunili, no - ima li uopće smisla pri takvom poduhvatu gledati nastupe pojedinih sastava kritički?

Po starim načelima gitarijada, svaka je grupa izvodila po tri pjesme, no većinu je publika bučno zvala na jedan i čak dva bisa. Koliko je bilo zanimljivo osvjedočiti se kako su i čime ti električari nekada žarili i palili - ništa nije manje značajno saznanje o njima danas.

Neki su na ovaj ili onaj način ostali u rocku, drugi su glazbenici različitih interesa, treći pripadaju u tzv. uvažene građane ovoga društva.

Rock naše mladosti započeo je instrumentalni sastav Samonikli, a naklonost publike odmah zatim dobio je jedinstveni Mile Lojpur, jer se u Beogradu tada prikazivao film Jagode u grlu Srđana Karanovića - kao podsjećanje na nekad popularnu TV-seriju Grlom u jagode gdje je Lojpur bio svojevrsna zvijezda igrajući samoga sebe - s mikrofonom pričvršćenim na gitaru.

U živo je uistinu oduševio izvodeći rock'n'roll standarde.

Dakako ni do danas nije naučio riječi tih pjesama, njegov prateći Septet 7 doimao je razbarušeno, ali nije prošlo bez cupkanja i tvista.

Završeno je, zna se, intoniranjem njegove odjavne himne Mile br. 1, Mile br. 2...

Bele zvezde predstavile su se kao jedan od ranih rokerskih pokušaja s autorskim materijalom, a Plamenih 5 - predvođeni Branislavom Anđelovićem iz Rokera s Moravu, "skinutim" pjesmama iz srednjeg razdoblja grupe The Beatles.

Sastav Smeli mirisao je na drugu polovicu šezdesetih i plesove za koje su "skidali" hitove iz prapočetaka tzv. progresivne muzike.


Tutti Frutti za kraj



Džentlmeni braće Jelić (YUgrupa) na najbolji su i najljepši način predstavljali zlatno doba i ovdašnje početne korake rock and rolla makar i prepjevima stranih hitova, no njihove pjesme odišu svježinom.

Odgovarajućom produkcijom lako bi se mogle uklopiti u zvuk novih sastava iz SAD, zadojenih ranim rockom i country-glazbom.

Tomi Sovilj i njegove Siluete nisu bili mnogo više od karikature u odnosu na svoju nekadašnju reputaciju.

Teško je bilo povjerovati da je to svojedobno bio najtvrđi ovdašnji roker koji je poslije svirao i na Zapadu, jer sada je upadljivo loše pjevao r'n'rstandarde, natucajući tekstove i trapavo se krećući pozornicom.

Komičar Ljuba Moljac ponikao je iz istih krugova kao i većina sudionika programa, pa nije čudno da se i on ponovno pojavio s njima, a TV-režiser Aleksandar Mandić priključio se, gužve radi, svojim drugovima iz Elipsi.

Elipse su neka vrsta supergrupe, jer ritam-sekcija poslije se proslavila u Korni grupi, a klavijaturist Zoran Simjanović jedan je od naših vodećih skladatelja filmske glazbe, dok je gitarist Simeon Vuković Simica bio najbolji instrumentalist večeri.

Nije izostao ni simboličan i lijep završetak - Tutti Frutti, zajednička svirka većine glazbenika.

Prihod od ulaznica otišao je u dobrotvorne svrhe - za izgradnju Doma za distrofičare u Beogradu i jednoga doma za nezbrinutu djecu na Kosmaju.

Napisao: Dragan Kremer, obrada: Yugopapir (Studio, februar 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate