Limeni bubanj, nova nada YU rocka i disko kuće Suzy '86: "Daj sve" na vrhovima domaćih top lista

Gitarist i autor Ladislav Račić govori o debi-albumu grupe Limeni bubanj, koji naš suradnik Ozren Kanceljak smatra najboljim diskografskim prvencem nakon debija grupe Boa. Limeni bubanj sačinjavaju: Ladislav Račić (gitare), Boško Marković (vokal), Mladen Valek (bas), Krešimir Randić (bubnjevi) i Alan Bjelinski (klavijature).

Zanimljivo je da Račić i Valek posjeduju diplome muzičke akademije, Bjelinski je student dirigiranja, a Randić uči udaraljke na srednjoj glazbenoj školi.

No, njihova glazba nema ni trunke rock-pretencioznosti.

- Obrazovanje nam je pomoglo da objasnimo put kojim ćemo ići. Limeni bubanj osnovan je prije dvije godine. Cilj nam je da ponudimo jugoslavenskom rock-tržištu nešto što godinama ne postoji, rock koji bi po svim svojim kvalitetama težio svjetskoj produkciji i, s druge strane, mogao postati i stilsko usmjerenje kompletne scene. 

Diskografska kuća Suzy dala nam je priliku i ponudila najbolje uvjete za snimanje debi-albuma.


• Ploča je uglavnom dobila vrlo visoke ocjene. Što o njoj možete reći kao autor glazbe?


Ploča je mogla biti i drukčija - agresivnija, slojevitija i još otvorenija, komunikativnija. No, htjeli smo ploču kojom bismo naznačili sve naše mogućnosti i otvorili prostor za slijedeće projekte.

Snimali smo u zagrebačkom studiju SIM jer ima uistinu dobru ekipu. Producent je bio Rastko Milošev, bivši član Parnog valjka, čovjek kojega izuzetno cijenim zbog njegovih stavova o glazbi i "izvrsnog uha".

Znao je procijeniti što želimo i prenijeti to na snimku.

Snimatelj je bio Dragan Čačinović Čač koji je - možda manje glazbeno-zanatskim pristupom, a više senzibilitetom - pridonio da ploča ne bude zamorna.

Marin Margetić svirao je saksofon i ima lijep solo u pjesmi Daj sve koja se trenutno svira u mnogim radio-programima, a Neven Mijač svirao je usnu harmoniku u pjesmi Dok pjevam ja, dok je Stanko Juzbašić programirao sintesajzer Emulator i nekim originalnim rješenjima dao sastavu boju zvuka.


• Površnim slušanjem radijskih top-lista uvjerio sam se da nailazite na odličan prijem slušatelja.


U početku imali smo pobjede na svim demo-top-listama, i to je bio poticaj bez kojeg bismo teže radili. Pjesme Uzmi me, kojom smo se predstavili prije albuma, i Daj sve, koja se sada nalazi na mnogim top-listama najbolje pokazuju koliko smo uspjeli.




Daj sve nalazi se na vrhovima jugoslavenskih top-lista, i to ne samo u jednoj republici ili gradu, već i na svim lokalnim i republičkim radio-stanicama u nas.

Imamo objektivne povratne informacije koje su nam stimulans da i dalje radimo na svoj način.

Često snimamo za televiziju, a želimo se na najbolji način predstaviti i u živo, s promjenama koje bi nas prilagodile ritmu koncerata.


• Kada ćete krenuti na turneje?


S koncertima krećemo potkraj listopada i nastupat ćemo po Jugoslaviji ne birajući klubove i prostore, već svirati svagdje gdje je dobra rock-publika.


• Kakve su reakcije publike prilikom gostovanja u radio-programima?


Odlazili smo u sve moguće radio-stanice, primjerice u Beogradu, Sarajevu ili Splitu. Iznenađujuće je da su ljudi znali kako je riječ o ozbiljnom projektu i poznavali pjesme i koncepciju grupe.

U Beogradu smo u jednom danu - uz izuzetan interes dali sedam intervjua u svim mogućim programima. Vjerojatno su osjetili da pružamo nešto novo - iskreno i osmišljeno!

Razgovarao: Ozren Kanceljak, obrada: Yugopapir (Studio, 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate