Goran Bregović otkriva omiljene modne detalje Bijelog dugmeta: Krzno, saten, svetlucave zvezdice




U našoj scenskoj garderobi najviše je zastupljen saten. Cipele su nam sa visokim potpeticama. Nosimo svilene ešarpe, široke pojaseve, majice sa svetlucavim aplikacijama i nešto nakita. Šminku ne koristimo ali ponekad zalepimo po neku svetlucavu zvezdicu na obraze

Februar 1976: Pop-rock muzika, muzika naših dana, ove šarene mladosti, nosi uz sebe i jedno obeležje - pop modu. To je izgled koji briše modne granice medu zemljama. Mladi kod nas rado prihvataju ono što nose njihovi vršnjaci u Londonu, Parizu, Amsterdamu, Varšavi, Rimu ili Atini.

A sve što je moderno na evropskim širinama, brzo pređe okean i nađe se na novom kontinentu. Mladi Amerikanci sve više napuštaju hipi modu i prihvataju ono što je evropsko.

Razmišljajući o modi i uvođenju rubrike koja bi se njome bavila želeli smo i jedno "pravo" mišljenje. Naš prvi sagovornik je Goran Bregović, lider, kompozitor, gitarista i pisac tekstova našeg najpopularnijeg ansambla.

Da li je potrebno da kažem: Bijelog dugmeta?

- Dopada mi se uvođenje ovakve rubrike u Džuboksu. To je dobro i korisno. Time će se ostvariti stalni kontakt sledbenika pop muzike i uopšte rock kulture sa svim novinama iz "modnog plana" pop sveta.


- Reci nam nešto o pop modi?


- Pre svega, pop moda se ne razlikuje mnogo od uobijačene mode za mlade. A mladi, prvenstveno žele, da se osećaju udobno i da ne robuju lepim stvarima. Svako nosi ono što mu se dopada i što ima.

Farmerke su postale nezamislivi deo garderobe, a zašto i ne bi, kada se pokazalo da je teksas tako prijatan i praktičan za nošenje.

Danas je i krzno veoma moderno i nosi se na najrazličitije načine. Ja se, recimo, najprijatnije osećam kada imam na sebi nešto od krzna i farmerke.

Slično se oblače i moji drugovi iz ansambla, kao i većina mladih. Uostalom, pop moda je puna kontrasta. I to je njena karakteristika.


- Negde sam pročitala da je ekstravagantno oblačenje deo estradnog ponašanja tvoje grupe. S obzirom da pop grupe i pevači u svetu najčešće nose krzno, kožu, saten, šljokice, perlice pa čak i perje, vaš način odevanja nije tako neobičan.


- Da, za taj svet nismo ekstravagantni, ali za našu publiku, naš način odevanja predstavljao je novinu. Uz novu zabavu, lepe priče i nove melodije, želeli smo da pružimo i nešto novo za oko.

Vreme je pokazalo svoje. Publika je zavolela našu muziku a stekli smo istomišljenike i u pogledu stila odevanja.


- Ako modu čine detalji, šta misliš koji bi to detalji bili?


- U našoj, konkretno, scenskoj garderobi najviše je zastupljen saten. Cipele su nam sa visokim potpeticama. Nosimo svilene ešarpe, široke pojaseve, majice sa svetlucavim aplikacijama i nešto nakita.

Šminku ne koristimo ali ponekad zalepimo po neku svetlucavu zvezdicu na obraze.


- Moto za nakit 75. bio je: što više to bolje! Da li se Željko Bebek, pevač tvoje grupe, pridržavao tog pravila?


- Mnogi pop-rock pevači nose minduše i ostali nakit - Željku se to dopada i on to nosi na koncertima. Ne vidim razloga, da ga neko zbog toga smatra ćudljivim i neobičnim.


- Imam utisak da se tebi najviše dopada bela boja?


- Volim belu boju u garderobi. Mislim da na sceni veoma lepo izgleda.


- Reci mi, da li ste ovakav stil odevanja prihvatili zato što je moderan ili što ste želeli da ostavite neki poseban utisak na publiku.


- Ne oblačimo se sa nekom posebnom namerom. Način našeg odevanja je u skladu sa našom muzikom. Prihvatili smo taj stil jer nam pristaje i odgovara. Mi zapravo, volimo tako da se oblačimo.


Na kraju treba istaći, da se mnogi sociolozi danas bave problemom mode jer "i ona je izraz života u društvu".

Neki od njih smatraju, da se u početku svaka moda kreće ka ekstravaganciji. Ustaljuje se uz pomoć ekcesa, i prirodno, opet biva odbačena - izgledima na nove ekcese. Dolazi do smanjivanja suprotnosti, a u tome je i suština mode.

Danas su moderni saten, krzno i zvezdice na obrazu, ali ne znam šta će sutra biti njihova suprotnost.

Napisala: Lili, obrada: Yugopapir (Džuboks, februar 1976.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate