Zimska turistička patrola 1970: Zlatar sija kao rubin u još nerazvijenom zimskom turizmu Srbije




U avgustu prošle godine u "Panorami" su boravili i svirali "Sedmorica mladih", nedavno su ovde predahnuli učesnici zimskog auto-relija Jugoslavije. Prave atrakcije su skupe, ali i mamac za goste

Zlatar, januara 1970: I najvratolomnijom vožnjom sa zimskim gumama ne može se stići iz Beograda na Zlatar za četiri časa. Ako predahnete u Gornjem Milanovcu, putovanje će trajati i pet časova. Srećom, put se čisti i u vreme najvećeg snega, jer je ovo jedina drumska veza sa Sandžakom i Crnom Gorom.

Zlatar se uzdiže iznad živopisne Nove Varoši. Ni dva kilometra nema do novog hotela koji je završen pre godinu dana. Tada su novinari-gosti zasuli pitanjima direktora "Generalturista" Baneta Vukosavljevića.

Na primer: kako će, usred šume, uspeti da održe hotel koji pretenduje na "A" kategoriju.

- Sačekajte godinu dana pa ćete se uveriti. Da ne govorimo unapred! - predložio je Vukosavljević.

Sada, posle tih dvanaest meseci, plašili smo se susreta sa hotelom čudne fasade, smeštenim među borovima.

Kakvo prijatno iznenađenje! Hotel "Panorama" pročuo se letos. Mnogi su ovde, na pola puta sa mora prema Beogradu, završavali svoj godišnji odmor. Ono što najviše impresionira je pedantnost i čistoća.

Stigli smo u sunčano podne i hotel "Panorama" podsećao je na sanatorijum.

Gosti su se razmileli i u velikom holu tiho su promicali službenici hotela. Cela jedna strana je u staklu pa sunčevi zraci kao da i ovamo dopiru. Odmah do ulaza je garderoba i servis sa prvorazrednim smučkama, sankama i cipelama - "specijalkama".

U prodavnici suvenira možete da kupite novine, ali i makazice za nokte. Niste kročili ni pet koraka, a odavde se vidi pola hotela. Desno od recepcije je otvoren salon, a levo bar-bife i, naravno, recepcija.

Jedna kelnerica u plavoj haljini poslužuje u salonu, ali se i žali:

- Barmen se razboleo i zaključao je viski, džin i tonik. Ima, ako je po volji, vruće rakije!

- Koliko košta čašica?

- Pet i po novih dinara.

- Zašto toliko?

- Ja ne određujem cene!

Čaša viskija staje ovde 8,5 dinara. Ali to i nije najveća nevolja, jer je crna kafa 2,5 dinara. Kažu: zbog toga da Novovarošani ne bi ovde završavali svoje popodnevne šetnje kafom i kiselom vodom.

Javna je tajna da je hotel "Panorama" za godinu dana imao velike gubitke. Spas u budućnosti nije u dotacijama (koje niko i ne bi hteo da pruži!) već u povećanju broja gostiju.

U toku prvih dvanaest meseci hotel je bio ispunjen jedva za trećinu. Od sredine ovog meseca do 10. februara uzaludno je u "Panorami" tražiti sobu.

Zimski bazen na Zlataru udobniji je i veći od onog na Zlatiboru. Odmah do bazena smešteni su frizerski saloni za muškarce i žene. Učitelja za plivanje nema, ali vam zato na snegu stoje na usluzi mnogi ljudi.

Tu su instruktori za smučanje i jahanje, a najzanimljiviji je ipak "vozač" trojke koja je nazvana "Petar Veliki".


Zverinja ima koliko hoćete



Hteli smo da je prebacimo do fantastične Vodene poljane, udaljene 7 kilometara, ali se dan već primicao kraju. "Vozač" je dodao:

- Konji su odmorni, a i meni je stalo da zaradim. Ali ako krenemo noću, moraćemo da ponesemo puške. Zverinja ima koliko hoćete, od vukova do medveda!

Sat vožnje za šestoro ovim udobnim saonicama košta šezdeset novih dinara. A ono o zverinju treba da zainteresuje lovce.

O Zlataru sada brinu beogradsko preduzeće "Progres" i Limske elektrane. To daje nadu da je hotel "Panorama" samo početak u kraju koji se prirodnim lepotama prosto nameće turizmu.

Nekome može da bude dosadno između hotelskih zidova. Kome nije dovoljan bazen, može da igra stoni tenis, bilijar i, naravno, da gleda televizijski program.

U avgustu prošle godine u "Panorami" su boravili i svirali "Sedmorica mladih", nedavno su ovde predahnuli učesnici zimskog auto-relija Jugoslavije. Prave atrakcije su skupe, ali i mamac za goste.

Sada, u punoj zimskoj sezoni pansion staje 60 novih dinara. Hrana je odlična i servira se četiri puta dnevno. Uveče kelneri pitaju goste šta bi želeli za doručak.

To se i nama dogodilo pa smo odgovorili - kačamak! Ujutru smo taj specijalitet imali na stolu.

Posluga je besprekorna i dovoljno je reći da je šef sale Žika Savčić proveo nekoliko godina u "Hilton" hotelima.

Može u "Panorami" da bude samo deset gostiju, svi stolovi se aranžiraju i postavljaju. Za svaki obook menjaju stolnjake. Doručkujete na stolnjacima blagih pastelnih boja.

Da smo naišli na ovako vođen hotel u Švajcarskoj, ne bi bilo iznenađenja. I zato ove zime Zlatar sija kao rubin u još nerazvijenom zimskom turizmu Srbije.

Napisao: Džavid Husić, snimio: Zoran Sekulović, obrada: Yugopapir (Ilustrovana, januar 1970.)


Ocene za Zlatar


Zimska turistička patrola 1970: Šara, Popova šapka 


Podržite Yugopapir: FB TW Donate