Top 20 YU rock LP izdanja 1987... I zašto su Vesna i Halid prodali više ploča od domaćih rockera...



Dino, što si tako tužan? Popadale ćuskije? Ne? Ostavila te? Pa neka, imaš ti Merlin. Znam da ti je teško bez nje, ali je meni još teže kad te slušam. Pevaj joj uspavanku umesto što Goranu B. krečiš kupatilo

U iščekivanju 1988, s tugom mogu konstatovati da sam veoma srećan što se opraštam sa '87. S tugom moram konstatovati da je Vesna Zmijanac prodala 400 hiljada ploča, da je Halid Bešlić izdao "Live" album, a da su imena rokera daleko iza njih; s tugom moram konstatovati i da su me mnogi rokeri razočarali svojim šablon-pločama, dosadnim nastupanjima i loše prepričavanim tračevima; s tugom moram konstatovati da i od Deda Mraza ništa ne očekujem i da mi je sve teže odvojiti novac za svoj R'N'R kolač.

I tako teška srca, predstavljamo vam makar ovaj humoristički presek pojedinih JU "ROK" izdanja koji su na razne načine dospeli u žižu interesovanja, a na vama je da prosudite koji je od kojeg smešniji (album).


BIJELO DUGME - Mramor, kamen i željezo - Diskoton/Kamarad



- Igrao se Brega rudara, pa našao ništa. Otišao je kući, isplakao se mami, sagradio još dve vikendice i objavio ploču. Kreka - Banović još nije zainteresovana.


PARNI VALJAK - Anđeli se dosađuju? - Jugoton



- Teško je pojedinim anđelima objasniti da je jesen u ljudima a da su oni na nebu. Pa šta ako im je dosadno? A gde im je Anja?


ELEKTRIČNI ORGAZAM - Braćo i sestre - Jugoton



- Svoj braći i sestrama trajno nedostaje Bejbe koja je usled najezde krokodila nestala u nepoznatom pravcu. Ona je sama uobrazila da je debela. Gile je oslobođen odgovornosti.


JURA STUBLIĆ & FILM - Sunce sja! - Jugoton



- Vidi, vidi, suncc ponovo sja! Ali, otkada je Jurica počeo pevati o prvim poljupcima, soliterima, Novom Zagrebu, Zagiju, sve više pominje noć! Vi vozači vozite oprezno (manje od 120 km/h) da ne zgazite slučajno Jurino srce na cesti!


LEB I SOL - Kao kakao - Jugoton



- Vlatka je opet spopao mamurluk zbog čuvanja noći od budnih. Svet mu se opet čini kao kakao, a jedina oaza je Skoplje. U njemu je sreo fatalnu ženu koju redovno vodi na utaktnice Vardara.

Skoplje, 'ajde na zdravlje!


RIBLJA ČORBA - Ujed za dušu - PGP RTB



- Mmm, kako divno miriše! A tek ukus? Ne raspravljam već ćutim i jedem. Svirao je Dejvid Bouvi? Ih, čuda, sada svira i Mirsad Sejtović!


AZRA - Kao i jučer- Jugoton



- Dinar opet pada, inflacija raste, Hajduk gubi - a mamice štrukle peku. Sve je kao i jučer.


AZRA - Između krajnosti - Jugoton



- Šta je važnije biti: Vaše veličanstvo i imati ogromnu zadovoljštinu, ili biti Johnny pa imati vernu publiku? Eto vidiš, Johnny, opet si glavni! Nisi ti jedini koji je razvučen između krajnosti. Shvati, nije ovde kao na filmu!


TUTI FRUTTI BAND - Gore iznad oblaka - PGP RTB



- Oni su me totalno izludeli, tako da ću morati nasloniti glavu na jedno rame, ne bi li barem jedno uvo zaštitio. A to što se oni ne boje nikoga, pa čak ni drugova njenog frajera, to je druga stvar. Gore iznad oblaka su bezbedni, gde će se zajedno s anđelima dosađivati.


BORIS NOVKOVIĆ - Jači od sudbine - Jugoton



- Borko je konačno raskinuo sa Tamarom. Dečko se osilio i pošto je jači od sudbine, niko mu, na žalost, ništa ne može. Međutim, žao mu je svega i svačega uključujući i Tamaru. Neka plače, ja ću plakati malo sutra!


MERLIN - Teško meni s tobom... - Diskoton



- Dino, što si tako tužan? Popadale ćuskije? Ne? Ostavila te? Pa neka, imaš ti Merlin. Znam da ti je teško bez nje, ali je meni još teže kad te slušam. Pevaj joj uspavanku umesto što Goranu B. krečiš kupatilo?


CRVENA JABUKA - Za sve ove godine - Jugoton



- Za sve ove godine naučio sam da pišem, čitam i računam, ali ne i da slušam posthumne lakrdije, na žalost. Ako, ako!


ĐAVOLI - Halo Lulu 22 - Jugoton



- Neka đavoli keze zube anđelima i neka stoje satima na kantunu. Oni barem ne dosađuju a znaju još i da na tatinim vespama jure devojke na plažama. Žešći momci, nema šta!


TONNY MONTANO - Talični Tom je mrtav - PGP RTB



- Daltoni i Tonny su smakli Taličnog Toma, a ceo sukob snimili su na vinil. Oh Tonny, zašto si takav prema nama?


MASSIMO SAVIĆ - Stranac u noći - Jugoton



- Njemu fali još jedan jedini dan (valjda će ga dočekati) pa da ga noć proguta, a barem još milion da vaskrsne. Ionako nikom neće faliti. Možda Vitni Hjuston?


JOSIPA LISAC - Boginja - Jugoton



- Lisica ćud menja, ali ružnoću nikada. Prvo je bila kraljica cigana, a sada neka kraljica divljine. Ma, još više - boginja! Naravno, Artemida ćuti i trpi "dobre" vibracije.


PILOTI - Kao ptica na mom dlanu - PGP RTB



- Naše ptice nalikuju na ovdašnje ljude: umesto da odlete na topli jug, one i dalje skakuću po našim dlanovima i kradu nam slane semenke za bioskop. Nije reč o snu.


VALENTINO - Valentino 3 - Diskoton



- Moja dva oka (nema ih više) stvorena su da posmatraju okolinu, a ne da plaču i pričaju u snu. Čak se i Rudolf Valentino okreće u grobu. Zijo se smeši, a Jaka kuva kafu.


MARINA PERAZIĆ - Marina - Jugoton



- Marina se čudi suvišnim kilogramima a večito žvaće kolačiće, bombone itd. Bom-bon Kraš kva-li-te-te!


DEJAN CUKIĆ - Spori ritam - PGP RTB



- Deja još ne može prežaliti poraz kijevskih dečki od Škota. Tako mu i treba kad je s Bajom jahao po magli!

Napisao: Denis Kolundžija (15), obrada: Yugopapir (Pokret, decembar 1987.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate