FEST '86 (2/3): Goran Marković razočaran "Bitkom za Moskvu" / Olivera Marković gleda sve filmove





Film u filmu, ali ni u jednom od njih nema lično simpatičnog spadala Vudija Alena. On je u rediteljskoj stolici. Kada su ga pitali zašto ne igra u "Purpurnoj ruži", odgovorio je da nije obavezan da se brije svakog dana. A, osim toga, ne voli da gleda sebe na ekranu. Čini mu se da je dobro oćelavio. Vudi je i pisac. Upravo je završio roman u kojem je, on lično ljubavnik - Madam Bovari!

Ovo je veoma subjektivan dnevnik zbivanja na šesnaestom beogradskom FEST-u. A zašto i ne bi? Ko sve danas ne piše dnevnike? Svrab dnevničkog zapisivanja je sveopšti, piše i ko zna i ko ne zna, i ko ima šta da zapiše i onaj čiji su dnevni doživljaji nikakvi. Pišu dnevnike i oni koji nisu ni bili na mjestu događaja. Ti su najgori. Ja sam bio na mjestu događaja, imam o tome i zvaničnu potvrdu - novinarski akreditiv. To je karton na kojem je moja malenkost pretvorena u trocifren broj. Bez tog kartona ja bih bio na FEST-u niko i ništa.


10. februar, ponedjeljak: "Suvo i nemaštovito"



FEST je ove godine bez ijednog italijanskog filma. Mamma mia! Zašto? Zato što se FEST poklapa sa Berlinskim festivalom koji ne da 'svojim’ filmovima da se prikažu u Beogradu. Čedomir Kolar, FEST-ov rimski rezident, tvrdi da se kasnilo i sa zahtjevima za učešće italijanskih filmova.

Nekada, eh, postojao je pravi "vazdušni most" za dolazak italijanskih filmova i gostiju - Đina, Monika, Vitorio, Etore, Nino, Alberto, svi su se lijepo osjećali u Beogradu, obavezno posjećivali "Skadarliju", pili viski i mezili dimljenu vješalicu.

Naš reditelj Goran Marković je veoma ljut na Jurija Ozerova ("Bitka za Moskvu"):

"Napravio je suv i nemaštovit film".

Današnji program u dvorani najbolji do sada. Na razne načine prisutni su Artur Klark, Sigmund Frojd, Nikson, Šekspir i Zdravko Velimirović.


Filmovi:



"Vrijeme leoparda" (Jugoslavija-Mozambik) - Snimanje je režirao Zdravko Velimirović, a ono je prolazilo kroz najveća iskušenja: Nedostatak pijaće vode, struje, proteina, prevoza, a višak komaraca i zmija.

Ipak, korektna realizacija koja gledaocu može da približi heroizam naroda dalekog Mozambika.

Jedan žalostan kuriozitet: Velimirovićeva konferencija za štampu je bila najneposjećenija, iako joj je prisustvovala dosad najbrojnija filmska ekipa.

Šta, dođavola, radi 300 akreditovanih novinara?

"Odiseja 2010" (SAD) - Rusi i Amerikanci zajedno u kosmosu. Sastavio ih je Artur Klark. I to u sovjetskom kosmičkom brodu. Misteriozni monolit i dalje privlači pažnju. Na žalost, Kjubrikova "Odiseja" nije domašena.

Film je pola Beograda već vidjelo na video-rekorderima.

"Polja smrti" (Engleska) - Heroj je novinar, baš kao i mi na FEST-ovim programskim "poljima smrti", ipak, njemu je teže, jer zamalo što nije izgubio rusu američku glavu.

Užas Kambodže iskrvavljene bratoubilačkim ratom. Događaji su istiniti. Korišćena je vrhunska snimateljska tehnika.

U filmovima ovakve vrste novinari su sve češće glavne zvijezde. Glava im je u torbi, i na frontovima odakle izvještavaju ili ako film komercijalno ne uspije.

Novinari su uvijek krivi, za sve.

"Berdi/Ptičica" (SAD) - Djelo Alena Parkera koje se prvih dana Festivala u Kanu žestoko takmičilo sa Kusturičinim "Ocem... " Priča se bavi sudbinom mladića frustriranog ratom u Vijetnamu, ptičarem iz hobija, a u bolnici za mentalno poremećene - uobraženim da je ptica i da može poletjeti u slobodu.

Ikarov kompleks u dječaka, a u Parkera - Frojdov. A zna se šta je bilo s Ikarom. Danas nisu ni avioni sigurni.

Predveče promocija "Filma" u Sava-centru. 



Glavni urednik, nažalost, nije stigao. Javlja, kasnije, da ga je tri dana držao Ikarov kompleks. Jednom avion nije sletio, drugi put nije poletio a trećeg je dana kasnio neograničeno.

"'Film" na svakom koraku u Sava-centru, na svakom je sjedištu u velikoj dvorani i u Domu sindikata.

Na skromnom koktelu na 'Plavoj galeriji" služena su "tri pića i osam zalogaja", kako to stručno objašnjava šef ugostiteljskog trakta Rade Terzić, bistri došljak iz Han-Pijeska.

Nazdravljamo i za sljedeći broj.

Kritičar Bogdan Tirnanić stalno vodi sa sobom najmanje dva vlastita svjedoka, koji će u svako vrijeme i na svakom mjestu posvjedočiti da on redovno gleda FEST-ove filmove.

Najneumornija gledateljka je kritičarka "Vjesnika" Mira Boglić.

Kao da ima nekoliko života, odjednom je na svih pet projekcija.

Florijan Hajdu nas vodi na večeru u restoran "Akapulko".

Zadimljena hiša na splavu vještačkog jezera. Nema galame, nema neplaćenog računa, moćni "gorila" na ulazu sve izgrednike i neplatiše baca u ledenu vodu.

Gledam u cjenovnik i kažem Florijanu:

"Da su u Meksiku po ovoj cijeni prodavali šnicle, zemlja im nikada ne bi zapala u međunarodne dugove".


11. februar, utorak: Veliki Mak




Dan protiče u znaku najnovijeg filma Dušana Makavejeva "Koka - kola Kid". Donio Mak iz daleke Australije sodiranu šećernu vodicu. Posjetio je i studente beogradskog Fakulteta lijepih umjetnosti i govorio im o tehnologiji spravljanja vlastitih filmova. 

Mogao je i o tehnologiji proizvodnje "koka-kole", jer Mak i to zna, od njenih prvih emulzija do one "famozne" flaše iz filma "Bogovi su pali na tjeme". 

"Koka-kola" je religija, lijek, sublimat američkog načina života, patriotsko piće, "Američki san" u tečno-gasovitom stanju...

Sutra Mak drži konferenciju za štampu. Mnogo će biti takvih koji neće vidjeti film, ali će doći da slušaju Makavejeva.





Ilija Milutinović, poznati naš filmski prometnik i, uz Irmu Flis, selektor FESTa:

"Interesovanje za FEST je veliko i van Beograda. Jedan profesor mi se javio iz Mostara, voli filmove ali ne zna koji je dobar. Obezbijedio sam mu ulaznice".

Dva Milutinovića, dva selektora - Miloš otišao, a Iliji uskoro ističe mandat.

Pitam ga da li je ikada sa Milošem razmjenjivao iskustva.

- Nije htio da me sluša. Da je bio pametan kao ja, mogao je ostati i dva mandata na čelu fudbalske reprezentacije.

- Za koga navijate?

- Za FEST.

- Koga predlažete za novog selektora državne fudbalske reprezentacije?

- Irmu Flis.


Filmovi:



"Smaragdna šuma" (SAD)Džon Burmen ima maloljetnog sina koji voli bajke. Da se ne bi dosađivao pričajući mu priče tata je snimio sinu film, ubacio ga u radnju i - čičamiča - gotova-priča. Mali čak zaradio i za džeparac.

"Svjedok" (SAD) - Ljudi, što je lijepa ona sektašica (pripadnica sekte - prim. urednika) Keli MekGilis.

"Brod svjetionik" (SAD) - Film britak kao "Nož u vodi" Polanskog. Na brodu opasni i sumnjivi tipovi. Kamo sreće da je taj brod - metafora ranije potopljen.

Zovu da poslije projekcije negdje izađemo na večeru. 

Odbijam.

S mojom novinarskom dnevnicom mogao bih naručiti lepinju bez kajmaka i špricer bez vina.


12. februar, srijeda: Smiješni Alen i još smješniji Nikson



FEST se polako valja, kao ravničarska rijeka. Susrećemo tamnopute Mozambičane i izblijedjele novinare. Gosti su čak i veoma veseli, znaju, kažu, lijepo pjevati. Sve su to glumci iz Velimirovićevog "Jaguarovog skoka". 

Filmom se bave amaterski, dobrovoljno. Drukčiji su, dakle, od nekih naših koji za svoj rad primaju novac, a obavljaju ga amaterski.

Potaknuta je tema djeca-filmskih junaka. Doista, u svakoj drugoj priči, neki klinac ili klinka u glavnoj ulozi. Ponekad su to djeca reditelja, ali ne uvijek.

Slatka su, mahom, i glume veoma izražajno, tako da im se mora vjerovati. U tom grmu i leži zec: došlo je vrijeme kada se odraslima poklanja sve manje povjerenja, jer oni proizvode bombe, ubijaju, lažu, kradu.

Djeca su, nerijetko, prve žrtve. Da bi rasteretili savjest, odrasli, kada omatore, rado se sjećaju djetinjstva, tj. sebe kada su bili nevini i naivni. Neki reditelji su od takvog sjećanja napravili pravi biznis.

Drvlje i kamenje bacila je na FEST distributerka Svetlana Perovčanin, rukvodilac uvoza u "Centar-filmu".

Kaže da se distributeri nisu razumjeli s FEST-om i da je ona zbog toga doživjela 3 (tri) šoka. Srećom po našu filmsku distribuciju, ostala je živa.

Veliku pažnju festivalske javnosti privlači gruzijski reditelj Eldar Šengelaja, čiji će film "Plavi vrhovi" biti prikazan posljednjeg dana FEST-a.

On je jedan od dvojice braće Šengelaja, vrsnih filmskih autora, u čijim je filmovima humor glavno pogonsko gorivo.

Pošto su "Plavi vrhovi" već viđeni na našoj televiziji, ne želim trošiti riječi na pohvale. Scenario je tako duhovit i satiričan, kao da su ga pisali Iljf i Petrov.


A, sada, red filmova:



"Tajna čast" (SAD) - Robert Altman se vratio Niksonu i aferi Votergejt. Niki je očajan. Psuje kao kočijaš, ceri se, grokće. Krpa od čovjeka. Igra ga fenomenalni Filip Bejker Hol. Ta filmska monodrama je isljučivo njegova. 

"Tajna čast" je prvorazredno djelo političke pornografije. Altman je priredio vrhunski etički stiptiz propalog političara.

"Purpurna ruža Kaira" (SAD) - Film u filmu, ali ni u jednom od njih nema lično simpatičnog spadala Vudija Alena. On je u rediteljskoj stolici.

Kada su ga pitali zašto ne igra u "Purpurnoj ruži...", odgovorio je da nije obavezan da se brije svakog dana.

A, osim toga, ne voli da gleda sebe na ekranu. Čini mu se da je dobro oćelavio.

Vudi je i pisac. Upravo je završio roman u kojem je, on lično ljubavnik - Madam Bovari!

"Kamene godine" (Grčka) - Povijest o nesretnim ljubavnicima koje prvo razdvajaju građanski rat a zatim pukovnička diktatura. Punih dvadeset godina je trajala drama Elene i Babisa.

Iako su se voljeli neraskidivo, nikada nisu uspjeli da se vjenčaju.

Ali, dobili su dijete. Kada su napokon bili oboje oslobođeni tamnice, vjenčali su se, a kumovao im je dvadesetogodišnji sin.


Rekli su o FEST-u...



Olivera Marković, filmska i pozorišna glumica:

- FEST pratim od samog početka. Uvek gledam gotovo sve filmove, koji se prikažu na FEST-u. FEST, između ostalog, mnogo pomaže i nama glumcima da budemo u toku najnovijih kretanja u svetskoj sedmoj umetnosti. FEST mi je lepi predah!

Boris Bizetić, kompozitor:

- Gledam na FEST-u i po 4 filma dnevno, pa kad se naveče vratim kući sve mi se to "pomeša", pa mi treba dosta vremena da sredim utiske. Mislim da zahvaljujući FEST-u mi ipak vidimo dosta dobrih filmova. Film me interesuje, delimično, i profesionalno.

Jovan Ristić, TV i filmski reditelj:

- FEST je uvek dobro došao, jer je i pored svih svojih nedostataka neka kulturna veza sa svetom. FEST može da bude bolji, ili lošiji, ali je, sigurno, uvek, interesantan.

Irma Flis, selektor FEST-a:

- Ovo je poslednji FEST za koji vršim selekciju! Dvanaest puta sam bila u grupi selektora i nikad nisam bila potpuno zadovoljna onim što je ušlo u definitivni program FEST-a, jer sam uvek želeia najbolje.

Vreme je da u samoupravne organe FESTa dođe mlađa generacija sa novim idejama i predlozima.

Uvek se ponavlja stara stvar na FEST-u: producenti najbolje filmove čuvaju za takmičarske festivale.



Rekli su o "Filmu"...



Velja Pavlović, novinar Radio-stanice "Studio B":

- Svaka čast inicijativi da se pokrene "Film", ali ne verujem da ćete izdržati, jer svi dosadašnji listovi o filmu su se ugasili.

Božidar Zečević, filmski kritičar:

- Radujem se svakom novom filmskom listu, pa samim tim i "Filmu", koji će ispuniti svoj zadatak samo ako doprinosi širenju filmske kulture.

Daša Bradičić, urednik Televizije Zagreb:

- "Film" mora da poštuje tržišne zakonitosti i da se prilagođava zahtjevima najšireg kruga bioskopskih gledalaca, ali ne smije biti vulgarizacija filmske kulture.

Đoko Stojičić, predsjednik Savjeta FEST-a:

- Bila je vrlo lepa slika videti na 4000 sedišta revnosnu publiku FEST-a, koja čita "Film". Sve čestitke kući "Oslobođenje" za pokretanje "Filma".

Miloš Kandić, filmski glumac :

- Imam osećaj da je film sada u centru pažnje i kao umetnost i kao razonoda. Samo filmskim radnicima nedostaje više hrabrosti. O svemu tome treba da piše "Film".

Majda Knap, Televizija Ljubljana :

- U Jugoslaviji imamo časopise, ali nemamo listove o filmu. Vrlo dobro da se pojavio "Film", koji će, očekujem biti dosta čitan i u Sloveniji.

Darko Kocijan, urednik "Indexa 202" Radio-Beograda:

- Odlična ideja. "Film" će biti čitan naročito među mladima, koji su i najveći ljubitelji "sedme umetnosti".

Dragan Belić, filmski kritičar "Borbe":

- Još nisam stigao da pročitam celi "Film", ali je moj prvi utisak da se ima šta pročitati. Ne znam samo da li ćete uspeti da se održite.

Neda Zdravković, novinar beogradskog TV programa:

- Posle 15 godina ponovo imamo jedan pravi filmski list. Mnogo uspeha !

Darko Zubčević, filmski kritičar "Studija" :

- Za sada ste dobro počeli. Trebaće vam dosta snage da "Film" i održite!

Napisao: Aco Štaka, obrada: Yugopapir (Film, februar 1986.)






Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)