Pretražite Yugopapir

Ivana Pataković intervjuiše jednu od najslavnijih pop grupa svih vremena - Duran Duran
Duran Duran su bili omiljeni bend princeze Dajane, a na njihovim pesmama odrasla je Dženifer Eniston i vaša novinarka. Sajmon i Nik su oduševljeno reagovali kada su čuli odakle sam: "Već nekoliko puta planirali smo da dođemo u Srbiju, ali se to uvek nekako odlagalo. Imamo dobrog prijatelja u Beogradu i nadamo se da ćemo kad-tad održati koncert kod vas"

Januar 2005: Najpopularniji bend iz osamdesetih posle 20 godina vratio se u kompletnom sastavu. Sve je bilo isto kao pre: euforija, rasprodati koncerti, novi album i priznanja sa svih strana. Nik Rouds i Sajmon le Bon, u Rimu, na dodeli MTV nagrada, rado su pričali za Huper i čak obećali da će doći u Beograd.

Nazivali su ih dečački bend s mozgom.

Bili su popularni, glamurozni, snimali su spotove na egzotičnim lokacijama i uvek bili okruženi lepim devojkama.

Mogli su da prođu kao manekeni, ali su ipak više voleli da budu na muzičkoj pisti.

Duran Duran. 


U dobrom društvu: Ivana Pataković, Nik Rouds i Sajmon le Bon 
na dodeli MTV nagrada

Na vrhuncu slave i popularnosti glavni heroji iz 80-ih počeli su da se razilaze.

Fanovi su pali u depresiju...

A onda je stigla apsolutno šokantna vest. 

Duran Duran su se okupili u originalnoj postavi posle 20 godina.

Turneje su bile rasprodate, njihovi obožavaoci ponovo probuđeni, a Sajmon, Džon, Nik, Rodžer i Endi u boljoj formi nego ikad.

Godine 2003. dobili su dve nagrade za životno delo, 2004. su se pojavili na dodeli Brit nagrada i dobili priznanje za doprinos muzičkoj industriji.

Pojavio se i novi album "Astronaut" najavljen singlom "(Reach Up For The) Sunrise" koji je uleteo direktno na peto mesto engleske top-liste.Susret u RimuKao specijalni gosti pojavili su se na dodeli nagrada u Barseloni, Bilbordovih nagrada, ali i na svečanosti evropskih MTV nagrada u Rimu kada su za najbolja nova lica proglasili Maroon 5

Bila je to jedinstvena prilika da se sretnu i sa Huperom i govore za naš list. 

Sajmon le Bon i Nik Rouds su bili nasmejani, raspoloženi, elegantni i očigledno im prija povratak na muzičku scenu kojom su nekada vladali.

U virtualnom svetu oni bi bili nešto kao petorica kloniranih Robija u šik fazonu i sa pomalo šminke. Cool su kao The Strokes, kitnjasti kao The Darkness sa tinejdžerskim stavom i uzbuđenjem koje su nekada imali Backstreet Boys...

Bili su pop divovi koji su prodavali koncertne hale i arene, osvajali prva mesta u Engleskoj i Americi, a snimili su i temu za Džemsa Bonda "A View To a Kill".

Duran Duran su bili omiljeni bend princeze Dajane, a na njihovim pesmama odrasla je Dženifer Eniston i vaša novinarka.

Sajmon i Nik su oduševljeno reagovali kada su čuli odakle sam:

- Već nekoliko puta planirali smo da dođemo u Srbiju, ali se to uvek nekako odlagalo. Imamo dobrog prijatelja u Beogradu i nadamo se da ćemo kad-tad održati koncert kod vas.

Rekla sam im da za prateće vokale neće biti problema jer ovde ima mnogo fanova koji i dalje pamte njihove velike hitove "Planet Earth", "Girls On Film", "Rio", "Save a Prayer", "The Reflex", "Wild Boys", "New Moon On Monday"...
Nedopričana pričaIme Duran Duran dobili su po junaku iz filma "Barbarela". Glumac Milo O’Šea igrao je luckastog naučnika upravo tog imena. Ali filmska priča Durana naišla je na kamenčiće 1985. godine. Od jedne prave dve grupe, Džon i Endi prave bend Power Station, a Nik, Sajmon i Rodžer Arcadiju... 

Ipak kulminacija nesporazuma, manjka hitova i nezadovoljstva desila se neposredno posle svirke na legendarnom Live Aid koncertu i uskoro grupu napuštaju Endi Tejlor i Rodžer Tejlor.
Godine 2001. počeli su prvi pregovori o eventualnom ponovnom okupljanju, a onda se to prošle godine konačno i desilo.

Čak su se i sami iznenadili kada su rasprodali turneje širom sveta.

- Naši fanovi su neverovatni. Drago nam je ako smo ih usrećili novim albumom, a izgleda da jesmo. Svi smo sve ove godine osećali da je priča Duran Duran nedopričana i da imamo još ideja i mogućnosti bar za još jedan album.

Sajmon le Bon ima 46 godina i jedan od najdužih šou-biz brakova sa manekenkom Jasmin, koju je prvi put video u katalogu modne agencije i shvatio da je to žena njegovog života. 

Imaju tri kćerkice Amber (15), Sefron (14) i Talulu (10). 

- Kakav je njihov muzički ukus?

- Amber sluša Radiohead i Igija Popa, a Talulin omiljeni bend je Scissor Sisters. Ona voli melodije koje može da pevuši. I zato je bio pravi trenutak za povratak Duran Duran jer mi baš imamo teme koje mogu da se pevuše.

Kao Talula i tata Sajmon sluša bend Scissor Sisters, ali na njegovoj listi favorita nalazi se i Kelis s albumom "Tasty".


Ponovo uključeni u struju- Kako izgleda vratiti se posle 20 godina?

- Fantastično - kažu Sajmon i Nik. - Za nas je najvažniji trenutak bio kad smo ubedili i Džona da se priključi. A onda kao da smo ponovo bili uključeni u struju. Proradila je hemija koju smo izgleda davnih dana izgubili i odjednom smo se osećali kao novi, sveži i željni muzičke avanture. 

Pa još kada vidiš raspoložena lica oko sebe i publiku koja peva s tobom na koncertima, tu prestaju sve reči - završava Nik Rouds.

Nik je oduvek imao izraženu umetničku crtu.

Producirao je prvi album grupe Kajagoogoo, bavio se fotografijom, pajtao se s Endijem Vorholom. Zato samouvereno kaže:

- Moji fanovi su bili posebni: cool, lepi, umetnički nastrojeni i najbolje obučeni. Često su nam govorili kako nismo ozbiljni i da našu publiku čine dvanaestogodišnjakinje.

Ali, zar je to problem?

Kad želiš da budeš u bendu i praviš muziku, a to ti se ostvari - ostalo više nije važno.

Naše obožavateljke su danas prelepe tridesetogodišnjakinje!

Na pitanje kako je Džon i zašto se nije pojavio u Rimu, Sajmon i Nik su odgovorili da je u Americi gde i živi i da nije stigao da dođe.


Nekom drugom prilikom: Ivana je ipak uspela da se upozna i sa Džonom Tejlorom
 (foto: Huper)

A kao što se danas najzgodnijim tipom smatra Bred Pit, u osamdesetim najlepši muškarac na planeti bio je Džon Tejlor, basista Duran Duran. 

Nik kaže:

- Uvek smo znali da će se majice s likom Džona Tejlora najviše prodavati. Danas je to verovatno lik Dejvida Bekama!

Nik Rouds ima 42 godine, razveden je, ima kćerku i u vezi je sa glumicom Meredit Oštrom.

Džon Tejlor ima 44 godine, živi u Holivudu, a trenutno mu je glavno zanimanje (osim benda) moda.

Posle glumačkih i solo akcija Džon sada pomaže u dizajniranju svojoj drugoj ženi Dželi Naš Tejlor.

Ona je koosnivač poznate robne marke Juicy Couture čije stvari nose najveće svetske zvezde.

Džon ima kćerku sa prvom ženom, tu i tamo TV reporterom i glumicom Amandom de Kadenet.

Rodžer Tejlor je prvi "poludeo" i u 80-im napustio bend kako bi se povukao i živeo na farmi.

Hteo je da se odmori godinu dana, a to je potrajalo čitavih 15. 

U novom poglavlju Duran sviđa mu se što fanovi nisu samo devojčice:

- U 80-im momci nas uopšte nisu gotivili. Ali sada su izašli iz ormana. Neki su bili ljubomorni, neki su nas osporavali, a neki nisu videli ništa drugo osim sjaja i glamuroznih spotova.


Korak ka izlazećem suncuRodžer je 20 godina u braku sa Đovanom, mada su stigle i vesti o njihovom razlazu. Imaju sina Džejmsa (17) i kćerku Eleu (13) koji su konačno prestali da ismevaju tatinu pop karijeru:

- Videli su me na jednom koncertu u Americi i ostali su bez teksta. Shvatili su koliko je to velika i moćna stvar!

Moja kćerka često me je optuživala što sam našminkan na nekim slikama.

Ali, to je stvarno bilo u modi...

Posle 25 godina u neizvesnom svetu šoubiznisa Duran Duran su se vratili na velika vrata. 

Uživaju u novim zajedničkim trenucima, ni za čim ne žale, raduju se novim svirkama, s istim entuzijazmom kao nekad.

Jednostavno idu u budućnost i ka izlazećem suncu (Sunrise).

- U čemu je tajna njihovog (novog) uspeha?

- Mislim da se ljudima najviše dopada ideja što smo opstali. Dovoljno je da nas vide zajedno, svu petoricu na broju, na istoj sceni i momentalno će osetiti magiju koju i mi ponovo doživljavamo svaki put kad zapevamo "My Own Way".

Razgovarala: Ivana Pataković, obrada: Yugopapir (Huper, januar 2005.)

Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)