Pretražite Yugopapir

YU rock zvezde u školi: Točak, Šaper, Langer, Zele, Kiki... Ko je bio štreber, a ko ponavljač? (1982)




Sećam se, spremao sam mesec dana teoriju električnih kola i ispit mi padne baš u vreme utakmice Vojvodina - Partizan. Bila nedelja, neki suludi termin za polaganje. I ja, šta ću, uradim dva zadatka da bih dobio makar 6 i stekao pravo da izađem na usmeni i požurim na utakmicu. Ispalo je dobro: stigao sam još u toku prvog poluvremena


Bora Đorđević (Riblja čorba)



- Bio sam odličan u osnovnoj i u prve dve godine srednje škole; posle sam bio vrlo dobar, ali sam maturirao sa odličnim. Najpre sam studirao prava i bio očajan student (dao sam prvu i dva ispita iz druge godine), a onda sam prešao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smer organizacija i imao prosek preko 8.

Ostao mi je još diplomski i daću ga valjda jednom...

Nikada nisam padao na popravni, ali sam uvek imao smanjenu ocenu iz vladanja, čak su me izbacili iz gimnazije u trećem razredu (tada sam još bio u Čačku) iz "disciplinskih razloga".

Sećam se da smo imali čitav projekat sa jajima: puštali bismo ih da se kotrljaju po učionici i takmičili se čije će dalje da stigne; odlazili u robne kuće i stavljali jaja lutkama u ruke, a onda kada bi to prodavačica primetila, dolazio bi "vlasnik" jajeta i tražio ga nazad jer je "gladan".

Jaje u torbi i jaje u džepu - to je bila sasvim normalna stvar.

Subotom smo se brijali u školi, lažno se predstavljali kao novi đaci u drugim odeljenjima i tako...


Zoran Predin (Lačni Franz)



- Uvek sam bio trojkaš, negde u "zlatnoj sredini". Završio sam gimnaziju i sad sam apsolvent na pedagoškoj akademiji, odsek engleski i slavistika. Prvi ukor sam dobio u osmom osnovne zbog štipkanja devojčica; posle sam u gimnaziji dobijao stalno neke ukore zbog pušenja, a par puta sam se i napio... ali sam bio simpatičan pa bi na kraju uvek sve bilo u redu.


Milić Vukašinović (Vatreni poljubac)



- Do petog osnovne sam bio dobar đak, posle sam bio nemoguć. Nisam hteo da se šišam i zato sam stalno imao jedan iz vladanja, da bi me u osmom razredu konačno izbacili iz škole, pa sam morao da je završim preko veze.

Onda sam pošao u gimnaziju, odakle su me odmah izbacili zbog "nedoličnog ponašanja" (udario sam direktora).

Posle više nisam mogao nigde da se upišem pa sam otšao na TV mehaničarski zanat i završio prvi razred, ali me je mrzelo da idem dalje...


Raša Đelmaš (Yu grupa)



- Ja sam bio najbolji po nedisciplini i uvek imao jedan pred isključenje. Ipak sam se nekako snalazio i samo jednom pao na popravni i to iz matematike. Završio sam srednju arhitektonsku i posle se upisao na arhitekturu, ali sam je ubrzo napustio zbog muzike, devojaka i automobila.

Ipak je to bio preveliki izazov za mene: Yu grupa na vrhuncu popularnosti, love koliko hoćeš, devojaka koliko hoćeš, auto koji hoćeš... Ko je još imao vremena da razmišlja o fakultetu?!


Zoran Lesendrić (Piloti)



- U osnovnoj školi sam bio dobro dete, u srednjoj užasan. Završio sam srednju ekonomsku i to ovako: u prvoj godini sam bio vrlo dobar, u drugoj dobar, u trećoj i četvrtoj sam bukvalno imao prosek 2.00, uključujući i ocenu iz vladanja (zbog impozantnog broja neopravdanih izostanaka).

Sećam se da sam i u četvrtom razredu u jednom trenutku imao čak 14 kečeva, ali sam pao na popravni samo jednom, kada smo u drugom razredu namestili profesorki iz srpskog polomljenu stolicu u koju smo, da bi "doživljaj" bio kompletan, stavili čiodu.

Ona je ušla, sela, prevrnula se, vrisnula, onda izašla napolje i sve nas oborila na popravni...

Jednom sam opravdao izostanke na račun od cipela: razredna me je pitala da li sam doneo opravdanje; ja sam rekao da jesam i pokazao joj račun za cipele iz zadnje klupe.

Posle sam upisao višu turističku školu, ali se turizmom ipak više bavim praktično.


Robert Nemeček (Rok mašina)



- Bio sam odličan u osnovnoj školi, ali jako slab u gimnaziji. U drugom razredu sam dobio jedinicu iz vladanja zbog duge kose i od tada je stalno vukao.

Zbog kose sam i ponavljao taj razred: pao sam iz tehničkog i profesorka nije htela da me pusti jer se nisam ošišao; pre toga me je stalno izbacivala sa časa da se ošišam i sačekivala na vratima škole da bi me ponovo vratila na šišanje.

Kad sam ponavljao hteo sam da pređem u drugu gimnaziju, ali nigde nisu hteli da me prime zbog jedinice iz vladanja; na kraju nekako predem u Zemunsku gimnaziju, ali me i tamo "zamole" da ih napustim.

Onda sam otišao u muzičku gimnaziju: tamo sam bio najpristojniji i stalno su me hvalili!


Srđan Šaper (Idoli)



- U osnovnoj školi i u gimnaziji sam imao sve petice i ličio na "štrebera", ali to, u stvari, nisam bio; čak sam mnogo bežao sa časova jer mi je bilo dosadno. Međutim, uvek sam bio primeran i imao "primerno" vladanje.

Onda sam otišao na medicinu i bio jako dobar student (imao sam prosek preko 9), ali sam je napustio kada je trebalo da idemo na kliniku, da se malo više pozabavimo praksom; bolesti me nikada nisu interesovale, mene interesuje zdrav čovek.

Na medicini sam jedino pao iz anatomije, ali sam je posle položio sa "desetkom". Sada sam na filmskoj režiji i opet sam dobar student: i tu mi je prosek preko devet.


Radomir Mihajlović-Točak



- Ja sam nekoliko godina bio bolestan i zato sam jedva završio osnovnu školu. Plaćao sam večernju školu, ali nisam dolazio i po šest meseci, a kad dođem, pušim na času i vežbam gitaru, ali tiho, da nikom ne smetam. Posle, kada sam hteo da nastavim dalje, već sam bio prestareo.


Sead Lipovača (Divlje jagode)



- Nisam bio nikakav đak, ali nikada nisam pao na popravni: uvek sam intenzivno učio na odmorima i to me je spasavalo. Vladanje mi je bilo na granici između najgoreg i lošeg; jednom su čak hteli da me izbace zbog nemorala jer sam došao na "predčas" sa nekom devojčicom pa su nas uhvatili.

Maturski rad je bio jedini put da sam stvarno nešto radio: imao sam temu "Klijavost biljaka" i nekih tridesetak saksija kod kuće; zalivao sam ih, merio temperaturu... Na kraju donesem rad i profesor kaže: "Ti si ovo prepisao! Takav rad je imao i tvoj brat pre četiri godine!44 Inač6, završio sam gimnaziju i sad sam na trećoj godini spoljne trgovine.


Miloš Obrenović (U škripcu) 



- Ja sam uvek imao nekih zanimljivosti oko svog "istorijskog" imena. Bio sam u drugom razredu gimnazije kada smo dobili novu profesorku istorije; prva dva časa smo učili novo gradivo, a onda je ona ušla i rekla:

"E, danas ćemo da ponovimo ono što smo naučili"

... i pokazala prstom na mene. Ja, naravno, nisam imao pojma; ona odluči da mi da keca i upita me kako se zovem; ja kažem - Miloš Obrenović.

Ispadne skandal: profesorka misli da je zezam, onda digne čak i predsednicu odeljenja, ona isto kaže da se zovem Miloš Obrenović, ali profesorka nikako da pristane da otvori dnevnik i proveri. Na kraju se ipak "smilovala" - naravno, dala mi jedan.

Sledeći put sam, verovali ili ne, dobio keca na lekciji "Apsolutistička vladavina Miloša Obrenovića"!

Rekla mi je:

"Sedi, Miloše Obrenoviću i nauči tog Miloša Obrenovića." 

Inače, bio sam strašno loš đak, čak sam taj drugi razred i ponavljao, ali sad, koliko mi sviranje dozvoljava, dobro napredujem na defektologiji.


Andrej Šifrer



- Završio sam Pravni fakultet u Ljubljani. Nisam bio ni loš student, ni loš đak, ali sam od trećeg razreda osnovne škole imao loše ocene iz vladanja. Na kraju se ispostavilo da smo svi mi koji smo imali loše vladanje završili fakultete, dok su ovi sa dobrim negde zapeli.


Nebojša Čonkić (Pekinška patka)



- Završio sam Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu (odsek elektrotehnika, smer elektronika) sa prosečnom ocenom 8.82. U osnovnoj školi sam bio "vukovac", a zamalo da to budem i u gimnaziji: imao sam sve petice, ali sam imao četvorku iz vladanja.

Naime, imali smo neki pismeni iz nemačkog pa sam ja dao drugu da prepisuje; profesorka nas je uhvatila, meni je moral da da pet jer sam sve uradio, ali, da bi me nekako kaznili tražila je da mi se skine ocena iz vladanja.

Iako sam bio dobar student, fudbal me je ipak više zanimao.

Sećam se, spremao sam mesec dana teoriju električnih kola i ispit mi padne baš u vreme utakmice Vojvodina - Partizan.

Bila nedelja, neki suludi termin za polaganje. I ja, šta ću, uradim dva zadatka da bih dobio makar 6 i stekao pravo da izađem na usmeni i požurim na utakmicu.

Ispalo je dobro: stigao sam još u toku prvog poluvremena.


Boris Bele (Buldožer)



- Završio sam psihologiju. Kakav sam bio đak? Pa... profesori kažu: izvrstan! Uvek sam imao pet iz vladanja... (slagao sam). Nikada nisam pao na popravni i, u stvari, toliko sam bio dobar đak da mi se nikada ništa nije događalo.


Bruno Langer (Atomsko skloniste)



- Bio sam uvek dobar đak: u osnovnoj školi sam bio odličan, u srednjo-tehničkoj vrlo dobar, a sad sam apsolvent na Građevinskom fakultetu u Rijeci gde sam pao samo jedan ispit: poznavanje građevinskih materijala.

Imao sam uvek ukor pred isključenje zbog duge kose i gomilu problema zbog sviranja.

Dok sam išao u srednju školu svirao sam u grupi "Logaritmi". Izleplli smo plakate, moj profesor matematike ih je video i pritom čuo da neko od njegovih đaka svira u toj grupi, ušao u razred i pitao:

"Ko svira u tim Logaritmima?" 

Svi su pokazali na mene, a on je dreknuo:

"Izlazi da mi pevaš o logaritmima!" 

Naravno, dobio sam keca i jedva ga posle popravio...

Obrada: Yugopapir (Rock 82, septembar 1982.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)