Kako provodi dan: Saša Zalepugin - TV faca direktno sa placa!

Najpopularniji urednik i voditelj Televizije Zagreb, tvorac forme nedeljnog zabavno-kolažnog programa, dozvolio je novinarskoj ekipi Studija da početkom jeseni 1988. prate njegove uobičajene dnevne aktivnosti i o tome naprave foto-reportažu. Tu je i kratka najava jednog od mnoštva nedeljnih "Sastanaka bez dnevnog reda", emisije koju su s posebnim nestrpljenjem iščekivali ljubitelji pop muzike 80-tih, nadajući se premijernom prikazivanju stranih muzičkih spotova...Saša Zalepugin jedna je od najmarkantnijih ličnosti naše televizije. Osobni šarm i ležernost kojom vodi i uređuje emisije pribavili su mu golemu popularnost...


Šarmer s pokrićemsasa zalepugin
Saša Zalepugin
Saša Zalepugin prava je medijska ličnost: novinar, urednik, režiser, voditelj...

Prije dolaska na televiziju, 1966. godine, bavio se filmskom kritikom, glumio je, a kao glazbenik-amater svira i bubnjeve i gitaru.

Stanovito je vrijeme bio i direktor Lada.

Sve čega se prihvaća obavlja s izuzetnim uspjehom.

Godine 1973. pokreće mozaik-emisiju Nedjeljno popodne, koja zbog dotad u nas neviđenog načina prezentiranja i raznolikosti sadržaja, postaje najgledanija emisija na našoj televiziji.

Koliki je uspjeh polučio, najbolje govori podatak da su nakon njegova pionirskog koraka i ostali jugoslavenski TV-studiji počeli raditi emisije istog tipa.

Uspjeh Nedjeljnog popodneva izbacuje Sašu u prvi plan popularnosti. Šarmantan, ležeran i nadasve sugestivan voditelj - razbija dotadašnje stereotipe.

Omiljenost kod gledateljstva potvrđuju trofeji: dobitnik je čak sedam Studijevih zlatnih vijenaca, beogradska RTV Revija dodjeljuje mu dva Oskara popularnosti, a sarajevski VEN bira ga tri puta za lice godine.

Ponovo ga gledamo kao urednika-voditelja emisije Nedjeljom otvoreno.

No, kako izgleda jedan dan Saše Zalepugina kad se ne nalazi ispred kamere, kad živi životom običnoga građanina, daleko od svjetla reflektora?

sasa zalepugin

sasa zalepugin

sasa zalepugin

sasa zalepugin
BONUS: Najava emisije "Sastanak bez dnevnog reda" (1985)


sasa zalepugin

Dnevni red slijedećeg Sastanka bez dnevnog reda već je gotovo poznat. O sadržaju emisije razgovarali smo s urednikom i voditeljem Sašom Zalepuginom.

Ove ćemo nedjelje, kako smo saznali, vidjeti prilog Miroslava Lazanskog o otrovnom tovaru potopljenog talijanskog broda Brigitta Montanar i o akciji spasavanja, u kojoj će sudjelovati i brod spasilac naše Ratne mornarice, specijaliziran za spasavanje podmornica.

sasa zalepugin
1973: Saša je urednik
kviza DO RE MI
Milivoj Pašiček pripremio je prilog o protugradnoj zaštiti, a vidjet ćemo i novi prilog Gordana Splivala na temu samozaštite. Tu je i redovita TV-humoreska Joška Marušića, kao i rubrika Vesne Sekalec-Petričanec o domaćim životinjama.

Vrlo zanimljiv prilog pripremit će Nikola Jurić. Njegova je namjera da televizijskom gledalištu predstavi nepoznate prirodne ljepote Jugoslavije, a započet će se prelijepim nacionalnim parkom kod Rakeka u Sloveniji.

Očekuje se i prilog Duška Arežine o izložbi Secesija u Poljskoj, što je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a od ove nedjelje emisija će imati i novu rubriku: bit će to prilog pod naslovom O čemu se priča, a priprema ga Braco Vuković. Saznat ćemo o čemu ljudi najviše razgovaraju - na ulazima, u kavanama, u društvu — i što ih najviše zanima.

U glazbenom dijelu emisije nastupit će Rendez-vous, Valentino, Vera Svoboda, klapa Jadrija, Magazin, Ljupka Dimitrovska i Zagrebački plesni ansambl.

Budući da je jesen doba kad se snimaju nove i »preuređuju« stare emisije i Sastanak bez dnevnog reda uskoro će, kako kaže Saša Zalepugin, dobiti neke nove sadržaje. Vijest da su otkupljeni novi spotovi Davea Allena oduševit će, vjerujemo, ne samo gledaoce nedjeljnog Sastanka.

A to nije sve. Podjednako je zanimljiva ideja da ćemo u tim emisijama odnedavno gledati stalne priloge poznatih, provjerenih i uglednih travara, koji će nas posavjetovati kako sami možemo - uz pomoć ljekovitog bilja - izliječiti ili ublažiti neke bolesti. (V. Ć.)
Saša Zalepugin: Urednik emisije "Film, teatar, i..." (1971)