Sjećanja Jane Koch na akciju spašavanja kozaračke djece iz koncentracionih logora (3/3)

3/3: U baraci, u kojoj smo smjestili okupanu dojenčad, na bijelim plahtama ležali su mali ružičasti golišavci, nemirno bacakali nožicama, a male ručice, mali prstići nemirno su se hvatali u zraku. Mala otvorena usta i plač uporno su tražili hranu. Svaki bi od nas trebao desetak ruku da ih brzo nahrani da stiša plač.

Liječnica, koja ih je redom obišla, predvidjela je katastrofu. Po najvećoj žegi djeca su ostala bez majčinog mlijeka, 24 sata vozila su se po sparini bez kapi tekućine. Došlo je i ono najgore, jer su mnoga od njih već imala jaki proljev.

Kada bi ih gledala, činila su mi se još punačka, ružičasta, i na čas bih povjerovala u njihov spas. Ali, onda bi odmah iskrsle slike onih prvih koji su još samo dva dana živjeli, a isto su ovako izgledali. Već drugi dan oko njihovih očica pomaljao se crni duboki kolobar, s lica i tijela nestajalo je njihove ružičaste boje, umirile bi se nemirne nožice i ručice i modri kapci pomalo su zatvarali njihove oči.

Tu djecu - dojenčad - preuzelo je prihvatilište Dječji dom Josipovac kojim je rukovodio dr Bezić i dr Olga Bošnjaković.

Slijedeći su dan deseci i deseci Zagrepčanki ponijele dojenčad u svoje domove. Na žalost, mnogima nije ni toplina ni ljubav novog doma pomogla da se spasu od prerane smrti.

Veću djecu od jedne, dvije godine, a možda i tri, smjestili smo u prihvatilište Zavoda za odgoj gluhonijeme djece.


"Prihvatilište" - novi logor



Pored Dječje bolnice i prihvatilišta u Jastrebarskom osnovano je i prihvatilište u Sisku, koje se uskoro pretvorilo u novi dječji koncentracioni logor. Pravi je naslov bio: "Prihvatilište za djecu izbjeglica." Taj logor bio je potpuno u rukama ustaša, a samo je formalno bio u kompetenciji Ministarstva udružbe. Međutim, on je bio u sastavu "Sabirnog logora"...

Prvi put bila sam u Sisku s Verom Luketić početkom rujna 1942. Tada su nas sestre Crvenoga križa, koje su nekoliko dana prije otišle da tamo rade, obavijestile, da u ustaškom Dječjem prihvatilištu u Sisku djeca masovno umiru. Krenule smo s putnim nalozima Crvenoga križa. Profesor Brössler upozorio me da je jedini čovjek na kojeg se možemo obratiti u Sisku da saznamo istinu - učitelj Dumbović, kojeg je tamo postavilo Ministarstvo udružbe da radi na kolonizaciji i evidentiranju djece u posebnoj kancelariji tzv. Spillerove zgrade.

Obje ove ustanove imale su zajedničku upravu i njemačko-ustaškog zapovjednika. Neposredno upravljanje Dječjim prihvatilištem bilo je u rukama ustaškog liječnika dr. Najžara. On je raspolagao inventarom, novčanim sredstvima, upravljao zdravstvenom službom i osobljem. Logor je bio pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe na čelu s logornikom Fagetom.

Odmah po dolasku u Sisak slučajno smo susrele dr. Najžara. On nam je rekao:

"Djece baš i nema. Ima nekoliko bolesnih u Školskoj poliklinici, a desetak u 'Solani'. Oni u 'Solani' potpuno su zdravi. Ne vjerujem da ćete ih danas zateći jer u nedjelju djeca odilaze na raskuživanje i u šetnju uz obalu Kupe."


Rojevi muha na tijelima dojenčadi



Kad smo došle pred Školsku polikliniku, zamijetile smo da je to nekakva stara zgrada, u kojoj je improvizirana "bolnica" za djecu iz "prihvatilišta". Zgrada je bila omeđena žicom pred kojom je stršila ustaška karaula. Na krovu "bolnice" vijorila je zastava Crvenoga križa.

Za dr. Najžara bilo je među 160-ero bolesne djece, kako nam je rekao, samo "nekoliko bolesnih", koja su ležala u visokoj temperaturi na golome podu, na izmetinama, u mokraći i truležu, uvučena u smrdljive dronjke i prekrivena prnjama kojima su se htjeli zaštititi od čitavih rojeva muha. Bila su to većinom manja djeca i dojenčad.

Djeca su osjetila da je netko ušao, ali se nisu razotkrila. Ona nešto odraslija samo su tužno zacviljela:

"Hljeba ... Vode!"

Dojenčad je ležala nemoćna i gotovo bez glasa jecala...

Dale smo se odmah na posao. Sa ženama zatočenicama oribale smo podove u toj "bolnici", unijeli svježu slamu, prekrili je plahtama i gunjevima, kojih je bilo prepuno skladište, baš kao i suđa i žlica.

Sve su to donijeli roditelji, kad su ih s djecom dotjerali iz njihovih kuća, ali je dr. Najžar sve ono što nisu pokrali ustaše držao u magazinu. Djecu, pa i dojenčad, "smještao" je čak i u ovoj "bolnici" na goli pod. Sestra Dragica Habazin ostala je uz djecu u bolnici, a mi ostale pošle smo u logor.

Pri povratku sastali smo se iza mosta s učiteljem Dumbovićem. Zajedno smo nastavili put do logora u "Solani". Ušli smo u dvorište. Tik uz ulaz nalazila se mala zgrada, u kojoj je smještena kancelarija evidencije. Na ulazu - ustaška straža. Duboko u dnu dvorišta bila je dugačka zidana baraka, slična velikoj zidanoj staji ili skladištu - bivša "Solana".

Inače, samo dvorište služilo je gradu Sisku za navoženje smeća. Oko "Solane", a posred dvorišta, tekla je otvorenim kanalom gnojnica, koja se slijevala iz velike staje nedaleko od "Solane". Cijelo je dvorište bilo otvoreno sa svih strana, samo je "Solana" bila opkoljena žicom.

Transport od 550-ero djece otpremili smo u Zagreb. Jedino što smo mogli, kao uhtjehu, obećati majkama bila je adresa gdje da potraže djecu kad se vrate iz tuđine... I majke su rano ujutro utovarili u kamione i otpremili ih u Njemačku.

Od postojanja "Prihvatilišta", koncentracionog logora u Sisku, tj. od 3. kolovoza 1942, pa do 9. veljače 1943, kada je dovezeno 300 djece iz "Sabirnog logora" Sisak i smješteno u Zagrebu u Jerolimskoj dvorani - kroz taj logor je prošlo 7000 djece. Roditeljima su vraćena 2662 djeteta. U Zagreb smo prebacili 2018 djece. Građani i seljaci okolnih sela preuzeli su 1193 djeteta i 19 dojenčadi.

Prema podacima mrtvozornika, gradskog fizika dr Ecksteina, u Sisku su umrla 1152 djeteta. U tom logoru radile su antifašistkinje Vera Lipovčak-Čegec i Neva Schiller do kolovoza 1942. i medicinska sestra Katinka Fabijanić do raspuštanja logora.


Narod "krade" djecu



Ali već prvih dana narod se ubacio u našu akciju i spontano spasavao djecu Srba i antifašista. Pri formiranju koncentracionog logora u Sisku, građani Siska i seljaci iz okolice svaki dan su dolazili pred logor i tražili najmanju i bolesnu djecu.

Međutim, ustaše i dr Najžar (ustaša liječnik) dali bi samo onu veću i zdraviju.

Narod je potajno uzimao djecu. Iako su sve zgrade u kojima su bila djeca bile ograđene žicom i čuvane naoružanom ustaškom stražom, djeca su se uspijevala provući kroz žicu.

Kada su ustaše vozili transport od 500 djece iz Crkvenog Boka u Sisak, narod se priključio transportu. Putem je rasla kolona kola, narod je uz prugu uprezao konje i išao za vlakom, pa su tako izvlačili djecu iz vlaka i odvozili ih kućama.

Nezaboravan je prizor koji smo doživjele sestra Anka Meleš i ja jednog dana u jesen 1942. godine. Ujutro nam je javljeno da je pred zgradom gimnazije u Križanićevoj ulici, ispred zatvora Gestapoa, sve opkoljeno i da Nijemci i ustaše otpremaju transport Židova koje su protekle noći pohapsili.

U uniformama sestara Crvenog križa, pojurile smo u Križanićevu ulicu, koju su sve do ulaza u zgradu gusto čuvale ustaške straže. Zahvaljujući uniformama, uspjele smo se probiti do ulaznih vrata. Svi prilazi u ulicu bili su puni građana.

Došla je kolona kamiona. Uz pohapšene Židove otpremali su u Auschwitz i zatočenike iz logora Lobor-grad. Posljednjom snagom penjale su se izmučene žene i djeca, sivih ispaćenih lica na kojima su živjele još samo oči. Na njima su doslovce dronjci. Bijedne majke čvrsto su držale djecu i pomagale im pri penjanju u kamione.

Natovareni kamioni polako su kretali kroz špalir ustaških strojnica.

Odjednom je među ljudima nastala gužva. Okupljeni narod probio se do kamiona. Čuli su se povici:

"Dajte nam djecu! Bacite ih! Samo ih bacite! Brzo!"

Dok su se ustaše snašle u tom neočekivanom razvoju događaja, žene su pobacale djecu iz kamiona na gomile ispruženih ruku građana, koji su se brzo izgubili u metežu i poveli svojim kućama desetero djece.


Tifus i u Zagrebu



Zavod za odgoj gluhonijemih pripadao je također pod kompetenciju Ministarstva udružbe, odnosno pod odsjek čiji je bio načelnik prof. Kamilo Brössler. Taj zavod je odmah početkom 1942. formiran kao prolazno prihvatilište.

U njega su već u travnju 1942. upućivane majke i djeca izravno iz raznih sabirnih logora u kojima su zbog prenatrpanosti, slabe prehrane, zbog nemogućnosti izolacije, sve bolesti našle vrlo pogodno tlo.

Unatoč nastojanjima liječnika i sestara, nije se moglo spriječiti širenje nekih zaraznih bolesti (tifus, ospice, difterija), jer su djeca s tim zarazama dolazila u ta prihvatilišta, većinom noću, kada je njihovo odjeljivanje i raskuživanje, zbog umora i gladi, bilo nemoguće.

U taj takozvani prolazni logor već početkom 1941. godine vraćali su Nijemci iz Maribora žene s većom djecom, za koje je komisija pronašla da su nesposobne za rad. Njih je trebalo opet vratiti u koncentracione logore. Međutim, to se nije događalo, već ih je upravitelj toga prihvatilišta, Lajoš Šafarić, sporazumno s nama obukao, opskrbio besplatnom kartom, pa su žene same odabirale mjesta kamo će se vratiti.

Od žena koje su Nijemci vraćali saznali smo u samom početku 1942. o sabirnim logorima Uštice, Cerovljani, Jablanac, Stara Gradiška, Jasenovac i Mlaka, u kojima se u to vrijeme nalazilo na tisuće žena i djece.

Odmah poslije prvog transporta djece iz Stare Gradiške, koje smo većim dijelom smjestili u bolnicu u Jaski, preostalu djecu doveli smo u Zavod za odgoj gluhonijemih, koji automatski postaje Prihvatilište za djecu.


Stizali su - goli



Kroz to prihvatilište, Zavod, prošla su od srpnja 1942. do 31. 12. 1942, isključivo iz sela ispod Kozare i oko nje 5162 djeteta. Sva su ta djeca bolovala od 38 raznih bolesti u 30284 slučaja.

Unatoč tolikom broju oboljelih, u Zavodu je umrlo samo 157 djece. Za mali broj umrlih najzaslužniji je dr Franjo Pernuš, kao i dobrovoljne sestre Crvenog križa koje su naizmjence radile u Zavodu.

Taj Zavod bio je predviđen za 200 djece, a naši su transporti bili veliki i česti, pa je bilo razdoblja kada smo u Zavodu imali i 1800 djece. No, i to je bilo bolje nego da ih prepustimo stradanju u koncentracionim logorima.

Zdravstveno osoblje Zavoda, kao i ostalo zaposleno osoblje, radilo je zaista neumorno. Koliko se trebalo boriti da se bar donekle održi higijena i spriječi zaraza! Usprkos tom velikom naporu, prihvatilište je davalo sliku nečistoće. Pomanjkanje prostorija i tako golem broj djece silio nas je da po sobama, po podu prostremo slamu. Na žalost, zbog proljeva slama je brzo postajala mokra i zaudarala je. Zatim, bolesni i zapušteni izgled djece, njihova bijedna odjelca, sve je to odavalo sliku bijede.

Međutim, svaki pojedinac, koji je s nama probdio noći i noći uz bolesnu djecu, nastojao je ulaganjem krajnjeg napora poboljšati stanje u prihvatilištu. U njemu se dnevno broj bolesnika prosječno kretao oko 150, a ambulantnih zahvata i redovnih ambulantnih pregleda bilo je dnevno i do 140. Do kraja 1943. godine kroz taj Zavod prošlo je 11000 ljudi, od toga 7000 djece i 4000 žena.


Na Josipovcu su umirali za dan-dva...



Prihvatilište Crvenog križa na Josipovcu prije rata je bila ustanova isključivo za malu djecu i to zdravu, jer su se bolesna djeca upućivala na liječenje u bolnice. Kada su počeli stizati transporti djece iz koncentracionih logora, osobito dojenčadi, mi bismo tu djecu smjestili u Dječji dom Josipovac, koji je raspolagao sa 100 dječjih kreveta.

U tom domu radili su liječnici - dr Bezić, dr Olga Bošnjaković, neko vrijeme i dr Hermina Müller. Njegu djece preuzele su stručne medicinske sestre i dječje njegovateljice. Cijela ta zdravstvena ekipa na Josipovcu radila je kao i svi mi danonoćno, požrtvovno samo s jednim ciljem - da se djeci spasi život.

U prvom transportu, koji je stigao iz Stare Gradiške na Josipovac, bila su djeca od nekoliko dana do tri godine starosti i nekoliko djece od četiri-pet godina. Ona su bila fizički potpuno iscrpljena. Ekstremiteti natečeni, lica mršava, oči potpuno upale. Došla su gotovo gola i posve izgladnjela.

Sva su djeca imala teške krvave proljeve koji su ukazivali na tešku dizenteriju. Sva su bila krastava s gnojnim upalama kože. Dojenčad, koja su odmah poslije te djece stizala na Josipovac, bila su atrofična, odbijala su svaku hranu, i u najkraće vrijeme, uglavnom za dan-dva, umirala.

Starija djeca su se lakše othrvala bolesti. Ona su se mogla izliječiti i pretežno su ostala živa. Transporti koji su upućivani na Josipovac bili su brojni, pa je to bio razlog što je i po četvero djece ležalo zajedno na krevetićima.

Proljevi se nisu smirivali. Usprkos davanju potkožnih fizioloških infuzija, dubokih klizmi, te injekcija za održavanje srca, nije se mogao zaustaviti nagli tok bolesti i ta su djeca, osim vrlo rijetkih izuzetaka, umirala, tako da su od transporta do transporta kreveti bili prazni. Preživjelu djecu kolonizirali smo kod porodica u Zagrebu. Zatim smo velik broj djece izravno iz transporta davali građanima, koji su od nas tražili djecu i rado ih uzimali.


Bijeli bezimeni križevi



Određen broj te djece također je umro, dok su se ostala, nakon dužeg liječenja, spasila. To izravno davanje djece iz transporta sprečavalo je često eventualne zaraze. U 1942. godini Josipovac je primio 800 dojenčadi od kojih je 530 umrlo. Imena djece nismo znali. Sahranjivana su na jednom određenom grobnom polju na Mirogoju, na takozvanom novom groblju, i dobivala su bijele bezimene križiće.

Jedno prihvatilište Crvenog križa bilo je i u zgradi Udruge učiteljica u Kukuljevićevoj ulici. U toj zgradi moglo se smjestiti najviše 30 dojenčadi. Iako su, naoko, izgledala zdravija, i ta su djeca umirala kao i ona na Josipovcu. Ustanovom je rukovodila dr Desanka Ristović-Štampar, koja je bila neumorna i iz ustanove se nije micala.

Prihvatilište Crvenog križa u Jerolimskoj dvorani na Tomislavovu trgu imalo je veliku dvoranu (prije se koristila za priredbe) u koju smo dovezli slamu i upotrebljavali je za zdraviju djecu. Budući da su djeca bolovala od proljeva, higijenske su prilike u toj dvorani bile vrlo teške. Zahodske kanalizacije bile su vrlo loše i svaki čas morale su se otčepljivati.


Velika akcija AFŽ



U toj dvorani je vrlo požrtvovno radila sestra Vera Černe, koju sam jedne noći zatekla kako rukom pokušava odčepiti zahod. Zbog tih nepovoljnih uvjeta za život, nastojali smo iz te dvorane što prije kolonizirati djecu, pa smo građane upućivali da preuzmu baš tu djecu. Pošto su shvatili situaciju, oni su ih rado preuzimali.

Prenoćište za Slovence na Tomislavovu trgu je uredio Rdeči križ Ljubljane za svoje prolazne ljude. Oni su tu imali i kuhinju, jer je kroz to prenoćište prolazilo dnevno i do stotinu ljudi. Ono je funkcioniralo do kraja travnja 1942, godine a kad su zaredali dječji transporti, pretvorilo se u stalni dječji dom. Tu bismo smjestili zdraviju djecu.

Dom su izdržavale porodice Slovenaca koje su stalno živjele u Zagrebu. Taj je dom zaista bio vrlo dobro vođen. Djeca su u njemu imala odgovarajuću njegu.

Prihvatilišta, za koja smo bili svjesni da su zaista samo nužno zlo, unatoč nedovoljnoj opremljenosti, odigrala su sudbinsku ulogu pri spasavanju djece. Ljudi koji su radili dan i noć na spasavanju djece i bili nadasve požrtvovni, zapravo su sudjelovali u velikoj akciji AFŽ, koji je dobio zadatak da među građanima propagira preuzimanje djece, osobito dojenčadi, kako bi ih spasili od smrti.

Ljubav Zagrepčana prema djeci, kao i ljubav seljaka, bila je istinska i mi smo imali prilike to vidjeti i osjetiti već prvih dana prilikom prvih transporata djece. Na tu smo se činjenicu čvrsto oslanjali...

Jednom zgodom bila sam s profesorom Brösslerom u Sisku, jer je upravo stizao veći transport djece iz logora iz Stare Gradiške. Malo nakon dolaska transporta stiglo je oko 30 seljaka iz okolnih hrvatskih sela. Oni su doputovali da odmah, još na stanici, preuzmu djecu.

Profesor Brössler htio je ljudima nabaviti besplatne povratne vozne karte i kazao im neka pričekaju dok on obavi neke formalnosti. Seljaci ni da čuju. Odmahivali su rukom i govorili:

"Ostavite to, gospodine. Ne treba nama to. Mi smo već kupili karte za brzi vlak, a i tu u Sisku čekaju nas kola za prijevoz na kolodvor."

Djeca koja su nas okružila i čula da su seljaci došli po njih, okupljala su se oko njih, hvatala ih za ruke, za kapute moleći:

"Čiko, povedi mene! Čiko, mene! Čiko, povedi mene i moga brata!"

Niz tvrda seljačka lica tekle su krupne suze i ovi čestiti ljudi odveli su iz transporta 50-ero djece. Čim bi sisačke radnice doznale da je u Sisak stigao dječji transport dotrčale bi da pomognu pri kupanju i hranjenju dojenčadi, a kad su se vraćale kući svaka je uza se stiskala i nosila na umornim rukama još jednog novog člana svoje obitelji.

Sjećam se radnice koja je, uzimajući dijete, govorila profesoru i meni:

"Imam ih petero, a gdje jedu oni jest će i šesto dijete."


Otkaz "crvenoj"



U Zagrebu je danomice rastao broj porodica koje su dolazile u prihvatilišta i odvodile djecu. Tako braća Vjekoslav i Marijan Ribarić pretvaraju svoju kuću-ljetnikovac u Vrapču u dječji dom u koji su smjestili 35 najbolesnije djece. Naime, Ivan Krajačić je preko Stjepana Ivića dobio za to pristanak od Vjekoslava Ribarića.

Dr Zlatan Sremec bio je upravitelj tog ilegalnog dječjeg doma, a s njima su liječili djecu dr Nikola Nikolić, dr Stanislav Župić, dr Klara Dajč-Župić, zatim stručnjak pedijatar prof. Dragišić i dermatolog Franković.

Kada su se djeca oporavila, sestre njegovateljice su početkom 1944. napustile tu malu bolnicu. Pod nadzorom Ane Mihun djeca su učila gradivo odgovarajućih razreda osnovne škole. Badelova tvornica u Sesvetama preuzela je desetoro djece. Desetoro djece je uzela i obitelj Predović. Firma "Standard Oil Comp" uzdržavala je dom sa tridesetoro djece. Obitelj Onleitner-Simić, koja je već početkom 1941. izgubila zeta kojeg su ustaše odveli u Jadovno, uzimaju u stan na Trešnjevci šestero djece, itd, itd.

Od srpnja 1941. do 9. veljače 1943, sestre Crvenog križa prihvatile su 47 transporta djece iz koncentracionih logora.

Utjecaj Komunističke partije u Crvenom križu Hrvatske učinio je da se akcije, koje su se uspješno započele uoči rata, još uspješnije nastave kroz sve godine okupacije.

Bili smo čvrsto povezani s Partijom i svjesno smo radili za NOP.

Golema većina građana Zagreba u tim je godinama bila uz nas, pomagala sve naše akcije i bila potpuno na liniji narodnooslobodilačkog pokreta.

Godine 1943. Crveni križ mi je dao otkaz s motivacijom da sam se bavila svim drugim poslovima, samo ne organizacijom podmlatka. Predsjednik mi je tom prilikom pokazao sliku - ženu koja leti kroz plamen - i rekao mi:

"Svi znaju da ste vi crvena. Osim toga, stvorili ste oko sebe srpski kružok."


Veza - Ive Mihovilović



Od srpnja 1943. godine bila sam povezana sa inž. Jožom Kamkeljom. Po njegovu odlasku iste godine u jesen preuzeo me je na vezu Ive Mihovilović Težak - novinar iz Zagreba. Od tada do našeg hapšenja, do kraja 1944. godine, mi smo radili zajedno.

U to vrijeme radila sam za našu obavještajnu službu. U jesen 1943. Ive Mihovilović - moja viša veza - bio je član Mjesnog NOO-a za Zagreb. U proljeće 1944. godine Ive Mihovilović obavljao je specijalne zadatke. Padom drugova ili njihovim odlaskom na oslobođeni teritorij mijenjale su se i njegove više veze iz partijskih foruma. Ja sam i dalje bila s njim povezana.

Drug "Matija" Norbert Veber povjerio je u jesen 1944. godine Ivi Mihoviloviću rukovodstvo takozvanog VIII kotara u zagrebačkoj organizaciji NOP-a.

Sve to vrijeme surađivala sam s Mihovilovićem i naša suradnja bila je vrlo živa. Radila sam na mnogim zadacima NOP-a (organizacijske, propagandne, financijske i obavještajne naravi).

Povezivala sam pristaše NOP-a, davala stan za sastanke, skrivala ilegalce i pohranjivala raznovrsni materijal, skupljala sam velike svote novca, redovito davala važna obavještenja, prenosila propagandni materijal, organizirala u svojoj domeni prebacivanje ljudi u NOV itd.

Suradnja s Mihovilovićem trajala je sve do našeg hapšenja zimi 1944. godine.

(1/3) ... (2/3)

Napisala: Jana Koch, ilustracije: Zdenko Svirčić (Plavi vjesnik, listopad 1971 - siječanj 1972.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate