Pretražite Yugopapir

Federico Fellini u razgovoru sa Ljupkom Lazić: Kako je nastao "Amarcord" i zašto je promenjen kraj filma

Januar 1976: Visok i punačak, velike šake i krupnog stasa, prosede kose i živih očiju, snažnog glasa i dečjeg osmeha. 

Rođeni komičar. Često na telefonske pozive odgovara promenjenim glasom. 

Tek kada utvrdi da je s druge strane prijatelj otkriva da je to on, Felini, a ne njegova kućna pomoćnica. 

Kada snima film, zna sve uloge napamet i u pauzi imitira glumce. Zabavlja se. I zabavlja druge. 

Zna da bude tih, opušten, lenj, nezainteresovan, ljubazan, mio, laskav, ljutit, neprijatan, uzbuđen... a ipak svi ga vole - jer je sve to Felini. 

Hrabro priznaje da nikada ništa nije čitao, ali zna iznenada, kada je raspoložen, da citira Frojda, Prusta i Pirandela!

Kada je umoran ili bolje reći kada se nađe u jednom od "njegovih stanja", Felini, ne obaveštavajući nikoga, seda u voz i putuje u Rimini, mesto svog detinjstva. Odlazi pod prozore starih prijatelja, baca kamenčiće u staklo da ih obavesti da je došao. Zagrljaji, oduševljenje i slavlje. Grupa starih dobrih drugara upućuje se ka moru. Na obali, uz laganu šetnju, naviru uspomene.

Kada je odlazio iz Riminija, nadajući se da će u Rimu naći pravi svet, nije ni slutio da će onaj koji je napustio ući u njegove filmove. 

Sećanje na detinjstvo i vreme provedeno u Riminiju srećemo i u filmu "Amarkord", koji se može prevesti u dijalektu i kao "Sećam se" i kao "Gorko sećanje". Ovaj film je Feliniju doneo četvrtog Oskara (proglašen za najbolji inostrani film i jedan je od najboljih na Festu 1974.) i izazvao različite polemike.

Prisustvovala sam snimanju nekih scena u Ćinećiti gde je Felini leta 1973. konstruisao Rimini iz svoje mašte. Tada mi je poverio kako je nastao film "Amarkord".

- Dugo sam nosio u sebi neke ličnosti i neke priče koje nisam uspeo da prenesem na filmsko platno, a ni da ih se oslobodim. Jednoga dana, dok sam razgovarao sa Toninom Guerom, mojim zemljakom, on je u nekim mojim tipovima, koje sam mu opisao, prepoznao neke svoje prijatelje i slične situacije. Posle toga priča se dopala i drugima i došlo je do predloga da snimimo film čija se priča odvija ne samo u Riminiju već u bilo kom gradu italijanske provincije u kojoj su dominirali crkva i fašizam.

- U prvoj verziji filma, koji sam videla u Rimu, napravili ste drugačiji završetak. Posle suvenir-fotografija Gradiskinog venčanja, pisalo je:

"Većina ovih fotografija bile su na prašnjavim policama fotografa i vremenom su izbledele".


Kasnije, kada sam film videla u Jugoslaviji, primetila sam da ste kraj filma promenili.

- Da, prvobitna zamisao je bila takva, ali ni u scenariju mi se takav završetak nije dopao, ni kada je film bio montiran. Maglovitost i melanholija koju bi izazvale ove fotografije već se provlače kroz ceo film. Nisam želeo da se film i na kraju optereti pesimizmom. Promenio sam kraj i mislim da je tako bolje.

- "Amarkord" tretira prošlost, vreme vašeg detinjstva. Jednom ste rekli i ovo: "Prošlost je nešto što ne postoji".

- Da li sam zaista rekao tako nešto?! U redu. Možda sam rekao da treba tretirati prošlost tako da nam ne truje sadašnjost i da nas očuva slobodnim za budućnost. Mislim da sam uvek nastojao da je tako prikažem u svojim filmovima.

Zabeležila: Ljupka Lazić (TV novosti, 1976.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate