Roxette osvajaju svet '89: Per je apolitičan, Marie ne odustaje od svog životnog principa - socijalizma

Listopad 1989: Još od doba svjetski slavne grupe ABBA Švedska nije imala ozbiljniji izvozni diskografski proizvod. No, sreća se nasmiješila duetu "Roxette". 

To je drugi švedski pop-sastav u povijesti (koja ne pamti sklonost izvođačima iz te zemlje) koji je tako lako zaskočio sam vrh američke top-liste. 

Sreća je i varljiva! Johan Langer piše za američki Billboard, a ujedno je A & R-čovjek velikih američkih kompanija u Švedskoj. 

Posao mu je da "predvidi" tko će postati slavan i tko će donijeti hrpu šuškavih novčanica.

To, konkretno, pretpostavlja danonoćno preslušavanje bijedno snimljenih demo-vrpca. 

"Kad su mi predstavili kasetu sastavu 'Gyllene Tider' (Dobra vremena), zaključio sam da od toga neće biti velikog posla i - napravio najveću grešku u svom poslovnom životu! Danas je to sastav 'Roxette' a moju kompaniju greška je stajala zarade od pet milijuna dolara. Ipak, to je takav posao! Vrlo se često griješi. Sjetite se, samo, 'Beatlesa'!"




Kompanija EMI, naprotiv, nije pogriješila. 

Sklopila je ugovor sa sastavom iz Halmstada, gradića od pedesetak tisuća stanovnika, koji je po svom glazbeničkom djelovanju ono što je Nashville za Ameriku ili Liverpool za Veliku Britaniju. 

Per Gessle i Marie Fredriksson pokušali su proboj na svjetsko tržište još prije jedanaest godina. Budući da zbog spomenute greške nisu uspjeli, nastavili su rad u Skandinaviji i pločama prodanim u više od milijun primjeraka postali pod imenom "Gyllene Tider" jedan od najznačajnijih sastava toga područja. 

O nekim najznačajnijim trenucima iz života sastava govori sam vođa, Per Gessle.

- Probe smo održavali u istom podrumu u Halmstadu. Marie i ja dobro smo se poznavali, ali radili smo u različitim sastavima. Istina, imena grupa mijenjala su se, kao sto pop-zvijezde mijenjaju garderobu. Znači, često smo pokušavali s novim pothvatima i idejama. Moja se grupa zvala "Grape Rock" poslije "Gyllene Tider"; a Marie je pjevala i svirala u sastavu "Strul". Obje su grupe bile poznate i postigle stanovit uspjeh.

• Što je, po vašem mišljenju, presudno utjecalo na uspjeh sastava koji danas svi znaju kao "Roxette"?

- Uvijek sam bio menedžer sam sebi. To mi je bilo najsigurnije. Uz to, ne poričem da sam u tim poslovima izuzetno snalažljiv. Kombinacija Marie i mene zapravo je idealna. Osobno brinem o našem poslu, a Marie više vodi računa o tome kako će to sve izgledati na sceni. Kad provedete toliko godina na sceni i potom postanete uistinu slavni i svjetski priznati, uspjeh vam se čini normalnim. Mislim, čini mi se da nam je došao kao nagrada za sve godine uloženog truda. Zato i nije bilo mogućnosti da nam slava udari u glavu te da se sve iznenada pretvori u veliku iluziju.

• S obzirom na milijun prodanih primjeraka vašeg internacionalnog hit-albuma, to se lako moglo dogoditi?

- Ne, nije! Prije tog albuma i rada pod imenom "Roxette", ja sam sa svojom grupom, pod patronatom EMI, prodao u Skandinaviji trista tisuća albuma. Marie nije bila tako uspješna sa svojim sastavom, ali također su objavili nekoliko zamijećenih singlica. Kao "Roxette" djelujemo od početka 1988. godine. Već naš prvi album bio je dobitak na lutriji! Sto tisuća albuma prodati s imenom za koje dotad nitko nije čuo - uistinu nije svakodnevna pojava. Poslije je hit "You Got The Look" postao broj jedan u Americi. 




Dalje se sve zna! Prije "Roxette" snimio sam četiri albuma, od kojih jedan na engleskom jeziku. Budući da nije išlo baš najbolje, vratio sam se svojim skandinavskim poklonicima. "Roxette" je uistinu čudo, ali mi smo ga, na neki način i zaslužili.

• Koje su razlike, a koje sličnosti između vas i Marie?

- Marie je izrazito politična osoba. Sve čime se bavi na tajnovit način pokreće politika. Sebe nikad nisam smatrao bićem koje zanima politika. Meni je i šoubiznis dovoljan.

• Što znači da je Marie politički orijentirana?

- To vidim svaki dan koji provedem s njom. Sva slava i novac koji, kao trenutno tražen sastav, zarađujemo nisu je udaljili od njenih životnih principa. To su socijalizam i život posvećen umjetnosti. Meni je, kao što sam već izjavio, dovoljno blještavo svjetlo scene šoubiznisa.

(AMB, Studio, 1989.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate