Perverzno gledanje televizije, doček '82: U ponoć smo odužili svoj patriotski dug i zapevali "Jugoslavijo"

(3/3) Četvrtak, 31. decembar 1981: 12.05 - Prigodni program za decu naših radnika u inostranstvu.

Nije mi, ipak, jasno zašto program za decu gastarbajtera?

Mogu li to ona da vide, ako su sa svojim roditeljima? Ako su ovde, to opet nema nikakvog smisla.

15.00 HRONIKA NIŠKOG REGIONA: Ankete. Na listi važnih događaja vode: Kosovo, Poljska i cene.

20.00 POZIV NA DOČEK

Umorni i izlizani od pojavljivanja, Dunja Lango i Mića Orlović (lica naše mladosti) ispijaju šampanjac i bezvoljno nam žele Srećnu novu.

20.02 KOLIBRI

Klinci uvek vade kestenje iz vatre. "Braću ne donose rode, već ih rađaju majke", pevaju deca i nemaju premca.

20.28 CIRKUS SEDMORICE MLADIH


Standardni zabavljači, ljudi koji pošteno odrađuju posao. Bez izuzetnog događanja, pa se selim na Drugi program, u emisiju "MLADI '81". Deana Leskovar reklamira pozorište: "Ne gledajte tv, ne čitajte knjige, ne gledajte filmove, ne idite na skijanje, ne klizajte, ne igrajte tenis, idite u pozorište - to je najbolji način za korisno gubljenje vremena."




Tu je i Marko Janković koji, iako dolazi iz Kragujevca, nikako ne uspeva da bude duhovit. Zato se i kači za slamku - Milku Babović. Smešni efekat opisa haljinice Sandre Dubravčić i njenih šljokica. U najavama za novogodišnje programe, Marko je izmislio i novu reč, koju je obilato koristio - SPEKTATORIJUME!

Spektatorijum je KRETENORIJUM, kad je u stanju da to guta.

21.05 "SJAJ ZVEZDA"


Opet stara šema: u ogromnom studiju su "svi koji nešto znače u muzici" i sada oni nama pevaju. Naravno, sve vodi Minimaks, prepričavajući svoje radio-fazone. Narod ga PUŠI. (Kad ga puše, mora da mu je lepo.) Minimaks je narodni umetnik, otelotvorenje narodnog duha. Ovako zabavlja raju:

Minimaks: Čuo sam da volite Frenka Sinatru.

Ljiljana Blagojević: Da.

Minimaks: Fino. Onda, za Vas i sve one koji vole Šabana Šaulića. "Snežana i sedam patuljaka" (trik-aplauz).

22.15. VIDEOTEKA


Kako se prave ti programi? Momci malo izgledaju strane programe i u dlaku iste stvari reprodukuju nepismenoj Jugi. Nepismeni se uvek dive onima što izgledaju mnogo pametni, naročito ako izgovore po koju stranu reč, a u videotekama neprestano treba izgovarati engleske naslove pesama.




23.35 ISTORIJA BRAČNOG LOMA U TRI TOMA


Junakinja je Tanja Bošković. KAKVA IDEJA - već treća emisija večeras u kojoj se pojavljuje (kod "7 Mladih" i u "Sjaju zvezda"). Novak Novak ide uvek na ZIHER. Laka "zezalica" na temu nestašice nafte, deterdženta, kafe. itd. I NESTAŠICE IDEJA kod autora od kojih se naručuju humoristički prilozi za ovakve i slične povode. Ali, zvanični humoristi i treba da budu tanki.

U PONOĆ...


Svi u studiju su zapevali - odužili svoj patriotski dug, pesmom "Jugoslavijo".

PRIVID je jedno od glavnih oruđa savremene televizije. Vi gledate gomilu poznatih lica. Oni su sa vama u "najlepšoj noći", sve je tako SPONTANO l STVARNO, a emisija je snimana bar dve nedelje ranije.

MAGNETOSKOP kao masovni, narodni USREĆITELJ. MAŠINA ZA ZADOVOLJAVANJE I SAMOZADOVOLJAVANJE RADNIH MASA. Magnetoskop su izmislile svetske vlasti. On je sigurniji od najsigurnijeg prijatelja, on ne izdaje i POSLUŠAN JE. Bezpogovorno izvršava poverene mu zadatke.


PETAK, 1.01.1982.



00.55 BALKAN EKSPRES


U svetu nema dobre muzike dok ne zapevaju Crnci. Kod nas nema prave muzike dok ne zapevaju Romi.

02.15 "BLEFERI"


Entoni Kvin, junak italijanskog filma, govoreći na engleskom, u radnji koja se odigrava u Francuskoj, u sceni kod juvelira Van Klifa (verovatno Holanđanina), izgovara u jednom trenutku, na pravom pravcatom našem jeziku: NEMA PROBLEMA!

13.28 TV SPOT


"OVOKAT" - udružili smo se sa prirodom, naša je samo ambalaža - TAKOVO

13.30 ZELENI KABARE


Politika zaglupljivanja sela se nastavlja. Pesmama poput ove: "Tehnika je bela osvojila sela, uživaju stari, mladi, dok tehnika radi." U ovom Kabareu video sam koliko smo mi napredovali na selu. Od rata na ovamo, naravno. Znate li da pre rata nismo imali ni televizore u boji, ni frižidere, ni usisivače, a sada imamo sve. Alal vera!

16.00 "NE VRAĆAJ SE KUĆI TAKO RANO" (TV Sarajevo)


Kao da su svi po nekoj direktivi imali zadatak da prave novogodišnje štimunge po jednom scenariju: tu je kafanska atmosfera, isti pevači (koji tezgare po malte ne svim studijima), iste pesme, a sve to "povezano" duhovitostima tipa:

"Kelner, šta je ovo? Kad sam rekao da hoću "Žilavku", mislio sam na vino, a ne na šniclu."

17.10 ZLATNI TRENUCI SVETSKOG KUPA


Fudbal je moderan kult kome moderni vladari moraju da prinose žrtve, kažu u prvom nastavku serije o fudbalu. FIFA danas ima više članica nego UN. To je nova religija sa svojim hramovima-stadionima. Svuda na stadionima vlada bratsko osećanje - fudbaleri HVATAJU ZA DUPE JEDNI DRUGE. Na stadionima se slavi KULT LOPTE, simbola sunca. Lopta je i glava neprijatelja koju su Vikinzi šutirali kroz selo.

18.00 "TELOHRANITELJ" (sovjetski igrani film)


Odmah na početku bio sam siguran da je film odličan: u ekipi je bio operater drug KALIŠNJIKOV. Film je neodoljivo podsećao na Avganistan (ali, ruku na srce, sniman je pre okupacije Avganistana).




19.30 TV DNEVNIK


Državnici sveta izrazili su u svojim novogodišnjim porukama nacijama zabrinutost zbog situacije u svetu. I NASTAVILI DA UBRZAVAJU PRIPREME ZA RAT. U međuvremenu, platni deficit zemalja u razvoju je skoro 98 MILIJARDI DOLARA, samo za ovu godinu...

20.00 HOLIVUD PREDSTAVLJA SVOJE ZVEZDE: ALFRED HIČKOK


Zašto je Hičkok tako dobar i besmrtan? Pored talenta, tu je i kineski rad.

Na primer: 7 dana efektivnog rada i sedamdeset položaja kamere, kako bi se snimila sekvenca koja je u filmu "Psiho" trajala samo 45 sekundi.

21.00 "PROFESIONALCI"


Obično se ti vesterni svode na rasnu superiornost belaca, Meksikanci su podli (mada ih i u ovom filmu Ameri u ogromnim količinama tamane). U "Profesionalcima" se sve drugačije završava, beli Ameri dozvoljavaju meksičkom revolucionaru da im odvede jebozovnu Klaudiju Kardinale u otadžbinu.




Revolucionar odvodi lepoticu, ali i odnosi američki metak u stomaku. Još jedna neobičnost za Holivud, koji strogo pazi da ne umara gledaoca bilo kakvim razmišljanjem. Verovali, ili ne, ova rečenica je iz "Profesionalaca":

"Kada prođe revolucija, sahrane se mrtvi, a političari uzmu stvar u svoje ruke. Sve je to isto." 

"Profesionalci" - film koji je nešto rekao o PROFESIONALNIM REVOLUCIONARIMA.


SUBOTA, 2.01. 1982.



13.45. CRNOGORSKO POSELO


Kad se tradicija po svaku cenu gura svuda, zbog zagriženosti sredine, dobijemo najlepše primere BESMISLENOG na televiziji. Šta je drugo NACIONALNIM OBELEŽJIMA ISKIĆEN GUSLAR KOJI PEVA O STABILIZACIJI, O JURNJAVI ZA DEVIZAMA, RADNIM GRUPAMA.


O TELEVIZIJI



Posle 72 efektivna časa gledanja tv programa (sedam dana), čini mi se:

- Svi koji tvrde da se televizija može izbeći, nisu u pravu. Televizija je već naša sadašnjost, a naročito budućnost. Putem televizije se nama već danas upravlja, ona nam formira ukus, pokušava da vaspitava klince, manipuliše u razne svrhe, često kretenizuje.

- Često sam pomislio da je čitav dnevni program napravljen kako bi se PRENELE PROPAGANDNE PORUKE PROIZVOĐAČA NAMA POTROŠAČIMA. Reklame su kratke ali UBITAČNE. USLOVLJAVAJU DO BOLA.

- Televizija želi da je gledaš što više i STALNIJE. Vrhunac perverzije su praznični programi (poput ovog novogodišnjeg), kada program teče gotovo non-stop. Što duže svakog dana gledaš televiziju, sve manje misliš o pravim problemima, O SUŠTINAMA.

SLOBODNO VREME KORISTI ZA GLEDANJE TELEVIZIJE KOJA TE ČINI NESLOBODNIM. U životu postoje RADNO VREME NA RADNOM MESTU I - GLEDANJE TELEVIZIJE.

- Televizija u socijalizmu i socijalizam u televiziji? Televizija socijalizma i televizija kapitalizma, gde su razlike? SUŠTINSKIH RAZLIKA NEMA. TI MORAŠ DA TROŠIŠ TELEVIZIJU ŠTO VIŠE, tako je i tamo i ovde. Trošiš informaciju, gutaš manipulaciju, ti si potrošač.

- Geta slobode ponekad su na televiziji dečji programi. Ja ih toplo preporučujem onima koji ne mogu bez višečasovnog svakodnevnog gledanja TV-programa. TU JOŠ UVEK IMA POMALO IGRE I ISKRENOSTI. 

- Naravno da nikada niko neće dići uzbunu zbog TELEVIZIJE KAO DROGE. Šta je HAŠIŠ PREMA TELEVIZIJI. I koliko je TV ekonomičnija: bednih 180 dinara mesečno. 

- Od Televizije je nemoguće pobeći. Zato se TREBA U NJU INFILTRIRATI. I na kraju:

- TV-kritičar kao poziv je besmislen poziv - SVE JE TAMO JASNO. Bolje je INFILTRIRATI SE U ČELJUST NEMANI, jer: TELEVIZIJA JE NAJREAKCIONARNIJI MEDIJ DANAS.

Napisao: Zoran Petrović-Piroćanac (Reporter, 1982.)


Nakon "Videoteke" na II programu, u prvim minutima 1982: TV premijera "Kose" 





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate