"Zemljo moja": Kako je nastala i gde je prvi put izvedena jedna od najlepših pesama o Jugoslaviji (1975)

Jun 1975: Posle šest godina muzičkog delovanja sarajevski sastav "Ambasadori" izbio u prvi plan, pre svega zahvaljujući hitu "Zemljo moja"...

Takozvana sarajevska škola zabavne muzike dobila je još jednog udarnog predstavnika. To je sastav "Ambasadori" koji je postigao uspeh na minulom "Šlageru sezone" pesmom "Zemljo moja". 

Istoimena ploča je ovih dana jedna od najtraženijih na našem tržištu.


Raspevana i nadahnuta kompozicija Kemala Montena, po mnogima najbolje ostvarenje domaće zabavne muzike u poslednje vreme, naglo je osvojila publiku zbog neobične interpretacije vokalne solistkinje Ismete Dervoz, a takođe i zahvaljujući aranžmanu samih članova sastava. 

"Zemljo moja" kao da je kruna dosadašnjeg rada grupe "Ambasadori" koja sa promenljivim uspehom muzicira već šest godina.

Prvobitni "Ambasadori" nisu imali u svojim redovima Ismetu Dervoz, već danas popularnog Zdravka Čolića! Iz "Ambasadora" je ovaj pevač kasnije prešao u "Korni grupu" da bi posle toga, na savet Kornelija Kovača, otišao u samostalne pevače. 

Što se sadašnjeg pevača tiče, put Ismete Dervoz kao da je bio potpuno obrnut. Započela je kao samostalna pevačica, ali bez nekih većih uspeha. 

Čak je pre nekoliko godina bila debitantkinja "Pesme leta", ali je za nju tada bilo obezbeđeno poslednje mesto i simbolična nagrada "Zlatni fenjer".

U vremenu kada je Zdravko Čolić postajao samostalac, Ismeta Dervoz je bila faktor promene stila muziciranja grupe "Ambasadori". U tom trenutku kao da je počela nova epoha za "Ambasadore". Mlada Ismeta Dervoz se izuzetno dobro uklopila u rad sa grupom i postala njen glavni adut.

- Kad smo od Kemala Montena dobili pesmu "Zemljo moja" odmah smo osetili da se od nje može napraviti nešto izuzetno - kaže Slobodan Vujović, šef sastava "Ambasadori". - Kada smo je snimili mnogi su u početku mislili da je previša zasićena vokalima i prejakim aranžmanom. Naša ideja, međutim, bila je da pesma koja govori o svojoj zemlji mora da ima jedan poletni i masovni ton. Ubrzo se pokazalo da smo bili u pravu. Neposredno pre finala "Šlagera sezone" svi su nam govorili da nam je osigurana pobeda. Ipak, kao što ste videli, presudila je popularnost Zdravka Čolića.

"Zemljo moja" je dobila nagradu žirija, ali je publika na festivalu dozvolila da se "Ambasadori" nađu ispod Zdravka Čolića, Duška Lokina i grupe "Indeksi". 

Ali, vreme kao da ispravlja tu nepravdu.

"Zemljo moja" je danas daleko traženija pesma od onih koje su izvodili pomenuti pevači. 

"Ambasadori" nisu pobedili, ali su danas moralni pobednici "Šlagera sezone".

- Posle ovog uspeha mislimo da je došlo vreme da konačno snimimo i LP ploču pod naslovom "Zemljo moja" - kaže Vujović. - Mislim da smo za ovih šest godina našli sebe i svoj stil i da se razlikujemo od ostalih domaćih grupa. Dobili smo već neke pozive iz inostranstva i verujemo da ćemo kao pravi Ambasadori uspešno predstavljati svoju zemlju.

Inače, pored Ismete Dervoz i Vujovića u "Ambasadorina" se nalaze danas Andrej Stefanović, rodom iz Osijeka, solista na saksofonu i flauti, svršeni student Muzičke akadenije i član revijskog orkestra RTV Sarajevo, zatim Krešimir Vlašić, takođe iz Osijeka, trubač i solista na kongo-bubnjevina, svršeni student Muzičke akademije i član orkestra RTS, Miroslav Šaranović, iz Osijeka, bubnjar. bivši član osječkih "Dinamita", "Pro arta" i "Indeksa" i Ivan Vinković, bas-gitarista, apsolvent Muzičke akademije i član orkestra RTS.

Tekst: Z.P. (RTV revija, 1975.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate