Eddy Grant zavoleo Jugoslaviju, kupuje stan u Dubrovniku '88: Totalni haos se rešava sa "Nema problema"

Septembar 2020: Eddy Grant je najnoviji u nizu rock zvezda koje ne žele da se njihove pesme koriste u predsedničkoj kampanji Donalda Trumpa i zbog toga najavljuju paprene tužbe. Granta je razbesnela upotreba njegovog velikog hita "Electric Avenue", objavljenog na singl ploči 1983, kada je pesma postala jedna od najslušanijih u Velikoj Britaniji i SAD. 

Veza slavnog muzičara sa Jugoslavijom uspostavljena je još početkom osamdesetih kada je njegov brat Alpine (producent i osnivač disko kuće Ice Records)...

... na poziv Jugodiskovog zaljubljenika u rock muziku Radomira Krkića stigao u Beograd da pomogne našoj reagge grupi Naya u realizaciji prvog albuma.

Na oduševljenje članova grupe Branka Sretenovića i Miroslava Glišića, Eddy Grant je za LP "Naya" priložio dve svoje pesme - "Race Hate" i "Mystic Sister", i čak najavio pomoć u plasmanu njihovih pesama na britansko tržište ("Imate vrhunske muzičare, trebalo bi više da pokušavate da se proslavite u inostranstvu", tvrdio je Alpine Grant).

Zadovoljan odličnim tiražima njegovih ploča u Jugoslaviji (licencni zastupnik je, naravno, bio Jugodisk), Eddy krajem decembra 1985. kreće na mini turneju po Jugoslaviji, gde se upoznaje i sa Borom Đorđevićem i Oliverom Mandićem, a ostaje zabeležen i njegov "reperski" doprinos Čorbinoj pesmi "Amsterdam".

Članak koji sledi svedoči o njegovom jačanju veze sa Jugoslavijom i namerom da češće boravi u ovim krajevima... 

Januar 1988: Proslavljeni pevač reggae-muzike boravio je nedavno u Dubrovniku gde je snimio video-spotove za svoju novu ploču...

Nedavno je u Dubrovniku završeno snimanje tri TV spota proslavljenog Eddyja Granta. Ovo je prvi put da jedna internacionalna zvezda pravi spotove kod nas. Ideju za taj poduhvat dali su beogradski "Jugodisk" i menadžer Eddyja Granta, Michael Dolan, a glavni organizatori bili su "Beograd publik" i Turistički savez Jugoslavije uz saradnju svojih kolega iz Londona i Dubrovnika. Prvi sagovornik je Dolan:

Kako to da spotove snimate baš u Jugoslaviji? Svi prethodni rađeni su na Barbadosu...

Licencni ugovori sa "Jugodiskom" omogućavaju nam izvesnu dinarsku zaradu. Smatrali smo da je najpametnije da ih utrošimo u posao, a ne da se ponašamo kao turisti. Tome je doprinela i poslovna sposobnost Turističkog saveza Jugoslavije.

Koliko će sve ovo da vas košta?

Turistički savez Jugoslavije omogućio nam je avio-karte i hotelski smeštaj. Sve ostalo finansiramo mi. Sa montažom, koštaće nas oko 35 hiljada funti (oko osam starih milijardi dinara). Smatram da je to jevtino s obzirom da snimamo tri spota i da je reditelj Matthew Evans relativno skup. Do sada je radio sa više poznatih izvođača kao što su "Housemartins", "Blondie", "Smiths"... Međutim, novac nije najbitniji. Smatramo da će u svetu videa snimanja spotova u Dubrovniku biti atrakcija baš zato što to niko pre nije uradio. Uostalom, sa sobom smo doveli pet novinara i foto-reportera iz poznatih listova kao "Music week", "Record Mirror" da bi baš ovde napravili intervju sa mnom. To će koristiti svima, jer će biti dosta fotogafija Dubrovnika u britanskoj štampi.


Nema problema



Imate li primedbi na rad organizatora ili snimateljske ekipe?

Nismo do sada radili u ekipi gde svi stalno govore: "Nema problema!" I kada vam se učini da je totalni haos, odjednom, nekim čudom, sve proradi i završi se na najbolji način.

Gde će biti prikazani ovi spotovi?

Uz "MTV-kanal", "Sky", u desetak zemalja sa kojima imamo ugovor. Ako ploča postane hit, onda je
to druga stvar. Uostalom, "Jugodisk" će ekskluzivno izdati VHS video-kasetu, sa svim ovim spotovima i pričom o Ediju.

Kakva je razlika između Barbadosa i Dubrovnika? - bilo je prvo pitanje za Granta:

Samo u broju znatiželjnika - smeje se slavni pevač. - Tamo ih je bilo na hiljade, a ovde ih je mnogo manje, a i disciplinovaniji su. U ostale tehničke pedrformanse ne ulazim, jer se u to ne razumem. Kad odgledam video, reći ću da li mi se dopada. Prvi singl sa albuma objavljujemo ovih dana a veliku ploču u martu. Nikada ne žurim sa izdavanjem ploča. Zato sve radim bez nervoze i uz studiozne pripreme.

Počnimo priču od početka, iz Gvajane...

Rođen sam uz mnoštvo braće na tom karipskom ostrvu. To je siromašan kraj, pa smo se još pedesetih svi preselili u London.

Pre toga ste svi postali vegetarijanci?

Otac je imao farmu svinja, pa smo naravno jeli samo svinjsko meso. To je kao kad pekar samo jede hleb i ništa više. Tako je bilo godinama. Jednog nedeljnog jutra smo se dogovorili da više nikada ne okusimo meso. Čak ni ribu! Odrekli smo se i alkohola. Ipak, nismo se baš svega odrekli...

U Londonu, sa momcima iz kraja osnovao sam grupu "Equals". Sastav je postao poznat, prvo u Evropi a zatim u Engleskoj. Jednog dana iz Nemačke telefonom sam pozvao oca da ga pitam ima li kakvih novosti na "Top 20". On mi kaže "Neki Equals su na desetom mestu".

"Pa to smo mi, tata!" "Ma kakvi, to vaše prangijanje nije ni za Top 1000", rekao je otac.

Dani "Equalsa" su kulminirali sa nekoliko evergreen-hitova, a zatim ste se okrenuli samostalnom radu?

Shvatio sam da je teško raditi sa više ljudi zajedno. U to vreme bila je kao neka moda biti "independent". Imao sam svoj studio, disko-kuću, promocionu kompaniju, firmu za štampanje ploča. Onda je došao hit "Living On The Frontline" koji je otvorio novo poglavlje u mojoj karijeri.

Ostali hitovi i albumi su logična posledica. Konačno, evo me u Dubrovniku. Volim ovaj grad. To je ljubav na prvi pogled. Već sam se raspitivao o mogućnosti da kupim ovde stan. Mislim da bi moja porodica volela da mesec-dva godišnje provede u ovom prekrasnom ambijentu.


Volim Jugoslaviju



Da li ste srećan čovek?

Kako da ne. Malo koji moj sunarodnik može da dozvoli sebi ovo. Radim koliko hoću. Imam lep porodični život, veliki studio na Barbadosu i uživam u svemu ovome. Sviram samo onda kad se uželim muzike.

Kada nameravate opet u Jugoslaviju?

Već sam vam rekao da radim samo ono što mi pruža zadovoljstvo. Turneje su gotovo uvek naporne. Recimo, sve vreme pijem samo sokove, a to traje i do mesec dana. Višak hrane smanjuje mi koncentraciju. Ipak, volim da sam u kontaktu sa publikom.

Pesma "I Don't Wanna Dance" nastala je na turneji. Sedeo sam u garderobi očekujući početak koncerta. Odjednom "složio" sam akord i, ton po ton... nastala je kontura pesme. Pošto ja nisam ni samo reggae ni samo pop ili rock izvođač, nemam ograničenja prilikom komponovanja.

No, da se vratim na pitanje. Već sam dobio poziv od promotera da napravim pet koncerata. Biće to u proleće sledeće godine. Ja volim Jugoslaviju. Ovo mi je četvrti put da sam ovde. Ako kupim stan u Dubrovniku, biće me ovde češće nego u Londonu.

Razgovarao: Radomir Krkić (RTV revija, 1988.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate