"Valter brani Sarajevo" '71: Ekskluzivna reportaža sa snimanja trećeg akcionog filma Hajrudina Krvavca

Svibanj 1971: Redatelj Hajrudin Krvavac snima svoj treći akcioni film "Valter brani Sarajevo"...

Užurbani koraci trojice agenata odjekuju praznim prostorijama muzeja u kojem su poredane voštane figure, i remete svečanu tišinu. Zaviruju u svaki kutak, užurbano pretražuju.

Uzalud, ilegalac Ivan nije se ni tu sakrio. Bijesni agenti nemoćno nastavljaju potragu.

Kadar se ponovno snima...

"Još jednom, uvjerljivije..." - čuje se glas režisera.

U autentičnim ambijentima Sarajeva redatelj Hajrudin Krvavac snima svoj treći akcioni film: "Valter brani Sarajevo". To je isječak iz jednog dijela sarajevske ratne historije, priča o mladim ilegalcima:

Rat je pri kraju. Njemački okupatori znaju da na Balkanu gube i povlače se preko Grčke i Jugoslavije. Sarajevo je glavni centar za opskrbljivanje armije "E" i središte operacije "Laufer".

Treba prevesti velike količine benzina za armiju od Sarajeva do Višegrada. Specijalnim agentima dužnost je da onemoguće ilegalce koji uništavaju svaku neprijateljsku akciju i planove, a naravno, znaju i za operaciju "Laufer".

Treba ih spriječiti.

Počinje velika hajka. Ilegalac Valter tako uspješno rukovodi akcijama da mu okupatorski agenti ne mogu ući u trag. Počinju sumnjati da li on uopće postoji, samo da ne bi morali priznati svoju nemoć.

Ipak, ilegalci onemogućuju akciju, a Valter pogiba - nekoliko sati prije oslobođenja Sarajeva.

Hajrudin Krvavac za svoje filmove uvijek odabire teme iz revolucije.

Ovo je njegov treći akcioni film. Filmovima koje je do sada snimio Krvavac je ostvario ono što je želio. Uspio je da privuče publiku. Njegovi "Diverzanti" prikazani su u više zemalja, a "Most" je obišao gotovo čitav svijet.

U svom najnovijem filmu vrijednom četiri stotine i četrdeset milijuna dinara, redatelj Krvavac okupio je najpoznatija glumačka imena.

U ekipi su: Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Stevo Žigon, Relja Bašić, Davor Antolić, Faruk Begoli, Neda Spasojević, Neda Arnerić, Rade Marković, Slobodan Dimitrijević, i mnoga druga imena bosanskohercegovačkih kazališnih glumaca koja već dugo "zaobilaze" domaći režiseri.

Uloge su dobili i Mišo Mrvaljević, Etela Pardo, Aleksandar Micić, Sutka Petrinić, Rudi Alvađ, Ranko Gučevac i sve poznatiji mladi glumac Igor Galo.

Ulogu ilegalke "Plave" koja je izdala svoje drugove trebalo je da igra Milena Dravić, ali na žalost nije našla slobodne termine. Tako je redatelj morao potražiti novu glumicu.

I našao ju je. To je Neda Spasojević.

Borisu Dvorniku je bila namijenjena uloga Branka, ali ni on je nije mogao prihvatiti. Na kraju je Branka odigrao Faruk Begoli.

Agente igraju Rastislav Jović, Zlatko Madunić i Aleksandar Micić.

Snimatelj ovog skupog filma u boji koji će se prikazati na ovogodišnjem festivalu u Puli, a kojem će uspjeh biti vjerojatno jednak prošlima, jest Mića Dikosavljević.

- Naša povijest, pogotovu najnovija - govori redatelj Krvavac - tako je bogata temama iz revolucije da je generacije i generacije sineasta ne bi mogle iscrpsti. Želim stvoriti filmove koji će biti dokumenti vremena, koji će trajno govoriti o događajima iz naše revolucije.

Snimanje filmske priče o mladom ilegalcu Valteru naišao je na velik odaziv grada i mnoge privredne organizacije i Gradska skupština sudjeluju u financiranju toga velikog projekta.

Film će biti umjetnički svjedok ratne povijesti Sarajeva, a snima se upravo u vrijeme proslave tridesete obljetnice naše revolucije.

Scenarij za film napisao je Đorđe Lebović.

Ž. V. (Plavi vjesnik, 1971.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate