Jan Palach '69: "Budući da naši narodi osjećaju krajnje beznađe, na ovaj način ćemo ih probuditi... "

Siječanj 1969: Očajničko samospaljivanje Jana Palacha palo je u vrijeme kad je premijer Černjik izjavio da se politička situacija u zemlji smirivala. Situacija je "smirivana" - ispravili su ga odmah studenti. Mir je Čehoslovačkoj prijeko potreban i u tome su svi suglasni. Ne slažu se jedino u ocjeni uzroka i u tome kako da se mir postigne...

U srijedu uveče, 15. siječnja, održan je miting omladine u Kongresnoj palači, u najvećoj praškoj dvorani. Mitinzi omladine postali su pojam u Čehoslovačkoj. Bio je to četvrti po redu. Prethodna tri održana su prošle godine. 

Na mitinzima iz proljeća 1968, kao gosti sjedili su za predsjedničkim stolom jedan pored drugog i odgovarali na pitanja mladih Josef Smrkovsky, Gustav Husak i književnik Pavel Kohout. 

Pobirali su tada pojedinačno i zajednički burne aplauze. Na tom mitingu, održanom u sasvim drukčijim uvjetima, nije bilo Smrkovskoga. Nije se odazvao ni Husak. Bio je Kohout i još desetak gostiju. Govorilo se otvoreno, ali i "između redaka". Npr. na pitanje tko poslije Smrkovskog treba da ode, poznati šahovski velemajstor L. Pachman odgovorio je: svi znamo tko treba da ode, ali oni to neće.

Sutradan u četvrtak, počeo je plenum CK na kojem je trebalo raspravljati o konkretnim akcijama kojima bi se naglasila rukovodeća uloga partije u društvu, trebalo je pripremiti kadrovske promjene u vezi sa stvaranjem federacije i predložiti put kojim bi se zemlja izvela iz katastrofalne ekonomske situacije. Plenum je počeo prije podne.

U četvrtak poslije podne, nešto prije 15 sati, pred Narodnim muzejom na Vaclavskim namjestima polio se nekom lakozapaljivom tekućinom i zapalio 21-godišnji student Jan Palach. 

Odvezli su ga u bolnicu, gdje su konstatirali da je zadobio teške opekline III stupnja (oštećeno 80 do 85 posto kože). Motiv postupka objasnio je u pismu koje je imao sa sobom. 

Već u ranim večernjim satima izdano je službeno saopćenje. A nešto poslije mogao se saznati sadržaj pisma. Pun tekst pisma nije objavljen, ali je već sutradan njegov sadržaj bio izlijepljen na mnogobrojnim najprometnijim mjestima Praga. U pismu Jan Palach kaže:

"Budući da naši narodi osjećaju krajnje beznađe, dogovorili smo se da izrazimo svoj protest i na ovaj način probudimo narode naše zemlje.

Naša se skupina sastoji od dobrovoljaca koji su spremni da se spale za našu stvar.

Ja sam imao tu čast da izvučem jedinicu i tako sam stekao pravo da napišem prvo pismo i da prvi istupim.

Naši su zahtjevi:

1. smjesta ukinuti cenzuru

2. zabraniti širenje 'Zpravy'

Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni za pet dana, tj. do 21. siječnja 1969. i ne istupi li narod s dovoljnom podrškom (tj. ne dođe li do vremenski neograničenog štrajka), planut će slijedeći."

U postskriptumu je dodao: 

"Sjetite se kolovoza! U međunarodnoj politici oslobodio se prostor za Čehoslovačku. Iskoristimo ga!"


Konstatacije plenuma


U petak sve dnevne novine objavljuju kratku vijest o samospaljivanju Jana Palacha. Ne navode ništa iz pisma. Konstatiraju da se razlozi postupka još istražuju. Neke novine daju detalje. Palach je bio dobar student II godine Filozofskog fakulteta. Prije toga studirao je ekonomiju. Otac mu je umro. Majka je prodavačica u jednom mjestu izvan Praga. Jan ima još jednog brata. Ljetos je Jan bio s radnom brigadom pet tjedana u SSSR-u. Poslije toga posjetio je Francusku.

Novine i televizija objavili su nešto više o plenumu. Općenito se konstatira da:

- treba poduzeti niz konkretnih akcija kojih bi krajnji rezultat bio povećanje povjerenja u partiju;

- uzroke sadašnjoj političkoj situaciji treba tražiti i u pogreškama i nedostacima u radu vodstva partije;

- različiti su nazori o sadašnjoj složenoj i napetoj situaciji, ali platforma za izlaz iz nje jesu rezolucije plenuma CK iz studenog i prosinca prošle godine;

- rukovodstvu treba omogućiti da ostvari koncepcije koje ima.

Češka je vlada održala izvanrednu sjednicu i u povodu samospaljivanja Jana Palacha izdala proglas u kojem informira o dva zahtjeva Jana Palacha (ukidanje cenzure i neširenje lista "Zpravy") i kaže da visoko cijeni rodoljublje koje pokazuje omladina, ali smatra da to nije put za rješenje krize, traži od omladine da podrži program vlade, što se upravo priprema i u kojem će se ukazati na izlaze iz sadašnje situacije.

Studenti su počeli održavati sastanke na fakultetima. Izdaju proglase. Traže da se ne omalovažava i ne zataškava čin samospaljivanja. 

Predsjedništvo studentske organizacije ocjenjuje da je tragični čin kolege Jana Palacha bio izraz političkog protesta i nije drukčije motiviran. Savjet Filozofskoga fakulteta obraća se članovima CK KP Čehoslovačke, ne kao organu nego kao pojedincima. Apeliraju na njihovu savjest, ljudsku, građansku, narodnu, komunističku: 

"Pokažite praktičnim djelima da bez naroda vladati ne možete."

U subotu je objavljen govor Dubčeka na plenumu i vijest o završetku plenuma. Sudionici plenuma - kaže se u završnom dokumentu - s velikim su ganućem primili vijest o nesretnom činu Jana Palacha.

Studenti na sastancima protestiraju što se ni u proglasima vlade ni u komunikeju CK ne govori o ispunjenju konkretnih zahtjeva iz pisma Jana Palacha.


Novi zahtjevi


Predstavnici studentskih i omladinskih organizacija obavještavaju vodeće političke ličnosti da zahtjevi Jana Palacha nisu jedini zahtjevi omladine. Traži se ukidanje cenzure u svim pitanjima unutrašnje politike i održavanja kongresa Češke komunističke partije (jer je neprihvatljivo da češki dio rukovodstva glavne političke snage u zemlji bude izabran dekretom).

Također se podržavaju zahtjevi o sazivanju 14. izvanrednog kongresa KP Čehoslovačke, čiji su delegati bili redovno izbrani još prije sedam mjeseci, požuruju se izbori za vrhovne predstavničke organe, donošenje zakona o poduzećima i uvođenje radničkih savjeta. Na kraju, traži se odstranjenje svih ponižavajućih posljedica 21. kolovoza.

Studenti dodaju da su svjesni stvarne situacije i da ne očekuju da će svi zahtjevi biti odmah ispunjeni. Prenose rezultate noćnih sastanaka koji se održavaju na fakultetima. Znaju da sami ne mogu ništa postići. Održavaju vezu sa sindikalnim organizacijama i radionicama najvećih poduzeća. 

Zbog ozbiljnosti situacije jedan je od najvažnijih zaključaka da nitko, nijedna studentska ili omladinska organizacija, ne smije poduzimati nepromišljene i neorganizirane akcije. Ograđuju se od postupaka grupe građana koji su napali sovjetske oficire što su automobilom došli da provedu nedjelju u Pragu. 

Neće se postavljati nikakvi zahtjevi za štrajkovima. Generalni se štrajk također ne želi, jer bi izazvao kaos u zemlji i mogao bi uništiti sve preostale mogućnosti za provođenje poslijesječanjske politike. Najveći radni kolektivi i sindikalne organizacije upućuju studentima pisma ili šalju delegate. Solidariziraju se sa studentskim zahtjevima.

Z. Vokrouhlicky, predsjednik svih omladinskih organizacija Čehoslovačke, izjavljuje da se nakupilo toliko prepreka za rješenje svih problema da omladina gubi perspektivu. Odgovor na takvu situaciju dobrovoljnim odlaskom iz života, a to znači i iz borbe, ne treba u svakom slučaju osuđivati. 

Ne može taj postupak, međutim, ni hvaliti, jer mlada generacija mora biti jaka, zdrava i spremna za borbu. Za istinu je moguće izgorjeti, ali se nikad ne treba sam spaliti.



Tri Jana 


Na mjestu gdje se Jan Palach zapalio dva studenta razapela su šator i objavljuju simbolično trodnevno gladovanje, do 21. siječnja, kad je Palach najavio novo spaljivanje. Studentima se priključuju i dva mlada radnika.

U nedjelju poslije podne saopćava se da je Jan Palach umro. Na mjestu gdje se zapalio postavljena je posmrtna maska na crnoj zastavi. Omladinci se smjenjuju na počasnoj straži. Pedesetak metara dalje, na spomeniku sv. Vaclava, polaže se cvijeće, vijenci, omladina također drži počasnu stražu. 

Na spomeniku se pojavljuje sve više plakata. Na onome kojim se saopćava da je Jan Palach preminuo dodano je: 

"Bolje je umrijeti stojeći nego živjeti klečeći". 

Na nekim drugim plakatima piše: "Probudite se, ljudi, umro je čovjek", "Što da se rekne o vremenu u kojem put u budućnost osvjetljava zublja od ljudskoga tijela." 

Na jednom plakatu napisano je samo: "Jan Hus, Jan Opletal, Jan Palach" (Hus je bio spaljen prije 554 godine zbog suprotstavljanja tadašnjoj velesili - crkvi; Opletala su ubili 1939. godine Nijemci kad su praški studenti demonstrirali protiv okupacije Čehoslovačke).

Saznaje se da je Jan Palach nekim najbližim prijateljima rekao:

"Moj je čin ispunio svrhu. Ali neka nitko više to ne učini... Neka život posvete ispunjenju naših ciljeva ..."

Za ponedjeljak poslije podne zakazana je tiha demonstracija. Nazvana je tihom povorkom, tihom manifestacijom u počast Janu Palachu.

Poslije podne, oko tri sata, veliki praški Trg sv. Vaclava, dugačak 750 metara, ispunjen je tisućama mladih ljudi i drugih građana. Nešto prije 16 sati deseci omladinaca s velikim naporom prave slobodan prostor i omogućavaju povorci da krene. Na čelu nose nacionalne i crne zastave, zatim idu rektori i dekani fakulteta i visokih škola sa znacima svoje školske vlasti, zlatnim lancima oko vrata. 

Iza njih studenti i srednjoškolci, među koje se miješaju ostali građani. Tiha povorka nosi slike Jana Palacha i samo jedan tekst na transparentima: 

"Ostat ćemo vjerni!"

Rijeka omladine i građana slila se s Vaclavskih namjesti glavnim ulicama Praga do trga pred Filozofskim fakultetom. Govore dva studenta. Kratko. Akademik Josef Harvat o značenju života i zajedničkim ciljevima za slobodom. Predstavnici sindikata metalaca, najvećeg sindikata, i predstavnici najvećeg radnog kolektiva Čehoslovačke - CKD - prenose pozdrave radnika i izraze solidarnosti. Zbor je završen pjevanjem čehoslovačke himne.


Nove buktinje


Već u sedam sati trg pred fakultetom bio je prazan. Preko jedne ploče na kojoj je ime trga nalijepljen je papir i crnom bojom ispisano: Trg Jana Palacha. Trg se službeno zove - Trg crvenoarmejca.

Uveče kasno na radiju i televiziji govori predsjednik Republike Ludvig Svoboda. Nije mogao biti jasniji kad je rekao: 

"Potrebni su nam ne ultimatumi, nego aktivna podrška za stvaralački rad. Bez toga nam prijeti anarhija i rasulo u privredi, rasulo koje bi dovelo do toga da bi za nas vladu morao preuzeti netko drugi."

O omladini je rekao: 

"Znam da mladi ljudi najradije idu ravno, bez okuka i kompromisa. Potpuno shvaćam one koji bi željeli da riješimo goruće probleme najbrže i najdjelotvornije. Međutim, dobro znam da je prividno najkraći, najravniji put često i put u propast."

U utorak se saznaju potankosti o novim pokušajima spaljivanja. U Plznu, zatim a Brnu. Međutim, motivi su drukčiji.

Premijer Černjik govorio je na Kongresu sindikata Češke. Odgovorio je na neke izravne zahtjeve koji se postavljaju u javnosti: 

"Svaki politički malo pismeniji čovjek zna da za raspisivanje izbora moramo izraditi nov izborni sistem i pravne norme. Pripremanje dugoročnog privrednog programa zahtijeva duge pripreme. Za sazivanje kongresa partije moramo izgraditi odgovarajući model partijske strukture u uvjetima federalizma, pripremiti niz perspektivnih političkih dokumenata i dati cijeloj partiji mogućnost da se pripremi za kongres. Nije to popularno, nije to put velikih gesta i velikih riječi, već put upornog rada", zaključio je Černjik.

Na svim mjestima gdje bi moglo doći do novih pokušaja samospaljivanja dežuraju organi javne sigurnosti.

Saznaju se novi detalji o liku Jana Palacha.

Zbog odličnih ocjena s ekonomije primili su ga odmah na drugu godinu filozofije, što se inače ne događa. Nije bio član partije, ali se veoma zanimo za politička zbivanja. Već je bio izabrao temu za disertaciju: "Problemi osnivanja III internacionale".

U srijedu govori na Kongresu sindikata Češke i predsjednik republike Ludvig Svoboda: 

"Ne treba ponavljati da proživljavamo dane velike političke napetosti... Niz radnih kolektiva i omladine predlaže različite programe i postavlja zahtjeve. Većina bi htjela da pozitivne vrijednosti poslijesiječanjskog razvoja budu sačuvane i da se što brže ostvare ... U politici nisu dovoljne samo dobre namjere. Nekad i poštene misli vode k suprotnim posljedicama."

U četvrtak je objavljeno da će posmrtni ostaci Jana Palacha biti u petak izloženi u zgradi Karlova sveučilišta. U petak u 12 sati - prema zaključku Kongresa sindikata - na svim radnim mjestima obustavlja se rad na pet minuta u počast Jana Palacha.

Sahrana je u subotu. Tisuće Pražana i ostalih građana Čehoslovačke oprostilo se s Palachom.


*****



Čehoslovačka je prešla najkritičniju fazu još jedne od mnogobrojnih kriza koje proživljava u posljednje vrijeme. Uzroci krize svima su jasni. Kako da se iz nje izađe, to je manje jasno. Jedni kažu da se mora postići smirenje i tada će biti moguće normalno raditi, sazivati kongrese, raspisati izbore, tada će se moći reći da je situacija normalizirana, što je uvjet da ode strana vojska. 

Drugi kažu da će mir biti kad ode strana vojska, kad se sazove kongres partije, kada ...

Vrtnja u zatvorenom krugu.

Napisao: Tomislav Butorac (VUS, 1969.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate