Mateja Svet, naša najbolja smučarka svih vremena '87: Nemam vremena da se družim sa Rokom i Bojanom

Novembar 1987: Mateja Svet je prošle godine proglašena za najuspešniju sportistkinju Jugoslavije, a ove bi mogla da nadvisi i muškarce i ponese titulu najboljeg sportiste Jugoslavije 1987. Jer, u proteklih deset meseci niko nije imao uspeha koliko naša najbolja smučarka svih vremena. 

Podsetimo se: Mateja Svet je na Svetskom prvenstvu u skijanju, koje je krajem januara i početkom februara održano u švajcarskom gradiću Kran Montani, osvojila čak tri medalje - jednu srebrnu (veleslalom) i dve bronzane (slalom i superslalom).

- Biti najbolji u Jugoslaviji je nešto najlepše. Ali o tome ko je najbolji odlučuju neutralni, a ne mi zainteresovani. Mislim da je ove godine naš sport imao nekoliko sjajnih pojedinaca čija su ostvarenja na međunarodnoj pozornici iznenadila sve nas. Biću beskrajno radosna ako se titula najboljeg dodeli baš meni, ali neću biti razočarana ako to priznanje pripadne nekom drugom - iskreno, bez patetičnosti, kaže naša smučarska zvezda, koja je svojim uspesima najavila da ono pravo ova nacija od "Mateje nacionale" tek može očekivati. 

Znam da svi očekuju da u ovoj sezoni ponovim rezultate iz prošle. Intimno, nadam se da će sve teći kako smo moj trener i ja predvideli, ali ipak nerado govorim o onom što tek treba da bude. Znači, uskratiću vam neke prognoze o mojim izgledima u Svetskom kupu, jer bi u konkurenciji koja u njemu vlada to bilo nerealno i nekorektno, bio bi to optimizam bez pokrića.

Možete li bar najaviti u kojim disciplinama biste navijačima i sebi mogli priuštiti najveće zadovoljstvo?

Voziću tri standardne tehničke discipline - slalom, veleslalom i superveleslalom. Spusta sam se definitivno odrekla. Najveća ostvarenja očekujem u veleslalomu.

Mateja, bilo bi zanimljivo čuti šta ste sve radili između dve skijaške sezone?

Tri nedelje sam boravila u Aspen Koloradu, malom američkom gradiću nedaleko od Denvera, kod jedne švajcarske porodice, mojih velikih prijatelja i navijača. To je poznati skijaški centar u kome će se ove sezone voziti nekoliko trka za Svetski kup. Malo sam učila jezik, malo obilazila pokrajinu i tako.

To je bilo sve vaše slobodno vreme?

Otprilike da. Jer, već sredinom maja počele su kondicione pripreme sa kojima smo nastavili u junu, julu i avgustu. Onda smo otišli u Argentinu, na tamošnje ledenjake, da "osetimo" sneg. Ali, i tamo su nas čekali problemi - vreme je bilo loše i nismo mogli da treniramo onako kako je to bilo zamišljeno. Uopšteno, u ovoj pripremnoj sezoni vreme nam nije bilo naklonjeno, pa su pripreme išle teže. Očekujem da sada, u novembru, skijaški centri ti Evropi "dobiju" sneg i da pripreme ipak uspešno privedemo kraju.

A škola, Mateja?

Joj, kada me to pitaju, moja mama hoće da pukne od jada. Šta da vam kažem? Školske obaveze mi sada u drugom planu, sve miruje. Da budem iskrena: ne mogu da uskladim skijanje i školu, ipak, ubeđena sam da će doći dan kada ću biti i dobar đak.

Obaveze vas reprezentativaca, pre prvog izlaska na stazu u ovoj sezoni, bilo je i učešće na "Belim koncertima". O čemu je reč?

U Smučarskom savezu Slovenije su pre nekoliko godina odlučili da se široj republičkoj javnosti kompletna reprezentacija predstavi na javnim priredbama, nazvanim "Beli koncerti". Tu mi malo pričamo, ćaskamo, nekada i zapevamo. To je zapravo reklama za skijanje i velika korist za ovaj sport, jer na tim susretima Skijaški savez i dobro zaradi.

Nema ljubitelja sporta u ovoj zemlji koji, prateći vaše velike podvige u minuloj sezoni, nije zaključio: "Kada ovako dobro smuča, mora da je za to i dobro nagrađena."

Mateja Svet je minulih meseci dobijala samo toliko da je mogla živeti. Iz blagajne Republičke SOFK na moj žiro-račun se svakom meseca uplaćuje po 20 starih miliona, a moju finansijsku konstrukciju "zaokružuju" još tri stara miliona koja stižu iz Skijaškog saveza Slovenije. Za osvojene tri medalje na Svetskom prvenstvu, uspehe u Svetskom kupu, evropskom i državnom prvenstvu, ja sam na kraju prošle sezone dobila 600 starih miliona.

Kran Montana je do sada vaš najveći uspeh. Od kog su stigle prve čestitke za podvige na SP u Švajcarskoj?

Od mog trenera Milana Bernika i roditelja.

Da li je među čestitarima bio i tvoj doskorašnji učitelj Janez Zibler?

Ne. Njega uopšte nisam ni videla ni čula od kada smo se "pozdravili", odnosno od kada je otišao iz reprezentacije.

Kada govorite o vašim prijateljima iz "svetskog belog cirkusa", ime vašeg trenera Milana Bernika je najčešće spominjano...

Da. Što uopšte skijam mnogo zahvaljujem baš njemu. Prijatelj, pedagog, drug, ukratko prvorazredan čovek. Inače, među skijašima su mi svi podjednako dragi, družim se, kad imam vremena, sa svima, a neobično cenim Mariju Velizer i Freni Šnajder. Naravno da sam najveći "frend" sa devojkama iz "plavog tabora"...

Ostanimo još neko vreme uz stazu. Kažite nam da li je kod vas prisutna nervoza pred izlazak na stazu?

Uopšte nisam nervozan tip. Malo sam nesigurna ako mi, na primer, sve ne ide po planu na treningu. No, na startu sam sigurna i mislim samo kako da do cilja stignem što brže i sigurnije. Ništa me drugo ne interesuje.

Da li vam se "noge tresu" kada neko od takmičara ispred vas završi na ogradi uz stazu?

Dan pred zvaničnu vožnju, na treningu uočavam teške delove staze, njih pamtim i na njih usmeravam koncentraciju pri vožnji. Sve ostalo je stvar rutine. Ako jedan ili dva takmičara ispred mene padnu, to me uopšte ne uzbuđuje. Ali, ako je moja startna pozicija broj pet, a ispred mene "ispadnu" četiri vozača, to je znak da je staza u "kvaru", da je "načeta" i to nije moja briga, o tome neka razmišljaju organizatori.

Vaša najčešća tema razgovora pred neku vožnju je...?

Isključivo: kako na cilj stići među prvima iii prva!

U višemesečnim putovanjima po skijalištima Evrope, Amerike i Azije nađe se i poneka priča koja se dugo pamti...

Takvu priču još nemam. Verujte mi da je to sve skupa jedna suluda trka. Iz aviona ili automobila dođeš na trku, prespavaš jednu ili dve noći, odsmučaš, pa na nova borilišta. Tako čitave sezone.

Znači, nemate vremena da u toku sezone vidite "mušketare" iz plavog tabora - Bojana, Roka, Gregu, Žana, Robiča?

Baš tako. Vidimo se obično na početku sezone - u italijanskom gradu Sestrijeru, i na kraju, negde u martu. A dok "cirkus" traje mi obično "kontaktiramo" preko štampe.

Mateja, morate priznati da su Rok, Bojan, Grega... simpatični mladići!

Pa, ko je rekao da nisu. Da samo znate koliko ih cene i poštuju većina devojaka iz ženskog dela "belog cirkusa". Još jednom naglašavam: mi naprosto nemamo vremena da se družimo. Tek na kraju sezone se upriliči nekoliko "ćaskanja" za razmenu iskustava.

Mateja Svet izvan skijaških staza - kakva je to osoba?

Meni je još uvek skijanje sve. Pored smučanja, moja najveća pasija je ples. Luda sam za muzikom. Obožavam sve što je živo i dinamično. Ono malo vremena kojeg imam odvajam za društvo i odlazak u disko-klubove, najčešće ovde u Ljubljani. Zbog muzike i društva, u stanju sam da celu noć preplešem u nekom "diskaću"...

A šta bi na to sve rekao, na primer, mladić Mateje Svet?

Kakav mladić! Ne smem ni da pomislim da bih se u ovim godinama, a pre svega zbog svih obaveza u sportu, mogla vezati za nekog muškarca. Za sada sam prijatelj sa mojim društvom koje sačinjava mladež koja nema veze sa smučanjem. Cela "klapa" je uglavnom iz Ljubljane.

Knjige, filmovi?

Čitam mnogo. Knjige me odmaraju između trka, ili neposredno pred trke. Neobično cenim domaće pisce, dosta vremena posvećujem i sportskoj štampi. Obožavam filmove, ne preferiram nijedan žanr. Ipak, najviše volim akcione filmove.

Šta bi Mateja Svet želela da poruči svojim obožavaocima?

Mladima: da što pre stanu na skije i brzo postanu dobri smučari. Skijanje je veoma lep i zdrav sport, uz koji se kuju prijateljstva i poznanstva. Mojim navijačima: da me i dalje podržavaju i ne budu ljuti ako nekada izneverim njihova očekivanja... jer u vrhunskom smučanju se mora imati i sreće.


*****


Mateja Svet ima 19 godina i potiče iz prave sportske porodice Otac je bio višegodišnji reprezentativac u kajakaštvu, danas je istaknuti sportski radnik u tom sve popularnijem i priznatijem sportu u Sloveniji.. 

Majka joj je bila odličan plivač. Šta je "nateralo" mezimicu Mateju da se opredeli za skijanje to niko u porodici Svetovih ne komentariše. Svi su presrećni što je sportska tradicija nastavljena, nikom ne smeta što je Mateja postala svetska veličina u skijanju.

Inače, za Mateju kažu da je dete koje svi vole i da se njenim uspesima raduju više nego ona sama. Na njenu višemesečnu odsutnost iz porodice su naviknuti jer su i oni nekada bili sportisti.

Razgovarao: Milan Glavonjić, snimio: S. Jevtović (Tempo, 1987.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate