"Plavo leto" '84: "Pišite o Haviju, Panču, Titu, Beatris, junacima omiljene serije... Pa oni su fantastični!"

Maj 1984, rubrika "Pisma čitalaca": "Draga redakcijo, redovno čitamo TV NOVOSTI i SABOR i možemo reći samo sve super.

Redovno smo pratile špansku seriju "PLAVO LETO" ("Verano azul"). To je takođe super serija i mislimo da treba što više takvih na malom ekranu.

Mali glumci, junaci su nas oduševili. Oni su ljubimci sve dece. Molimo vas napišite ko je igrao Havija, Panča, Kiku, Beatris, Desi, Tita, Piranju, Juliju, Čanketa, pevača Bruna, Desinog tatu i ostale. Pa oni su fantastični!

Kada i gde se snimala emisija, koliko imaju godina, da li su igrali i u drugim filmovima, kako su došli do tih uloga?

Objavite njihove adrese i na kom jeziku može da im se piše. Ako ste u mogućnosti objavite poster, ili grupnu fotografiju. Da li su zaista Beatris i Deska u privatnom životu sestre. Unapred hvala.

Čitateljka iz Kragujevca"





Odgovor redakcije


Na zahtev mnogobrojnih čitalaca, pretežno mlađih (da pomenemo samo nekoliko: Stevan Nikolić iz Ledinaca, Zorica Jovanov iz Melenaca, Nada Lazić i Katarina Gazdić iz Borče, izvesna Siki i brojni potpisnici iz Sr. Kamenice, Ćuprije i iz ostalih pisama) prenosimo nekoliko najbitnijih podataka o omiljenoj seriji:

"Plavo leto" ("Verano azul") bestseler španske televizije snimano je dve godine, negde 1979/80. u devetnaest epizoda u prelepom mestu andaluzijske rivijere - Nerja.

Serija je bila zamišljena kao "pitko štivo" za omladinu, ali je uspela da zainteresuje i ne ostavi ravnodušnog ni jednog gledaoca bez obzira na doba starosti (ili mladosti), prevashodno zbog široke lepeze tema, kao i "jednostavnosti kojom su ispripovedane neke večne i posvuda prisutne ljudske istine od životnog značaja.

Govori se tu o svemu što muči i mlade i stare: o nasilju, i mržnji među decom, o ljubavi, o razlici između starih i mladih a sve to osvetljeno iz najrazličitijih uglova.

Očito režiser Antonio Mersero i njegovi saradnici veruju u drugarstvo ne samo kao u vrlinu, već mnogo više kao neminovnost, kao nešto što je svakom ljudskom biću potrebno poput zraka i vode".

Mersero je okupio sjajnu glumačku ekipu dece i odraslih među kojima se izdvajaju sledeće ličnosti:

Čanketa (u prevodu otprilike "girica"), simpatičnog starog ribara i prekaljenog moreplovca, igrao je ugledni filmski glumac Antonio Ferandis, dok je iskusna filmska i pozorišna glumica, Marija Garalon, tumačila vrlo razboritu i senzibilnu plavokosu slikarku, Juliju. (Ona i nadalje niže uspehe u pozorišnim predstavama sa kojima gostuje po celoj Španiji).

Dve sestre, koje to nisu i u TV seriji, Pilar i nešto mlađa Kristin Torez igraju dve devojčice - stariju Beatris i mlađu Desi. One su sad porasle i postale prave devojke.

Pošto su tokom snimanja ove serije toliko zavolele glumački poziv rešile su da mu se posvete, pa vredno studiraju glumu i povremeno se pojavljuju u većim ili manjim tv-ulogama.

Huan Hoze Artero tumači plavokosog, najstarijeg od dečaka Havija, dok crnpurastog Panča igra Hoze Luis Fernandez. Prvi danas ima osamnaest, drugi devetnaest godina i još uvek ih "vezuje srdačno drugarstvo iskovano u toku dve godine snimanja "Plavog leta".

Obojica su muzikalni, obojica pevaju, a Havi još intenzivno svira i gitaru. Pripremaju sada svoju prvu ploču.


Serija nagrađena na mnogim međunarodnim festivalima



Još uvek srednjoškolac, Gerardo Garido bio je u seriji smeđokosi Kike; on se još nije opredelio za buduću profesiju.

Bucmasti Piranja je Miguel Angel Valero (nadimak je dobio zbog svoje obimnosti i uvek dobrog apetita, poput riba pirana iz reke Amazone, poznatih proždrljivaca).

Miguel Hoven igrao je malenog plavokosog i crnookog Tita, radoznalog i preduzetnog brata lepe Beatris.

Ovi najmlađi učesnici u seriji stekli su velike simpatije i popularnost tv gledalaca u Španiji, tako da su u vreme prikazivanja serije njihove slike preplavile sve listove i časopise.

Zanimljivo je da je "Plavo leto" steklo velike simpatije u svim zemljama u kojima je prikazivano, a mnoge epizode su nagrađene i na međunarodnim festivalima.

Epizoda "Susret" odnela je tri nagrade na tv festivalu za decu i omladinu u Plovdivu u Bugarskoj kao najbolja emisija za omladinu; zbog osobito uspelog prilaza ekološkim problemima UNICEF je nagradio epizodu "Ne uništavajte moju planetu, molim vas" na televizijskom festivalu za omladinu u Minhenu.

Na sličnom festivalu u Pragu, epizoda "Beatris" dobila je nagradu za najbolju režiju.

I najzad, na vašu žalost, ne raspolažemo adresama ni jednog od ovih glumaca, pa vam tu želju ne možemo ispuniti.

(TV novosti, 1984.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate