YU pop rock vremeplov, mart '88: O njima se najviše pisalo u domaćoj štampi pre tridesetak godina

Yugopapir: Koja grupa je trenutno najveća domaća pop atrakcija?

Bez ikakve sumnje - Magazin. Došli su u centar pažnje još 1985. zahvaljujući skandalu na Zagrebfestu, kada im je "ukradena" pobeda sa pesmom "Piši, piši mi".

Od tada su strpljivo nizali hit za hitom, da bi ovog proleća '88. imali rasprodane sportske dvorane širom zemlje.

Na jednom od trijumfalna četiri koncerta u beogradskom centru Sava (publika ih je pet puta vraćala na bis!), predstavnici zagrebačkog Jugotona uručili su...

... Ljiljani Nikolovski, Tončiju Huljiću i ostalim "magazincima" nagrade za najtiražnije albume u Jugoslaviji - i to već drugu godinu zaredom ("Put putujem", "Magazin").



Pevač koji puni dvorane i peva bolje nego ikada 



Svoj dvoipočasovni koncert u prepunom Sava centru Mišo Kovač je počeo rečima kako mu je izuzetno drago da peva u našoj najlepšoj dvorani i - glavnom gradu Jugoslavije, a okončao ga savetom da:

"... Pazimo sad kako ćemo svojim kućama, jer na svetu je sve manje dobrih ljudi!"

Prema izveštajima u nedeljnoj štampi, koncert će ostati nezaboravan i po svom izrazito kulturnom nivou: bio je savršeno organizovan i protekao je savršeno.

"Mišo Kovač ume s publikom.

On je nežan i žestok, i neposredan i džentlmen!

Jedini je iz svoje generacije koji je uspeo da povrati popularnost, jedini koga i današnja omladina prihvata.

Bravo Mišo!"

Uz Mišu se ovih dana vezuje i glasina da je toliko nezadovoljan tretmanom u disko kući Jugoton, da već uveliko razmišlja o prelasku u Suzy...


Jednoj od naših najpoznatijih pjevačica postavljeno je pitanje: Do kada mislite pevati?



"Ha, ha!

Ovo neću shvatiti kao neugodno pitanje", odgovorila je Neda Ukraden novinaru Studija.

"Ne znam! U doba kada sam počela, još kao srednjoškolka, nisam planirala pjevati ni do ovih dana."

Nedin aktuelni LP zove se "Posluži nas, srećo" i na njemu je ostala verna svom dugogodišnjem saradniku Đorđu Novkoviću.

No, ipak je rešila da malo promeni zvuk, angažujući kao aranžera i producenta Kornelija Kovača (na prethodnim pločama taj posao je obavljao Mato Došen).

"Tko ne želi da se mijenja, vole ga iz sažaljenja", objašnjava Neda, citirajući stih Duška Trifunovića.


Ko snima najbolje spotove u Jugoslaviji?



Na Danima jugoslovenske zabavne muzike u Ljubljani grupa Leb i sol pobedila je drugi put zaredom u konkurenciji najboljeg domaćeg videospota. Prethodne godine šarmirali su žiri svojim spotom za pesmu "Skopje", a ovaj put su nagradu primili za kratku rediteljsku bravuru Slobodana Unkovskog "Čuvam noć od budnih".

Trebalo bi napomenuti da ih je žiri odabrao između osamnaest radova iz šest domaćih TV kuća i ljubljanske nezavisne produkcije Brut-film, čiji se videospot "Venceremos" (Borghesia) poigrao sa Titovim govorima i drugim socrealističkim motivima minulog vremena - i za to dobio specijalno priznanje.







Jedan od naših najpopularnijih bendova rešio je da osvoji Sovjetski Savez



I dok se kod nas uveliko raspravlja da li se sarajevska "plava četa" raspala (neki izvori tvrde zbog nezadovoljstva slabijim uspehom drugog albuma "Smrt fašizmu"), Plavi orkestar upravo završava njihovu trijumfalnu turneju od Moskve do Volgograda. U Moskvi, u dvorani Lužniki održali su čak osam koncerata, svaki pred petnaest hiljada ljudi, a pre toga u Olimpijskom centru pred oko pedeset hiljada gledalaca!

Boravak u SSSR-u inicirao je gostovanje na tamošnjoj TV, u specijalnom šou programu sa ruskom divom Alom Pugačovom i slavnim rediteljem Nikitom Mihalkovim. Loša, Pavo, Ćera I i II ugovorili su objavljivanje prve velike ploče za sovjetsko tržište, kao i novu tromesečnu turneju krajem godine...


Više nije Idol, sada je perspektivna YU rock zvezda sa prvim solo albumom



Nakon prestanka rada Idola, njihov glavni čovek bio se skoro potpuno povukao iz javnosti. Napisao je muziku za film "Šest dana juna" i pomalo eksperimentisao za svoju dušu. Sada se Vlada Divljan ponovo oglasio longplejkom "Tajni život A. P. Šandorova" i velikim hitom koji se neprestano čuje na programima YU radio stanica: "Patuljci"!

Na pitanje šta se se sve promenilo u odnosu na vreme novog talasa i njegove početne popularnosti, Divljan odgovara:

"Promenilo se - sve. Događa se ono što svi vidimo. Nemam nameru da govorim o ekonomskim nevoljama koje nas sve pogađaju i koje su vidljive golim okom. Možda najgora promena je to što iz dana u dan sve više pada moral, a ljudi postaju užasno rezignirani... "





TOP 3 estradne ljubavi na pomolu: Priča se da su zaljubljeni...



1) Sanja Doležal i Neno Šarić Brada - Iako ništa javno ne komentarišu, mnogi su primetili kako se već nekih mesec dana "čudno" gledaju (čak i na sceni) pevačica i bubnjar Novih fosila...

2) Bebi Dol i Massimo Savić - Ni ovaj par nije javno priznao svoju ljubav, ali su poslednjih meseci postali nerazdvojni. Bebi (Dragana Šarić) stalna je specijalna gošća na Massimovim koncertima, dok je zagrebački pevač bio glavna podrška svojoj beogradskoj koleginici na Jugoviziji '88...

3) Andreja Makoter i Vlado Kalember - Nju zovu "slovenska Madonna", dok je on i dalje jedan od glavnih zavodnika na domaćoj pop sceni. S obzirom da za Vladu dueti nisu strana stvar, možda je u planu neka nova "Ciao amore"?


Najveći skandal koji potresa domaću muzičku scenu: Nestale pare YU rock legendi! 



Nakon veličanstvenih koncerata u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Novom Sadu, na kojima su zajedno nastupili Indexi, Time, Yu grupa, Korni grupa, September i drugi, ispostavilo se da ni odlična posećenost (pune hale, u proseku 13 hiljada posetilaca) nije uspela da osigura bilo kakvu zaradu za YU rock legende?!

Naime, ni tri meseca nakon mini-turneje niko od rockera nije dobio ni dinara honorara!

Menadžeri tvrde da su zbog velikih troškova prihodi iznosili - nula.

Rockeri su razočarani i sumnjaju u reči organizatora Vladimira Mihaljeka i Lamberta Živkovića ("Interestrada"), ali gotovo svi redom (Janez Bončina, Dado Topić, Davorin Popović... ) pomirljivo zaključuju:

"Eto, tako mi oduvek prolazimo. Potkradaju nas godinama... "


Jugovizija u prvi plan ponovo izbacila veselu Lidiju Asanović



Postala je ljubimica nacije kao članica Poslednje igre leptira koja je uz Nenada Radulovića pevala megahit "Dečko, 'ajde oladi", a onda je zaprepastila članove grupe kada je uprkos velikom uspehu izrazila želju i potrebu da napusti PIL (Neša Leptir: "Kunem se da ne znam zašto je to uradila!")

Ipak, uspela je da doživi narednih pet minuta slave kao pevačica grupe Srebrna krila, koja su pobedila na Jugoviziji '88. u Ljubljani i overila vizu za Dublin uz pomoć pesme "Mangup".

Koja se pesma na Jugoviziji najviše dopala "Gospođici dinamit" (kako su Lidiju prozvali novinari u Cankarevom domu)? "Moj favorit je bila Bebi Dol", izjavila je ona.





Da li su Đuro i Bombaj štampa nove velike nade YU rocka? 



Dokazao se kao glumac i spot-majstor, a sada je red da Branko Đurić Đuro osvoji i domaću muzičku scenu.

U prodaji je prvi album Đurine grupe Bombaj štampa, a njegovu sarajevsku promociju (održanu u poznatom diskaću BB) svojim prisustvom uveličao je i slavni Goran Bregović.

Šta je Brega zamerio svojim mladim kolegama? 

"Možda bih samo malo više poradio na scenskom ponašanju skupine. Momci su mi za sada još drveni", primetio je lider Bijelog dugmeta.

Odakle to neobično ime? 

"Bombaj je nastalo od bombanje, što u sarajevskom žargonu znači laganje, izmišljanje.

A štampa? Pa, zar bombanja nema mnogo i u tisku!?", objasnio je Đuro.

(Omoti: Discogs)

Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate