Neda Spasojević proglašena za najbolju evropsku glumicu '69: "Zlatna nimfa" za "Gospodina Foku"


Februar 1969: Kako je mlada glumica Neda Spasojević doživela vest o osvajanju "Zlatne nimfe" u Monte Karlu i šta su rekli o njoj članovi žirija IX međunarodnog TV festivala...

Uletela je redakciju, prošlog petka zajapurena, zadihana, veselih očiju i širokog osmeha koji joj je otkrivao blistavo bele zube. "Čestitamo, srećno od srca", zagrajali smo svi i okružili Nedu koja se spustila u prvu fotelju. Svako od nas želeo je da joj stegne ruku, da je zagrli.

Njena sreća bila je i naša.

A ona, Neda, kružila je svojim krupnim bademastim očima po nama, smeškala se i neprestano ponavljala:

"Sada tek verujem, istina je! Kako sam srećna!"

Onda se za trenutak uozbiljila:

- A kakva je to nagrada ta "Zlatna nimfa"?

- Žiri Devetog internacionalnog televizijskog festivala u Monte Karlu dodeljujući vam "zlatnu nimfu", proglasio vas je za najbolju evropsku glumicu. "Nimfa" je evropski televizijski "oskar". Prošle godine ovu nagradu osvojila je Mišel Morgan.

Neda je tek tada postala ozbiljna, čak uplašena.

- Ko vam je prvi doneo vest?

- Bila sam u "Ateljeu 212". Ćaskala sam sa kolegama u bifeu. Naš telefonista Duško pozvao me je i rekao da se odmah javim Televiziji jer sam dobila nagradu u Monte Karlu. Bila sam zbunjena, nisam mogla da pogodim brojčanik na telefonu, Duško mi je pomogao. Sa one strane žice - čula sam glas Miodraga Marinkovića:

"Nedo, brzo dođite u redakciju. Ujutro putujete u Monte Karlo da primite "zlatnu nimfu".

Zbog žurbe oko pasoša i priprema Nedu je brzo prošlo uzbuđenje. Još nije stigla ni roditeljima da se javi.

- Mogu li iz vaše redakcije da telefoniram?

Nervozno je potražila broj. Javila se njena majka.

- Mama, nešto se divno dogodilo. Osvojila sam "Zlatnu nimfu" u Monte Karlu. Da, za "Gospodina Foku". Ujutro putujem. Avionom. Da, žurim, brzo ću. Nemoj ništa da pakuješ bez mene.

- Šta ćete obući na gala večeri?

- Ne znam. Stvarno, šta da obučem? Nemam dugačku haljinu, a to bi bilo najsvečanije. Možda sam mogla da pozajmim neku toaletu iz Ateljea... Neću. Poneću svoju kratku haljinu. Lepo ću se očešljati. Ipak bila bih elegantnija u dugačkoj haljini...

- Vratimo se "Gospodinu Foki".

- Kada sam saznala da upravo moja emisija putuje u Monte Karlo, bilo mi je drago. To je bilo sve. Pitate da li sam se nečemu nadala. Nisam. A i ko bi se - u takvoj konkurenciji. Kad radim ulogu, kada je odigram ili snimim, ne nadam se ničemu. Ne postavljam sebi velike zahteve, ne blokiram se ambicijom. Tako se branim od razočaranja.

Neda je pratila tok TV festivala preko štampe i radovala se kritikama koje je "Gospodin Foka" dobio. Uspeh emisije, njena nagrada - to je zajednički uspeh Gordana Mihića scenariste "Samaca", Aleksandra Đorđevića reditelja, Slobodana Perovića i Nede Spasojević kao protagonista, to je uspeh scenografa i snimateljske ekipe.




- Kako ste primili usamljenu devojku?

- Radila sam spontano. Ta devojka bez prijatelja, bez tople reči, ostavljena sebi, zatvorena između četiri zida svoje samačke sobe, bila mi je bliska. Pokušala sam da se približim, da se sprijateljim sa tim čudnim čovekom koga sam zbog smešnih brkova nazvala gospodinom Fokom.

Ali, usamljeni su često grubi i nepoverljivi, zato me je oterao. Slobodan Perović je idealan partner. On ispiriše, poziva na najlepšu igru.

Neda Spasojević često na televiziji igra usamljene devojke. Zbog toga su o mladoj glumici počeli da kruže glasovi kako je i u životu usamljena, zatvorena, tajanstvena.

- Nisam takva. Naprotiv. Moji prijatelji to najbolje znaju. Jedno je Neda na pozornici, na filmu ili na malom ekranu, a drugo Neda privatno. Zaljubljena sam u posao koji radim. Ozbiljno sam se posvetila pozorištu, mlada sam glumica, puna ambicija i ideala - želim da se oprobam u različitim rolama. 

Neću jedan žanr. Sa svakom novom ulogom otkrivam sebe novu, svoje nove mogućnosti, to me zabavlja. Do sada nisam bogzna koliko postigla. Za to su potrebne godine i godine.

- Kažete: niste mnogo postigli. A "Zlatna nimfa"?

- Da. Došla je kao grom iz vedra neba. Lepo je dobiti takvo priznanje, ali moram da priznam i teško pada. Obavezuje... Više mi neće praštati.

Pogledala je na sat.

- Mi smo se zapričale, a vreme leti. Moram kući da se spremim, da nešto pojedem, da legnem ranije. Ako budem mogla da zaspim.

Pozdravili smo se i poželeli joj srećan put. Otišla je. Sa stepeništa čuli smo je kako pevuši.

A samo nekoliko časova pre toga, u Palati kongresa Monte Karla, saopšteni su ovogodišnji rezultati televizijskog festivala. Nastalo je vidno uzbuđenje. Novinari su pojurili telefonima. A naš specijalni dopisnik, Neda Depolo, potražila je izjave.

Predsednik žirija, Pjer - Eme Tušar, rektor Akademije za pozorišnu umetnost u Parizu, i savetnik Francuske televizije, izjavio je o priznanju našim predstavnicima:

"Gospodin Foka" je realistično delo, krajnje jednostavno, bez preteranosti, uzbudljivo, iskreno - jedna prosta priča koja na izgled ne predstavlja, intelektualni problem, ali koja ipak dovodi gledaoca do uzdizanja iznad prizemnog realizma, i koja na kraju ipak postavi duboki psihološki i socijalni problem, kao što je usamljenost. Neda Spasojević u ulozi devojke, puna je života i šarma. Ona igra sa postojanom prirodnošću i to u situacijama koje se ne mogu smatrati uvek prirodnim".

Član žirija Džejms Miler, direktor programa Bi-Bi-Si-Ja za Škotsku dodao je:

"Komad me zabavio, originalan je. Ima nečeg sasvim posebnog u ovoj komediji. Mislim da je to odličan nastup Jugoslavije. Vrlo sam zadovoljan što je Neda Spasojević dobila nagradu kao najbolja glumica. Ona je vrlo šarmantna. To je mlada glumica velikih sposobnosti i izražajnih mogućnosti."

Džems Miler je zapazio takođe i igru Slobodana Perovića, ističući naročito koliko duha ima u načinu na koji on tumači čoveka iz naroda.

"To je glumac koji zna kako se govori narodu. Duhovitost igre Nede Spasojević i Slobodana Perovića, pravo su čudo njihovog talenta".

Tokom kuloarskih razgovora saznali smo da je žiri ove godine u dodeljivanju nagrade za žensku ulogu, bio prilično jednodušan. Naime, nagrada je dodeljena Nedi sa osam prema jedan.

Našoj mladoj glumici ovo može da čini posebnu čast, kao i to što je, na primer, ista nagrada pre nekoliko godina pripala Terezi Gize, velikoj nemačkoj glumici, a prošle godine - poznatoj filmskoj glumici Mišel Morgan.

Napisala: Slobodanka Veselinović (RTV revija, 1969.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate