Bijelo dugme, koncert u Hali Pionir, 21. april '79: "Luda noć" digla na noge hiljade mladića i devojaka


April 1979: U "rok-dekoru" koji je i nekada pratio nastupe "Bijelog dugmeta" - pune dvorane, zadovoljna publika, skandiranje, lajt-šou itd. - održan je 21. aprila prvi koncert od pet u Beogradu (čiji prihod ide u fond za saniranje šteta od zemljotresa na južnom Jadranu), označivši time i početak velike jugoslovenske turneje najpopularnije grupe u nas.

Nakon jednoipogodišnje pauze i nedavno izdanog albuma "Bitanga i princeza", koji već ubire laskave kritike, ali je pobudio i nesporazume i polemike zbog "zabranjenog" omota (sada su takve plakate!?), te insistiranje na nekim izmjenama u jednom-dva teksta, koncert je izazvao podjednako pažnju ljubitelja muzike Bregoviča i drugova i muzičkih kritičara, novinara.

Ni ovoga puta nije izostala velika propaganda (neki su bili spremni tvrditi da je i prethodno izrečeno u nju uključeno!), a tu je bio čak i jedan specijalni tramvaj; na radiju se dosta o tome govorilo, bilo je mnoštvo intervjua, izjava, razgovora za TV, a sve se ponovo sjatilo sa kamerama, mikrofonima i bilježnicama u sportskoj dvorani "Pionir".

Kod ovih posljednjih bila je prisutna i primjetna doza radoznalosti pomiješane sa neizvjesnošću koju redovno diktira Bregović: "Kako će to sve tada da izgleda?", uz nekakvu neodređenu atmosferu što vlada medu radoznalcima na aerodromima, koji prate uzlijetanje i slijetanje aviona.

Ona je unekoliko pojačana u pauzi koncerta čiji je drugi dio "koncipiran" sa velikim orkestrom RTV Beograd (simfonijski?) i Horom KUD "Branko Krsmanović".

Koncert je "otvoren" hitom po kojem je posljednja ploča dobila naziv, i već prve riječi što ih je zapjevao Željko Bebek - "Luda noć..." - digla je više od hiljadu mladića i djevojaka na noge - od pet hiljada posjetilaca - koji su skandirali u ritmu pjesme, pjevali zajedno sa svojim ljubimcima - i u takvoj atmosferi protekao je gotovo cijeli, prvi nastup "Bijelog dugmeta".

Od te melodije - pa, takođe, sa posljednjeg el-pija "Na zadnjem sjedištu moga automobila" - započinje zgodno komponovan koktel od novih i "starih" kompozicija.

Zašto "starih"?

Ono što smo mogli čuti od pjesama sa prethodnih albuma "Bijelo dugme" je ponudilo u novim, obogaćenim aranžmanima, a oni su imali i igrali posebnu ulogu kada ih je kao i na novoj ploči kreirao Ranko Rihtman, koji je na ovom koncertu dirigovao horom i orkestrom i na neki način, takođe bio jedan od "junaka" večeri.



Publika otišla zadovoljna




Sve do kraja prvog dijela koncerta, kada je publika sama dovršila "Al’ je ovo dobro za ples", imali smo priliku da konstatujemo da tu i tamo treba još vremena i nastupa za bolju uvježbanost veoma talentovanog Dragana Jankelića (bubnjara) za određena usaglašavanja miksera ("tonca") za svaku pjesmu, kao i za takvu uvježbanost u kojoj će i Vlado Pravdić i Zoran Redžić, uz Bregovića i Bebeka, još više i bolje ostaviti utisak - cjelovitosti; posebno kada im se priključe hor i orkestar.

Početak drugog dijela "rezervisan" je za melodiju koja je kod nekih muzičkih kritičara već svrstana u antologiju rok-muzike "Sanjao sam noćas da te nemam", a time je i započeo utisak o ogromnom i složenom poslu u kojem je, dosadašnji glavni nosilac Bregović, veliku ulogu prepustio - Ranku Rihtmanu.

I tu nije pogriješio.

Uz melodije za koje se još i moglo očekivati da će biti posebno aranžirane ("Loše vino", "Ima neka tajna veza", pa "Šta bi dao da si na mom mjestu" - još neku - valjda zbog laganijeg ritma), pravo iznenađenje bilo je - veoma laskave ocjene za uvodnu orkestralno-horsku "ambalažu" Rihtman je zaslužio nakon što smo čuli već poznatu - "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac".

Uz onaj novi, već poznati "materijal" i onaj stari "u novom ruhu" - naš kraći izvještaj privodimo kraju bez ambicija da ga zaokružimo ili "zatvorimo" konačnim ocjenama.

Neke naznake postoje i, čini nam se, stoje na svom mjestu. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je publika otišla zadovoljna. To je i svojim reakcijama pokazala.

Zajedno je sa svojim ljubicima njihov prvi nastup završila pjesmom "Sve će to, draga moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš..."

Napisao: Branko Vlačić (Ven, 1979.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate