Grupa Iver '77: Pevali Bregovićevog "Milovana" pre Bebeka, proslavili se sa "Curom 16% neveselom"

Avgust 1977: Kada bi o grupi "IVER" pisali uvijek kada za to postoji povod, onda ime ovoga sastava ne bi silazilo sa stubaca našeg a niti drugih listova. Evo, poslije kraće pauze informišem čitaoce o tome šta rade u posljednje vrijeme Radmila i Vlatko Marković, Erna Kukić i Maid Mirojević.

Nakon uspješnih gostovanja tokom prvih šest mjeseci ove godine, grupa "IVER" je otputovala u Herceg-Novi, gdje je tokom jula i avgusta nastupala na terasi uistinu jedinstvenog i zelenilom okruženog park-hotela "BOKA".

Posjetili smo ih i zabilježili nekoliko novosti vezanih za ovaj ansambl.

Svako veče ovdje se nađe oko 500 posjetilaca i gostiju mještana, te domaćih i stranih turista koji vole muziku "IVER"-a, ali istovremeno i domaće i strane hitove, te evergrine novijeg i starijeg datuma.

Nikada nema dovoljno mjesta za sve, tako da mnogi između palmi uz ogradu, sa obje strane terase, svako veće "formiraju" prave tribine.

Sa "IVER"-om su stalni saradnici i afirmisani muzičari: trubač Roman Grilec, bas gitarista Đogo Đido Džo, bubnjar Miro Oberan, nekadašnji član sastava "Cod", te mladi kompozitor i orguljaš Nikica Rudić koji već pola godine uspješno zamjenjuje vojnika Željka Grileca.

Petnaest mjeseci nakon izlaska LP-ja "Veselo veče", u izdanju "Jugotona", ovaj album "IVER"-a se približava srebrnom tiražu, a numera "A 1" sa ovog izdanja pjesma "Ide cura preko sela 16% nevesela" našla se među pet najslušanijih domaćih hitova u prošloj godini.

Prije nepuna dva mjeseca izašao je i osmi singl sa melodijom "Nit su vuci, niti su hajduci", koju je, "po običaju", savršeno aranžirao producent "IVER"-a Stipica Kalođera.

- Koristim ovo ljeto da završim melodije za naš sljedeći singl i drugi album koji će izaći početkom sljedeće godine. Naš pop-folk usavršavamo i nadgrađujemo već sedam godina, a tako će biti i ubuduće. Svoj stil nećemo mijenjati, jer to bi razočaralo našu stalnu brojnu publiku - rekao nam je osnivač i vođa grupe Vlatko Marković.

Mnoga afirmisana imena po pravilu se odlučuju da tokom ljeta kreću na turneju duž naše obale. Pitamo Ernu Kukić zašto se "IVER" "usidrio" u Herceg-Novom.

- Prije svega, ovdje su divni ljudi i ovo je lijepo mjesto. Tu smo se već udomaćili, jer ovo je već treće ljeto kako radimo u ovom gradu. Što se turneje tiče, od 1973. godine nismo prihvatili ni jednu ponudu, jer su bile nepovoljne. Sem toga, svaka turneja donosi ogroman napor. Uostalom, to najbolje vidimo po našim kolegama prijateljima koji gostuju ovdje u Herceg-Novom. Oni nam najčešće zavide.

Pauza je istekla i na redu je muzički blok sa vlastitim repertoarom "IVER"-a. Ističe i vrijeme naše posjete, pa napravismo i jedan snimak, prije napuštanja njir hovog "broda". A taj brod će, u to smo ubijeđeni, na jesen zaploviti morem novih uspjeha.

N. V. (Ven, 1977.)





Oktobar 1979: Vjerujte, ima tako nekoliko imena, nekoliko izvođača, solista i grupa sa domaće pop-scene o kojima se piše samo onda kada za to postoji izuzetan povod. To su uglavnom oni koji su od početka svoga rada i djelovanja "otpisali" pomodarstvo, šou-biznis, menadžere i impresarija, lažan sjaj i propagandu.

Njima je, možda, ljubav prema muzici bila "a priori". To su oni koji su nadasve radom, određenim stilom i kvalitetnom produktivnom i reproduktivnom djelatnošću obezbijedili svoje "mjesto pod suncem".

Malo ih je, ali to su oni koji su uporni u osobenom opredjeljenju u muzici. Nikada nisu bili niti mogu biti u samom vrhu ali će dugo trajati i dugo ćemo ih pamtiti jer su osobeni, nepovodljivi i jedinstveni. Bar im to niko ne može osporiti!

Grupa "Iver" je već od samog početka, prije osam godina, bila nekako "na svoju ruku", kao što je jednom rekao jedan novinar, a drugi dodao da oni izvode najljepšu "vedru muziku jutarnjeg žanra".

Mnogi muzički stručnjaci su otvoreno pohvalili njihov "jugo pop-folk", a i najraznovrsnija publika i diskofili su to samo još potvrdili.

O njima ovoga puta i na ovom mjestu pišemo ipak povodom. Riječ je o njihovoj drugoj long-plej ploči "Živi polako", u izdanju "Jugotona", s kojim "Iver" ekskluzivno sarađuje još od 1972. godine, od prvog singla.

Erna Kukić, Radmila i Vlatko Marković, koji od septembra 1977. godine djeluju kao trio, sarađuju i sa poznatim pjesnicima, aranžerima i kompozitorima.

Tako je i na ovom disko-izdanju koje nosi i jedan pomalo neuobičajen predgovor:

"Živeći brzo, zajedno radimo polako već osam godina. Dok se ovaj long-plej polako okreće na 33 obrtaja, živi polako... jer duže traje!". 

Od deset kompozicija izdvajamo najprije melodiju koja je već dobro poznata, ali do sada nije štampana na ploči - "Bila je djevojka Mara", na stihove Ljubivoja Ršumovića.

Vlatko Marković je uglazbio i stihove Vlade Dijaka "Nina", Duška Trifunovića "I hodam sa žarom tim pazarom", što po našem mišljenju predstavlja najveće dosadašnje ostvarenje "Ivera", te "Amira, daj mi malo mira" Rezaka Hukanovića i "Od oblaka pa do cvijeta" Ivice Vanje Rorića.

Kompozitor i aranžer Gabor Lenđel zastupljen je sa jednom numerom "Med i čokolada", a svoj udio dao je i Julio Marić napisavši tri izvrsna aranžmana.

Moramo dodati i dopadljivu pjesmu "Pet svirača".

Za izuzetno povoljan utisak o ovoj ploči, i sa tehničke i sa kreativne strane, najzaslužniji je svakako aranžer, producent i dirigent Stipica Kalođera.

Upravo njega ćemo citirati na kraju ovog teksta:

"Rad sa grupom "Iver" me stvarno relaksira i dolazi mi kao pravo osvježenje nakon svih ostalih obaveza "

D. P. (Ven, 1979.)





Decembar 1979: Sarajevska grupa "Iver" već osam godina svira i uveseljava nas svojom pjesmom. Još od prve pjesme "Milovan", nakon koje je uslijedilo niz drugih ne manje popularnih i slušanih, družimo se sa Vlatkom Markovićem, Ernom Kukić i Radmilom Marković.

- Bilo je tu još muzičara koji su prošli kroz grupu i svaki je ostavio neki svoj trag za sjećanje. To su Ivica Tomović, Ismet Efendić, Mladen Tegziš i Maid Mirojević - kaže Vlatko Marković.

Vlatko je, sjećamo se, počeo na radio stanici. Vodio je razne muzičke emisije, predstavljao novitete, a onda ga odjednom čusmo kako pjeva sa Ernom i Radmilom.

- Pa, bilans bi bio devet singl ploča, od koji su, možda, najpopularnije: "Sarajevski crni mačak", "Sijelo", "Nit’ su vuci, niti su hajduci", "Moj otac travu kosi", "Zbog tebe sam tarabe preskakao", "Ide cura preko sela 16% nevesela"... 

Tu su i dva LP-ja: "Veselo veče" i ovaj drugi, koji smo nedavno promovisali, "Živi polako". Nastupali smo i na niz festivala: "VŠS 73", "Omladina 74", "Omladina 75", "Beogradski sabor - veče pop-folk grupa 76", Festival 76. Snimili smo i bezbroj televizijskih i radio-numera. Sve u svemu, zadovoljni smo.

Kako ne bi bili zadovoljni kada su u aprilu 1975. godine primili pismo:

"Dragi druže Markoviću, hvala na pločama, i na 'Crnom mačku'. Sviđa mi se kompozicija, a i interpretacija. Želim vam mnogo uspjeha i srdačno pozdravljam Vašu grupu Iver, kao i Vas. Vaš - Gustav Krklec".

- To nam je jedno od najdražih priznanja!

Na kraju ih pitamo zašto im se posljednja ploča zove "Živi polako".

- Riječi "Živi polako" su jedan naš moto kojeg se držimo u životu i muzici, a on glasi:

"Živeći brzo, zajedno radimo polako već osam godina. Dok se ovaj long-plej polako okreće na 33 obrtaja, živi polako... jer duže traje!". 

A. T. (Ven, 1979.) 





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate