Pretražite Yugopapir

Inicijativa je odjeknula kao grom iz vedra neba '79: U Novom Sadu osnovan prvi kung fu klub u Jugoslaviji


Maj 1979: Pre šest meseci se iz Milana vratio u Novi Sad Siniša Ivanji koji je u Italiji, od čuvenog kineskog majstora kung fua Šin Dea Vounga naučio osnovne elemente ove drevne istočnjačke veštine. Ivanji je nakon trogodišnjeg rada stekao instruktorsko zvanje i izborio pravo rada sa početnicima kung fua.

Odmah po dolasku u Novi Sad pokrenuo je inicijativu za osnivanje kug fu kluba i to u sastavu Sportskog društva Slavija.

Odlučeno je da se klub formira na Telepu, u delu grada u kojem je sportska aktivnost najslabija, a broj mladih veliki.

Inicijativa je odjeknula kao grom iz vedra neba. Mladi su bili više nego oduševljeni i za samo nekoliko dana klub je počeo da radi sa oko 100 aktivnih članova koji vežbaju u sportskoj sali osnovne škole "Nikola Tesla".


Šta je i odakle potiče kung fu



Šta je, u stvari, kung fu veština? - pitali su se i još uvek pitaju mnogi, ponajviše roditelji i prijatelji mladića i devojaka koji su tako strasno zavoleli ovaj sport.

Kung fu u bukvanom prevodu znači - dobro naučena spretnost. To je počasna titula za postignuto savršenstvo u nekom pozivu!

Smajo Sarhatlić iz Beograda je, kako tvrde, najbolji poznavalac ove veštine u Jugoslaviji i majstor petog stepena kung fua, koji je pet godina boravio u Kini na specijalizaciji akupunkture i trenirao kung fu.

Kaže da sve istočnjačke veštine: aikido, karate, kendo, džudo, džiudžica, kečken, tajlandski boks. sumo rvanje i samurajske veštine - čine jednu celinu koja se zove kung fu!

Iz nekoliko knjiga, prevedenih kod nas, saznaje se da je ova veština stara najmanje 45 vekova (!) Međutim, za nju se nije znalo sve do 540. godine pre naše ere, tj. do dolaska slavnog i legendarnog Bodidrahme (Darum Tajši) u Šaolin manastir u Hohan pokrajini.

Bodidrahma je, inače, vrhunski poglavar budističke crkve.

U pomenutonn manastiru su budistički sveštenici kung fu vežbali u vidu 26 fizičkih pokreta za psihofizičku relaksaciju (Taj-Či-Čuan). Bodidrahma je po dolasku uveo nova 72 pokreta, među kojima je dobar deo bio usmeren mentalnom produhovljenju.

Zahvaljujući veštini od 98 pokreta Šaolin manastir postaje najpoznatije stecište ove veštine Kini a samim tim i u svetu.


Brus Li je ostao nenadmašan



Međutim, Japanci 120. godine pre naše ere su napali i osvojili ovaj manastir i poubijali većinu sveštenika. Jedan broj se, ipak, nekako spasao i razišao po Kini nastavljajući da populariše i usavršava ovu veštinu, ali i dalje kao tajnu odbrane žute rase.

Zahvaljujući Brus Liju (1940 -1973) šezdesetih godina ovog veka i ostali svet je saznao za ovu drevnu veštinu. Li je putovao po svetu, osnivao kung fu klubove, a u samoj Kini je postao nacionalni heroj i nosilac devetog stepena crnog pojasa.

Bio je i ostao nenadmašan. Nikad ga niko nije pobedio, niti se približio savršenstvu koje je on postigao. Kasnije je snimio nekoliko filmova koji su oduševili mlade širom sveta, ali su ga baš ti filmovi umnogome i degradirali, jer ono što se u njima vidi nije pravi kung fu.


Ambiciozni amateri



- Klub smo stvorili zahvaljujući svesrdnom razumevanju ljudi Mesne zajednice Telep i OŠ "Nikola Tesla", čiju salu koristimo besplatno. Svi, pa i trener, rade amaterski. Interesovanje je ogromno i za samo nekoliko dana posle oglašavanja o osnivanju učlanili smo oko 100 omladinaca. Za sada nemamo mogućnosti za učlanjenje novih članova, iako se bar 400 omladinaca i omladinki za to interesuje - kaže Đorđe Živanov, predsednik kluba.

Kung fu je sport koji nema svoj savez ni takmičarsku ligu. Novosadski kung fu klub je prvi u zemlji, dok u Beogradu (na Vračaru) i u Zagrebu rade sekcije kung fua. Međutim, trener novosadskih kung fuista je optimista.

- Slično je bilo i sa karateom kada su ga braća Jorge počeli popularisati i propagirati. I kung fu će za koju godinu doživeti ekspanziju. Cilj rada u našem klubu je da mladi ovladaju elementima ove veštine, pre svega da bi znali uspešno da se bore protiv napadača. 

Uskoro odlazim u Hong Kong na specijalizaciju, pa ću stečena znanja preneti i na članstvo našeg kluba, s obzirom da mladići i devojke treniraju s velikim entuzijazmom - kaže Ivanji, koji ima tek 25 godina.

Nedavno je oko 50 članova kluba polagalo svoj prvi ispit i steklo žuti jin. Satisfakcija je to za petomesečni rad i nagoveštaj da u Novom Sadu stasavaju prvi majstori ove istočnjačke veštine u našoj zemlji.

Napisao: Dragan Pejić (Tempo, 1979.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate