Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović: Družba Viva Ludež u Svijetovom foto zrcalu (1990)



Tri graciozna mladića uložila su velike napore prilikom podizanja krvnog tlaka u državnim organima

Studeni 1990: Splitski spisateljski tercet oštrih pera bez dlake na hrvatskom ili srpskom jeziku, ujedinjen sintagmom Viva Ludež, godinama je uveseljavao narode i pučanstva tjednikom Feral.

Riječ je, dakako, o humorističkom prilogu Nedjeljne Dalmacije, koji je najpoznatiji postao pod proširenim imenom Feral Tribune.

Suptilnim humorom ubojitog intenziteta bio je trn u oku mnogim javnim ličnostima i šlag na kraju Nedjeljne Dalmacije.

Ne čudi, stoga, što se taj čitani tjednik svojedobno našao pred javnim tužiocem upravo zbog pristalih mladića koji su uređivali Feral Tribune.

Puno ime njihove družbe bilo je Hrvatski tisak - studio Viva Ludež, a posljednje riječi zapravo su vješto sročena kombinacija dijelova njihovih imena i prezimena (Viktor IVAančić, Predrag LUcić, Boris DEžulović).

Viktor Ivančić zadužen je za zapise iz poznate bilježnice Robija K, a bavi se uzgajanjem kamenica u vlastitoj kadi i kamenja u tuđim vjetrobranima, te njegovanjem uredne frizure i kontrarevolucionarnih tradicija.

Predrag Lucić, osim radom u Feralu, istaknuo se demonstrativnim štrajkom žeđu između dva susjedna ugostiteljska objekta, dok je Boris Dežulović jedan od prvaka antiapstinentske revolucije.

Tri graciozna mladića uložila su velike napore prilikom podizanja krvnog tlaka u državnim organima.

Napori će uskoro biti i ukoričeni pod imenom Bespuća raspleta.

No, nažalost. Feral Tribune više Nedjeljnu na krasi. Pošto je tristo puta bio pažljivo čitan, taj izuzetni razvedrilni podlistak ulazi u usmenu predaju.

To će najviše štetiti Nedjeljnoj Dalmaciji, jer bez Ferala ona je poput kolor-televizora bez boje.

Dakle, Feral Tribune je mrtav - Viva Ludež!

Napisao: Bojan Mušćet, snimio: Vojko Bašić, obrada: Yugopapir (Svijet, XI 1990.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate