Pretražite Yugopapir

Uputstva za skejtere 1978: Kako da odaberete opremu i bezbedno počnete da se bavite "ski-rolom"




Potpunu zaštitu pružaju tek štitnici za kolena i laktove, i patike. Trenutno se još ne proizvode specijalne cipele za ski-rol, pa se zato kao najsigurnije preporučuju duboke patike, ne klizaju se a istovremeno štite skočni zglob od moguće povrede


Lekari i drugi stručnjaci dali su veoma povoljno mišljenje o novom sportu koji, po njihovim rečima, doprinosi boljem razvoju i izoštrava reflekse, što deci i mladima omogućava da se bolje snalaze u svim, čak i najopasnijim situacijama u saobraćaju.

Reklo bi se da je ski-rol sport kao stvoren za gradsku omladinu, ali nije dovoljno nabaviti samo ski-rol i krenuti u vožnju. 

Prvo treba savladati tehniku vožnje i padanja, i tek pod potpunom opremom stati na čarobnu dasku. 

Teško je reći koji je deo opreme najvažniji ili koji bi se mogao preskočiti. Svaki je važan za sebe i ni iz kakvih razloga ne smete ga se odreći.

Rukavice za ski-rol se ne mogu zameniti običnim rukavicama jer njihova namena nije samo da zaštite kožu ruke od povreda. Zato su i napravljene rukavice sa specijalnim plastičnim ili metalnim umetkom na dlanu koji štiti ručni zglob.

Ipak, rukavice su tek početak. 

Potpunu zaštitu pružaju tek štitnici za kolena i laktove, i patike. Trenutno se još ne proizvode specijalne cipele za ski-rol, pa se zato kao najsigurnije preporučuju duboke patike, ne klizaju se a istovremeno štite skočni zglob od moguće povrede.

Najzad, i kaciga je neophodni deo opreme, jer se ne sme zanemariti mogućnost povreda glave. I sam Gaj Grandi, američki prvak u brzinskoj vožnji, kaže da nikad ne vozi bez kacige. 

A njemu treba verovati jer on o ski-rolu zna sve. 

Poslednji njegov rezultat u brzinskoj vožnji je 110 km na čas: 

"Nikad ne pokušavajte da sa daščicom izvedete ono u šta niste sigurni!" - savetuje on svim vozačima. 

"Nikad ulicom!" - poslednje je, ali najvažnije pravilo. 

Otud zahtev u mnogim zemljama gde je ski-rol u velikom porastu, da se zabrani vožnja na ulicama, odnosno da se dozvoli samo na određenim i za to specijalno uređenim terenima. 

Ljubitelji ski-rola zaista nemaju šta da traže među automobilima i pešacima!


*****



KAKO ODABRATI: Na svetskom tržištu ima nekoliko vrsta ski-rola u različitim veličinama i od različitih materijala. Naravno i cene su veoma šarene. Predstavljamo vam četiri osnovna ski-rola, njihove prednosti i nedostatke.


Aluminijum: Ploča od aluminijuma je prilično elastična, ne lomi se i otporna je na temperaturne promene. Ipak, spada u srednju klasu. Njenu glatku površinu treba obavezno prevući materijalom koji se ne kliza. Pored toga, ski-rol od aluminijuma se od kočenja na krajevima brzo istanji i postaje oštar kao žilet.


Drvo: Ploča od drveta najjevtinija i dosta je trajna. Ali, može se i slomiti. Na njoj se mogu javiti pukotine pre nego na pločama od drugih materijala. Pored toga, elastičnost im je dosta slaba. 


Plastika: Plastične ploče su dosta trajne i dovoljno elastične. Ali, imaju i svoju lošu stranu: na suncu postaju mekše, a na niskim temperaturama pucaju.


Fiberglas: Ski-rol od staklenih vlakana veoma je elastičan, otporan na promene temperature i izuzetno jak. Međutim, veoma je skup.


*****



U 1976. godini, u svetu je prodato oko 5 miliona ski-rola. Samo u Francuskoj - oko 500.000! Ovim sportom u nemačkim klubovima bavi se gotovo 15.000 članova, za šampionat Velike Britanije prijavilo se više od 300 takmičara.

Obrada: Yugopapir (Zdravo, april 1978.) 



Podržite Yugopapir: FB TW Donate