Pretražite Yugopapir

Muzičko leto '84: Nena, vlasnica superhita "99 Luftballons" - Nakon Evrope, sada osvaja i Ameriku




Jedna njemačka grupa, i još s pjesmom na njemačkom jeziku, da dospije do prvih mjesta - to je već čudo na internacionalnoj muzičkoj sceni, kažu muzički urednici, kritičari i novinari dok prate kako "99 balona" leprša po cijelom svijetu

Dvadeset četvorogodišnja Suzana Kerner, sa izgledom nešto izraslije devojčice, za svega dvije godine napravila je pravi dar-mar na evropskim, pa potom svjetskim top-listama...


*****



To se danas - kažu - može desiti još jedino njoj - Neni: istoga dana kada je u prodavnice stigao njen novi album, današnja neosporna kraljica zapadnonjemačke muzičke scene potukla je sve dosadašnje rekorde:

Za svega nekoliko sati Nenini obožavaoci razgrabili su 250 hiljada primjeraka novog albuma, drugog po redu, koji je jednostavno nazvala "?" ("Upitnik").

Zlatna ploča za Nenu stigla je gotovo istog trenutka kada i prvi primjerci za njene ljubitelje.




Niko nije vjerovao 



Ko je ta mala vragolanka koja svojom skakutavom pjesmicom o balonima pravi dar-mar po svjetskim top-listama?

U zemlji gdje se sve mjeri prodajom i izvozom obično kažu: to je danas najveseliji zapadnonjemački izvozni artikl.

Prva mjesta na američkim i engleskim hit-paradama - pa to je pravo iznenađenje!

Jedna njemačka grupa, i još s pjesmom na njemačkom jeziku, da dospije do prvih mjesta - to je već čudo na internacionalnoj muzičkoj sceni, kažu muzički urednici, kritičari i novinari dok prate kako "99 balona" leprša po cijelom svijetu.

Nenu i njenu grupu, s istim imenom, danas traže po cijelom svijetu.

Najnovije ponude stižu čak iz Japana, a sasvim je svejedno da li će pjevati verziju na njemačkom ili engleskom jeziku.

- Niko nije vjerovao da će "99 balona" postati hit u Americi, i danas je to stručnjacima naše branše nejasno, niko to ne može razumjeti - rekao je nedavno kalifornijski radio-džokej Rodni Bigenhajmer kada je Nena stigla do drugog mjesta tamošnjih top-lista.

- Ni ja to više ne razumijem - kaže Nena. - Stalno me pitaju zašto je jedna njemačka pjesma tako dobro primljena u Americi, a ja kažem, jednostavno, da ne znam. Uostalom, zašto treba muziku stalno analizirati i objašnjavati? Mi se, naravno, životinjski radujemo našem uspjehu, ali objašnjavati, ne, to zaista neću ni da pokušam.

Pre par meseci (24. marta) Nena je napunila 24 godine. Rođendan je proslavila na koncertnoj pozornici u Bremenu.

Već sutradan je bila u Hanoveru, prekosutra u Hamburgu, dan kasnije u Dizeldorfu i tako redom, cijeli mjesec dana iz jednog u drugi zapadnonjemački grad, a onda velika turneja od sjevera do juga Evrope.







Bezbrižnost koja mami



- Vjerujem da nam se uspjeh u inostranstvu neće kod kuće vratiti kao bumerang - objašnjava Nena svoj novi pohod među evropske, a u prvom redu zapadnonjemačke obožavaoce. - Niko ne treba misliti kako smo sada na vrhuncu leta i kako ćemo sada samo da se odmaramo. 

Imali smo prošle godine dosta problema s našim imidžom u javnosti i sada, kada nas publika toliko traži, moramo joj se odužiti prvo kod kuće, a onda ćemo vidjeti dalje.

Prijatelji su i tako zbunjeni, pa je najbolje da se čitava stvar malo ohladi. Naš novi cilj je još jedna long-plej ploča.

Kada je minulih dana Nena sa ostala četiri člana svoje grupe započela veliku turneju, na njenim koncertima ponovo su bili pretežno mladi od 10 do 15 godina.

To je njena najvjernija publika koja s oduševljenjem i nestrpljenjem očekuje kada će se pojaviti njihova ljubimica djetinjastog izgleda i započeti taktove koje gotovo svako i na svakom mjestu ponavlja:

"Nojn und nojncig luftbalon..."

- Nena je uvijek tako bezbrižna, pjeva s veseljem i radošću i zato je svi volimo - kažu najčešće mladi obožavaoci kada ih pitaju šta ih tako neodoljivo privlači popularnoj rok-zvijezdi, njihovom novom idolu.

Ko je taj novi idol zapadnonjemačke omladine i odakle je stigao taj djetinjasti glasić koji svi tako rado slušaju?

Nena je, u stvari, Suzana Kerner kojoj su još u djetinjstvu dali nadimak pod kojim je danas poznaje čitav muzički svijet.

U svom rodnom gradu, Hagenu, dogurala je do 11. razreda, a onda je odjednom napustila gimnazijske učionice.

Počela je zlatarski zanat, ali je i to brzo ostavila i sa svojim vršnjacima osnovala grupu "Strip" s kojom je zabavljala svoje sugrađane.


Mladalački šeretluk



Menadžeri i muzički urednici otkrili su je tek 1982. godine i od tada počinje njen vrtoglav uspon. S novom grupom, koja je uzela njeno ime, postala je zvijezda kada je lansirala pjesmu "Samo sanjano". 




Redaju se zatim uspjesi za uspjesima, dvije long-plej ploče donose joj svjetsku slavu i milione maraka tantijema.

Sve što zaradi dijeli ravnopravno s ostalim članovima grupe u kojoj je i njena simpatija bubnjar Rolf Brendel.

Kada žele da je s nekoliko riječi predstave, onda obično kažu kako i danas živi s bratom u jednom berlinskom stanu, spava na običnim madracima, voli plavu boju i rado gleda televizijske serije.

Na turnejama je prati čitava ekipa tehničara i ostalog pomoćnog osoblja, a u njenom karavanu obavezno je i jedna prikolica s kuhinjom.

Obožava Džegera i ne propušta ništa što je napisano o "Rolingstonsima".

Ne voli mnogo da priča, a još manje da odgovara na besmislena pitanja. S onima koji ih postave zna i da se našali, ili im podsmješljivo odgovori.

Kada joj je jedan novinar postavio pitanje kada će se osjetiti ostarjelom i šta će tada raditi, šeretski je odgovorila:

- Kada ne budem više imala želju da pravim kule u pijesku, tada ću priređivati prijeme i paziti na liniju.

A dotle Nena zabavlja sebe i svijet svojim lepršavim balonima. 

Napisao: Mile Duvnjak, obrada: Yugopapir (Ven, jun 1984.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate