"Sutjeska" - Zašto je Mate Relja napustio filmsku ekipu Stipe Delića: Dosta mi je neprofesionalnosti




Živeo sam u hotelu od svojih skromnih ušteđevina jer mi ekipa "Sutjeske" nije obezbedila unapred utvrđene uslove. Žao mi je što je ovako ispalo

Maj 1970: U ekipi koja uskoro treba da priđe realizaciji televizijske serije "Ratne poeme" koja će naknadno biti uvršćena u programe namenjenim učenicima osmogodšnnjih i srednjih škola, zapazili smo i doajena naše filmske industrije, Šibeničanina Matu Relju.

To nas je veoma iznenadilo budući da je on sada trebalo da bude u ekipi režisera Stipe Delića koji uskoro treba da počne da snima naš novi filmski spektakl - "Sutjesku".

Nakon dužeg nagovaranja pristao je da nam kaže razloge svog iznenadnog i neočekivanog prekida s Delićem.

Kažemo neočekivanog, jer nam je sam Relja, za vreme jednog susreta u primoštenskom hotelu "Adriatik" izjavio kako je sve u redu s pripremama "Sutjeske" i izneo još niz podataka o tom poslu.

Prve sumnje u njegovo učestvovanje u tom spektaklu nazreli smo međutim, mesec dana kasnije u prijateljskom razgovoru vođenom u jednoj od hala centralne zgrade zagrebačke pošte.

- Ima dosta dilema kako prići realizaciji - tvrdio je tada Relja. - Nisam načisto kako će se sve ovo svršiti! Ali, kao što znate, ja sam se uvek morao boriti s nečim i sa nekim. 

- Zašto je sada Mati Relji dojadilo to "rvanje" u poslu?

- Prestao sam jer je u ekipi bilo dosta neprofesionalnog rada - tvrdi sada Relja. - To mi je mnogo smetalo pošto sam navikao da seriozno stvaram. Osim toga, u ekipi već sada nije bilo dovoljno potrebnog novca! 

Onda, kad smo se sreli u Primoštenu, živeo sam u hotelu od svojih skromnih ušteđevina jer mi ekipa "Sutjeske" nije obezbedila unapred utvrđene uslove.

Žao mi je što je ovako ispalo.

Čitavih šest i po meseci radio sam u toj ekipi i već sam se nekako pripremio za završnu akciju snimanja na terenu.

- Koga će sada Delić odabratl za svog asistenta?

- Pitajte njega. Meni nije ništa poznato. Samo, želim im puno sreće u radu.

Razgovarao: V. Bezić, obrada: Yugopapir (Čik, maj 1970.)


Mate Relja: Čekamo snijeg - odustati nećemo!


Podržite Yugopapir: FB TW Donate