"Should I Stay or Should I Go" 1991: Koji su sve stari hitovi postali aktuelni zahvaljujući reklamama?




Kako sada stvari stoje kraj ovog veka i ere provešćemo više u preispitivanju prošlog nego zagledani u budućnost. Da li ste zadovoljni što sada ne samo da nosite iste farmerke, već sa svojim roditeljima slušate i istu muziku i mislite li da rock’n’roll još uvek menja svet? 

Do sada se mislilo da popularne pesme prodaju stvari. Poslednja zbivanja na engleskoj top listi pokazuju da je možda obrnuto. Reklame očigledno deluju u oba pravca.


*****



Da odmah na početku razjasnimo stvar. Ono što će biti glavni predmet ovog teksta sasvim bi sigurno zahtevalo potpuno obrnuti naslov ove rubrike. Dakle, sporazumimo se da je ovog puta ime rubrike "Upadanje u ritam". Zašto?!


Najprodavaniji singl prošle godine u Engleskoj i Evropi bila je 25 godina stara stvar dueta The Righteous Brothers Unchained Melody kojoj je holivudski blokbaster Ghost uveliko pripomogao u lansiranju u sam vrh top lista.

Ovo i ne bi bilo naročito čudno da se cela stvar završila na nivou presedana.

No, ako znamo da je ovu pesmu smenio na vrhu drugi singl istog dueta, 26 godina stara pesma You’ve Lost That Loving Feeling a da su se na tom mestu ubrzo smenjivali Bobby Vinton sa Blue Velvet (27 godina starom pesmom), pa zatim Steve Miller sa The Joker iz 1973. a velike su uspehe pobrali Jimmy Somerville sa svojom verzijom hita Bee Geesa To Love Somebody iz 1967, Tina Turner i Rod Stewart sa It Takes Two koju su još pre 24 godine pevali Marvin Gaye i Kim Westo, te duo The Proclaimers sa Roger Millerovim King Of The Road - to očigledno nije slučajnost.




Stvar se nastavlja i početkom ove godine kada The Clash stižu na vrh svojim hitom od pre jedne decenije Should I Stay Or Should I Go, a tu im se pridružuju i Free sa dve decenije starom Alright Now...


Dakle, slobodno možemo utvrditi da je prošla ’90. godina pripala staroj muzici.

Sve to nije nimalo slučajno, niti iznenada došlo.

Stvar se "kuvala" godinama.

Setimo se samo nekoliko godina unazad koliko je kompanija "Pepsi" uložila u svoju reklamu angažujući neke od tada najvećih zvezda, kao što su Tina Turner, David Bowie, Michael Jackson i Madonna.

To što su zvezde uradile za "Pepsi" ova im je kompanija uzvratila sponzorišući njihove turneje i svi su bili zadovoljni.

Očigledno nikada više love nije bilo u igri i svaka je strana dobila pozamašan deo kolača.

Dok je "Pepsi" koristio imena, kompanija "Levis" jedan od najčuvenijih proizvođača farmerki, smatrala je da svoj novi/stari proizvod Levis 501 treba nametnuti kao neazaobilazni deo nostalgije.

UK Top Ten sredinom
marta 1991. godine
Kako su farmerke u pedesetim i šezdesetim bile apsolutno nezaobilazni komad odeće - i radničke i intelektualne i konzervativne i radikalne - izbor je pao na hitove tog doba.

Posle uspeha Stand By Me Ben E.Kinga i What A Wonderful World Sama Cookea koji su uz pumoć reklame stigli na Top 10, usledio je niz hitova koji su po pravilu dosezali vrlo visoka mesta, a posle Jokera Stevea Millera postalo je jasno da će svaka pesma koja se vezuje uz 501 ići direktno na vrh.

The Clash sa Should I Stay Or Should I Go samo potvrđuju ovo pravilo.


Ali, ne reklamira se samo odeća.

Pored svih vrsta farmerki (Jimija Hendrixa podsetili smo se zahvaljujući Wranglericama, The Smiths i njihova How Soon Is Now poslužila je kao podloga za Pepe Jeans itd.) uz pop muziku gledamo nove reklame za kozmetičke preparate (Moody Blues i Bobby Vinton odnosno njihove Nights In White Satin i Blue Velvet).

Tako da su mnogi bendovi ponovo postali popularni uz Niveu, pića, hranu, putničke agencije, banke i najrazličitije organizacije...


Ako shvatimo da je samo zahvaljujući reklamnim kampanjama raznoraznih proizvođača najrazličitijih roba i usluga stotinak starih pesama doživelo svoju renesansu (nije zgoreg pomenuti da mnoge od njih danas doživljavaju veću popularnost negoli za autentičnog pojavljivanja), tome pridodamo CD revoluciju koja je bukvalno naterala sve izdavače muzike da podrobno
listaju po svojim katalozima - onda je jasno kako se to dešava da roditelji i deca slušaju istu muziku.


Industrijski analitičari tvrde da je prošla godina sa stanovišta muzičkog biznisa bila najlošija godina u protekloj deceniji. Tim više stvar postaje čudnovata, jer je prethodna 1989. bila jedna od najuspešnijih godina sa tog stanovišta.

Analitičari razloge pronalaze u konstantnom opadanju tiraža singlova, odnosno ako je to već opšte mesto, trend koji traje dugi niz godina, u činjenici da više nema velikog broja sigurnih zvezda za čije se tiraže unapred zna da će biti rasprodani.

Zvezda kao što su to nekada bili Beatlesi ili Elvis Presley.

Nove zvezde sve teže dostižu globalnu popularnost. Baš zato smatra se da u nedostatku novih mega starova kompanije pribegavaju rasprodaji sigurne stare - nikad kvarljive robe.

Koje se sve pesme vrte u TV reklamama?
(klik za uvećanje)

Pedesete su već apsolvirane, šezdesete su odavno pod lupom i mada su takoreći neiscrpne, nazire se da će "sledeća velika stvar" biti "provaljivanje" sedamdesetih.

Kako sada stvari stoje kraj ovog veka i ere provešćemo više u preispitivanju prošlog nego zagledani u budućnost. Da li ste zadovoljni što sada ne samo da nosite iste farmerke, već sa svojim roditeljima slušate i istu muziku i mislite li da rock’n’roll još uvek menja svet?

Možda nemate pravi odgovor na ovo pitanje, možda vam i nije bitan, ali onda nemojte više nikada pričati kako je današnja scena glupa i kako se na njoj ništa ne dešava. Jer, ma kako čudno zvučalo baš zahvaljujući i vama ona je - baš takva!

Obrada: Yugopapir (Ritam, mart 1991.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate