Marko Marković: Koliko vrede Zvezdini igrači? / Milioni za Belodedića, Pančeva, Savićevića... (1991)






Ukoliko u Kupu šampiona Beograđani ostvare uspeh, uđu u polufinale ili finale, pa eventualno stignu i do trofeja - priča o njihovim transferima se iz osnova menja

Mart 1991: Koliko sada stvarno koštaju igrači našeg najboljeg tima? Da li ih neko traži? Nude li se kapare za pojedince, mogu li, kako se često čuje i piše, da zgrnu milione dolara?

Bosovi, iz najmoćnijih klubova, iz Evrope, dobro porazmisle, pre nego što odreše kesu. Provere tačno, ne samo ko koliko vredi na terenu, već i kakva je ličnost, povređuje li se, može li da izdrži stroge norme profesionalizma. Ne boluje li od nostalgije, pa ubrzo počne da misli kako da se vrati medu svoje.

Znači, postoji "mali milion" testova. Moraju da se polože, da bi se valjano zaradilo.

Milan, Inter, Bajern, Real, možda Olimpik, iz Marseja, vrede više od našeg prvaka. Osvajali su evropske trofeje, blistali u međunarodnim takmičenjima. Doveli su, u svoje redove najpoznatije i najpopularnije asove. Već afirmisane, dokazane. Nijednom nije godišnja cena ispod dva miliona dolara.

Dragan Stojković Piksi, za ceo transfer, što njemu, što Zvezdi, inkasirao je oko pet miliona dolara.

Ugovor je sačinjen tako, da će on imati godišnje po milion dolara, ali mora da bude veran Olimpiku mnogo duže, nego što je to uobičajeno. Pa, makar ga Francuzi ustupili i drugome.

A Zvezdine zvezde, prema realnim procenama, trenutno mogu da zarade, ipak, kao izuzetno dobro plaćeni igrači na kontinentu.


STOJANOVIĆ, kapiten i proveren čuvar mreže ne može da računa na više od pola miliona dolara. Jer, poznato je golmani bez obzira na renome i kvalitet, imau mnogo manju cenu. Recimo, Omerović, kapiten Partizana i reprezentativac ostao je u Beogradu, jer ga niko, konkretno nije zvao.


RADINOVIĆ, s obzirom daje tek, posle odlaska Jurića u Španiju, postao standardni prvotimac, takođe bio bi srećan da mu neko ponudi, kao i Stojanoviću pola miliona dolara.


MAROVIĆ se nedavno pogađao sa Englezima i nije našao zajednički jezik. Čeka novu šansu. Mogao bi, eventualno, da inkasira do 800 hiljada dolara.


ŠABANADŽOVIĆ, borben, vredan, član izabranog tima, dostiže cifru od milion dolara. Čak se pojavljuju i neke ponude. Doduše više verbalne, nego opipljive.


BELODEDIĆ, odavno poznat u Evropi, član ekipe koja je osvojila Kup šampiona, jedan od najboljih "Ubera" na kontinentu, ima visoku cenu. Procena je da se kreće između četiri i pet miliona dolara.


NAJDOSKI, neumorni borac, novopečeni reprezentativac ima falinku - često pauzira zbog žutih kartona. Zbog toga je i manje vrednovan. Ko da uloži u njega, pa da gleda u bob, za koju će utakmicu biti bez kazne, a kada će moći da nastupi! Uprkos svemu - cena 800 hiljada dolara.


PROSINEČKI, izuzetno reklamiran: te hoće ga Napoli umesto Maradone, traži ga Real, kaparisao ga Milan. Cifre, koje se pominju, samo su nagađanja. Inače, uskoro bi mogao da dostigne cenu od oko sedam miliona dolara. To što neko pominjei 11 miliona plod je mašte!


STOŠIĆ, trkač, borac, povremeni kandidat za izabrani tim, ne ide dalje od petsto do 600 hiljada dolara.


PANČEV, ubojiti strelac i sve veći borac. Svi tvrde da sada može da računa na bar pet miliona dolara. Ostaje u Zvezdi još godinu i po dana.


SAVIĆEVIĆ se mnogo više kotirao na berzi pre Mondijala, u Italiji, nego sada! Ali, ide rame uz rame sa Prosinečkim i ako zaigra, kao ranije izbiće u red najskupljih igrača u Evropi.


BINIĆ računa da bi mogao na leto da dobije oko milion dolara. Brzina i odlučnost u akcijama su njegova osnovna vrednost, a takvih napadača nema mnogo.


Dodajmo još i novajliju Sinišu Mihajlovića. On je procenjen, kao jedan od najperspektivnijih fudbalera mlade generacije, i pominjalo se da Sampdorija želi da sklopi odmah ugovor sa Zvezdom. Cena tri miliona dolara.


I, kad se sve sabere, ispada da bi ceo tim Crvene zvezde, u ovom trenutku, mogao da zaradi, odlaskom igrača u inostrane klubove, oko 30 miliona dolara!

Ukoliko u Kupu šampiona Beograđani ostvare uspeh, uđu u polufinale ili finale, pa eventualno stignu i do trofeja - priča o njihovim transferima se iz osnova menja.

A na leto, iz trenutno aktuelnog sastava, mogu da odu Binić, Marović, eventualno golman Stojanović.

I niko više!

Prema tome, za ovaj izuzetno jak sastav biće još dana za megdana. I podizanje cene.

Napisao: Marko Marković, obrada: Yugopapir (ZAM, mart 1991.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate