Pretražite Yugopapir

Čedomir Čedomir, modni kreator: Drage Jugoslovenke, ovako ćete sakriti vaše telesne nedostatke...





Većina nedostataka sređuju se krojem. Struk na haljini se može spustiti, odnosno podići za nekoliko santimetara. Rukavi sa kuglom sužavaju ramena, a spušteni, odnosno ranglan rukavi ih proširuju. Dugačak vrat se krije iza šalova, ešarpi, rol-kragni. Kratak vrat se produžava "V" izrezom

Februar 1977: Prošlo je vreme kada su žene oblačile odeću samo da bi se zaštitile od hladnoće, kijavice, zaušaka... Odeća više nema samo cilj da čoveku nadoknadi nedostatak krzna već i da ga ulepša i učini interesantnijim za suprotni pol.

Bez obzira što se govori da nema ružnih žena i da su sve lepe na svoj način, svaka od tih lepih na-svoj-način žena ima po neki nedostatak koji bi rado prikrila ako već ne može da ga ukloni. Bilo da je prijatno popunjena, ili mršava, ili da je nesrećna zbog kratkih nogu, rešenje nije: zatvoriti se u kuću i čekati da "stvar" nestane sama od sebe.

O tome smo razgovarali sa Čedomirom Čedomirom, modnim kreatorom.

- Čega treba da se odrekne jedna puna osoba, odnosno šta treba da nosi kako bi delovala vitkije?

- Pre svega, treba da izbegava da jede knedle sa šljivama, rezance sa orasima, palačinke garnirane, torte, itd. Drugim recima, treba da izbegava praznike, gde se mnogo jede. Osim toga, postoji jedan princip koga se te osobe retko pridržavaju! 

One koje su punije često smatraju da treba da sašiju što tesniju odeću kako bi izgledale što stegnutije, mršavije. A to je pogrešno!

Haljina, kad je tesna, ističe obline; žena izgleda kao da puca ispod nje. S druge strane, dok je odeća komotna, nikad se ne zna šta se krije iza nabora: ofinger ili buca?

- Kakav kroj treba odabrati?

- Tkanina se prilagođava telu na nekoliko načina: može da se ukraja pa da se prave razni ušici, kao što je princes-haljina, odnosno redengot sa vertikalnim ušicima. To znači da se haljina pretvara u geometrijske oblike, tj. da se ravna površina tkanine prilagođava trodimenzionalnoj.

Drugi način više odgovara punijim osobama. Haljina se drapira, nabira. Naravno, mali nabori su pogodniji.

- Šta da se radi sa pojedinim "slabim tačkama?"

- Postoje razna osetljiva mesta kod pune žene: grudi koje su više razvijene, mišice gde se žene najčešće goje; treći deo su kukovi, odnosno stomak. Ako punija žena želi da po svaku cenu istakne struk, onda preti opasnost da joj kukovi još više "odlete" i budu puniji. 

Vrlo je rizično sve što je u vezi stezanja, midera.

Žena stegne na jednom mestu a izleti na drugom, jer materija se ne može uništiti, osim gladovanjem.

Kroj mora biti prilagođen, a to znači: kimono rukavi i sve vrste širokih rukava koji nisu tesno pripijeni uz ruku, odnosno šire se u svojoj osnovi, pazuhu. Tako i sama mišica skladnije izgleda.


Mršavima sve dobro stoji! 



- A šta je s kukovima?

- Najefikasniji način za korekciju, kamuflažu kukova je tunika koja pokriva taj deo. Preporučuju se dvodelne haljine, kostimi, jakne.

Pripijena trikotaža je "zabranjena". Ako "debeljuca" obuče džemper, rađen u ranfli koja steže, onda će se ocrtavati sve obline. Vuna se može nositi samo u određenim krojevima (kardigan-džemper, raskopčan napred i dug do kukova, koji slobodno leprša).

Pantalone mogu da se nose ali samo s tunikom. Uzgred, tuniku ne uzimam kao vrstu odeće već kao stil. U prirodi se može obući jakna, opet u funkciji tunike, tj. da prikriva. Sa tim, naravno, ne treba preterivati. Ovo je odeća uglavnom za sportske prilike.


- Koliko izbor tkanina, odnosno dezena može pomoći?

- Mnogo! Punije osobe ne smeju nositi svetlucave materijale, kao što su saten i lamirani materijali. Ne smeju nositi romantične haljine sa volanima, karnerima, izrazito svetle boje, krupnih dezena. 

Da i ne govorimo o klasičnim, opštepoznatim stvarima, kao što su: poprečne pruge i karoi, koji su "zabranjeni".

Punijim osobama dobro stoje grube tkanine, po fakturi nalik na platno, tkanine gde se vidi prepletaj.

- Da li bi se moglo reći, za mršave, da sve što važi za debele ne važi za njih, odnosno da je postupak obrnut?

- Ne, mršavima sve dobro stoji! Zbog toga su i manekeni vitki. Drugo je pitanje ako neka vitka osoba želi da izgleda punije. Recimo, ako želi veće grudi, staviće volane, karnere, ešarpe, ruže, mašne, itd. pri čemu će grudi odskočiti.

- Možete li nam ukratko dati nekoliko saveta kad su u pitanju mali nedostaci kao mala i velika ramena, kratki, odnosno dugi vrat, nepravilne noge?

- Većina nedostataka sređuju se krojem. Struk na haljini se može spustiti, odnosno podići za nekoliko santimetara. Rukavi sa kuglom sužavaju ramena, a spušteni, odnosno ranglan rukavi ih proširuju.

Dugačak vrat se krije iza šalova, ešarpi, rol-kragni. Kratak vrat se produžava "V" izrezom.

Da bi vam noge izgledale dugačke, idealne su cipele sa platformom i duge pantalone preko njih.

U stvari, osnovno je nametnuti svoj stil. Ako neka osoba smatra da ima neke od ovih nedostataka drastičnije ispoljene, onda je bolje da joj odeća dođe u prvi plan a telo u drugi. Bolje je kad zapazi da ima lepe oči, pa makar drugi i ne primetili njen vrat, "produžen" "V" izrezom.

Razgovarala: Violeta Svrdlin, obrada: Yugopapir (Dvoje, februar 1977.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate