Božićni shopping u Zagrebu 1990: Električna mješalica - ili Armanijeva pidžama mekoće paučine?



Mučite li se osmišljavajući moguće darove, možete zamisliti kako je vašemu mužu koji mrzi gledanje u izloge, u trgovine ulazi samo ako mora, na pola uha sluša ženske priče o odjeći i šminki, pa nema pojma što biste željeli na dar. Pomognite mu: prošetajte zajedno neke večeri kad su trgovine zatvorene i zastajkivanjem pred određenim izlozima obznanite mu što vam se sviđa

Kupnja darova osobito je umijeće, sposobnost otkrivanja tuđih ukusa i najskrovitijih želja. Provodi li se kako treba, može to biti veoma zabavna igra, prepuna iznenađenja. No, kao i u svakoj igri, i u ovoj ima pravila kojih se valja držati. Niste li mazohist, u kupovinu darova trebali ste krenuti u početku prosinca ili, s malim zakašnjenjem, dan nakon izlaska ovoga broja (18. XII).

Od besmislenog lutanja gradom samo će vas zaboljeti noge i splasnuti tragalački žar, pa stoga najprije odvojite pola sata kako biste popisali sve ljude koje želite darivati.

Svrha je te suhoparne evidencije da se, osim imena daroprimaca, sjetite i njihovih ukusa i želja. Koliko se puta dogodilo da ste izgubili živce jer u nabavu ste darova krenuli prekasno, izgubili glavu u gužvama u trgovinama i na uličnim štandovima, i kupili ono što u miru nikad ne biste namijenili nekomu za dar?

Ne dopustite da vam se to dogodi i ove godine.

Točan popis imena dat će vam sigurnost da stanje držite pod kontrolom i, puni elana, moći ćete krenuti u grad sigurni da vaša dosjetljivost, sposobnost predviđanja tuđih želja i maštovitost zajedno moraju izabrati baš ono pravo.

Ima darova koje morate kupiti zbog društvenih konvencija, darova namijenjenih poslovnim partnerima, djetetovu liječniku ili učiteljici.

Osnovno je imati na umu da ti darovi ne smiju biti ni prejeftini, ni preskupi, i da mogu biti sve samo ne osobni.

Ako ste jedan izlazak u grad rezervirali za nabavu takvih darova, kamo ćete poći? 



Sanjareći nad sitnicama iz prošlih vremena



Velike knjižare mogu biti pravo odredište.

Naprimjer, ona Mladosti u Ilici ili Informatorova u Preradovićevoj. Zađete li u ovu posljednju, osim monografija, okvira za slike, pribora za nokte, pisanje, računanje i slične neutralne darove, naići ćete i na pravu riznicu mogućih darova za prijatelje, roditelje i djecu.

Ondje je kutak sa stvarima s potpisom Galerije Sebastian, ali i gomile šarenih uvoznih pernica, flomastera, kovčega kakve će svako dijete rado otkriti pod borom.

Svratite li u parfumeriju, duty-free shop ili neku od mnogih privatnih prodavaonica uvozne robe, problem tzv. neutralnih darova riješit ćete u jedno poslijepodne.

Predstoji vam mnogo teža zadaća izbor darova za prijatelje, djecu, rodbinu i voljenu osobu. 

Moguća su dva osnovna pristupa: birati stvari po kriteriju korisno-upotrebno-lijepo, ili neodređene namjene ali visoke estetske razine. Pri odabiru pristupa važne su vaše sposobnosti procjene:


  • Hoće li se mama više veseliti svilenoj bluzi ili novoj električnoj miješalici? 



  • Ili da mužu kupite okvire za naočale od kojih je nedavno odustao jer preskupi su, i tako učinite i dobro i korisno djelo. 



  • Ili ćete postupiti hirovito i kupiti mu cvjetnu svilenu kravatu koja se zaprava sviđa samo vama?


Koncipiranje darova može vam olakšati višesatno neobavezno lutanje gradom i zavirivanje u sve moguće izloge. Spoznaje će vam se nesvjesno taložiti u sjećanju. 

Veoma je inspirativno poći u antikvarijat, naprimjer onaj u prolazu kina Balkan. Ili, možda u Medulićevoj ulici 8, u trgovinu umjetnina i antikviteta (na slikama).

Sanjareći nad sitnicama iz prošlih vremena, otkrit ćete i bezbroj dobrih zamisli za darove.


Zavirite na još dva mjesta



Naprimjer, čipkane rupčiće za romantičnu prijateljicu ili okvire art deco za slike, koji će, stavite li u njih fotografije svoje djece, zacijelo razveseliti vaše roditelje.

Stojeći tako pred srebrnim zdjelama i jedaćim priborom, sjetit ćete se da božični stol želite urediti romantičnije no prije.

U prodavaonici Jugo drva u Radićevoj naći ćete velike nadstolnjake od čipke u živim bojama, koji su na tragu ostvarenja takve želje.

A nedaleko je odanle Esmera Boutique, u kojemu, osim finoga rublja i odjeće, možete naći dekorativne jastučnice i prekrivače orijentalnih šara, kakve se sviđaju vašoj prijateljici.

Najteže je odabrati dar tinejdžerki, napola djetetu-napola ženi, koja će se jednako veseliti finim kremicama i kolonjskoj vodi, a i krpenoj lutki, tko zna kojoj u velikoj kolekciji što ju je utemeljila još u ranom djetinjstvu.

No, sjetite li se da ta djevojka pleše balet, ritmiku, jazz-dance - problem dara riješit ćete jednostavno, u Rondu u Medulićevoj. Dresovi, tajce, vrpce, papuče, sve u različitim bojama i vrhunske kvalitete u šarenim će se papirima pretvoriti u pravi božićni dar.

Mučite li se osmišljavajući moguće darove, možete zamisliti kako je vašemu mužu koji mrzi gledanje u izloge, u trgovine ulazi samo ako mora, na pola uha sluša ženske priče o odjeći i šminki, pa nema pojma što biste željeli na dar.

Pomognite mu: prošetajte zajedno neke večeri kad su trgovine zatvorene i zastajkivanjem pred određenim izlozima obznanite mu što vam se sviđa.

Za te šetnje svratite u Amruševu, u Divu gdje se odnedavno osim cipela prodaje i rublje, pidžame, puloveri zvučnih potpisa: Armani, Krizia, Moschino, Ferre,

Ondje je, između ostaloga Armanijeva pidžama od makoa mekoće paučine, kakvu biste zacijelo rado imali.

A kad ste se našetali gradom, opskrbili većinom darova ali i smalaksali, jer ne možete se domisliti što biste još mogli kupiti, zavirite na još dva mjesta.

Prije od svega u početku Oktogona, u trgovinu A. Bazine, u kojoj se sada, osim drvenih dječjih igračaka, prodaju i svileni kimoni, neobičan nakit, i bezbroj sitnih sapunčića umotanih u tkaninu, čipku i mašnice.

A u Atelieru T u Gotovčevoj ulici nadomak Vlaške naći ćete prije svega - ideje. Bilo za sebe, tražite li ukrase za stan, boriće, kuglice, bilo za druge.

Pred vama su kilometri pločnika i sagova u trgovinama, prekapanje po lažnome zlatnome i srebrnome blagdanskom blještavilu iz kojega morate odabrati baš ono što će se svidjeti i vama i onima koje želite darivati. Kad vam bude najteže, sjetite se da je kupnja igra koju ćete vi, kao dobar igrač, odigrati punim srcem i kako treba.

Napisala: Sonja Braut, obrada: Yugopapir (Svijet / Zagreb, XII 1990.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate