Avgust 1979: Top lista 20 najprodavanijih singlova u beogradskim prodavnicama ploča + recenzije





Da li je slava udarila u glavu Đorđu Balaševiću? 



- Posle vrlo dobrog singla "Lutka sa naslovne strane" koji je od Riblje čorbe napravio mali kult-bend, a u očekivanju mnogo ambicioznijeg projekta, albuma "Kost u grlu", Bora Đorđević i drugovi našli su srednje rešenje: kao singl izdali su "Rock’n’roll za kućni savet", jednu žestoku, rokersku pesmicu, koja ne izaziva reakcije kao "Lutka", ali je za sebe sasvim dovoljna. Snažnog ritma, dobrog, mada ne senzacionalnog teksta (šta to znači?), pevljivog refrena "Rock'n'roll za K.S." ispunjava prazninu do dolaska prave Riblje čorbe. Da se razumemo: ovo nije loše, ali znam da Riblja čorba ima i boljeg materijala koji se čuva za LP, zato, u međuvremenu, probijajte i sebi i drugima uši pesmicom od koje ne boli glava. Time su sve životne funkcije zadovoljene ... (Petar Luković, Džuboks)


4 - "Na Balkanu" Dado Topić o saradnji sa Smakom: "Zvali su me da čujem taj singl što su pravili, ovaj "Balkan". Rekao sam im da je to dobra stvar, ali da je bolje da bude vokalna nego instrumentalna, pošto ta tema malo dosadi kada je samo instrumentalna. Točak je rekao: "U redu". Onda sam ja otišao kući sa kasetom, izmislio vokalnu temu i otpjevao je Marini Tucaković. Ona je uradila tekst i ja sam sutra to morao otpjevati Borisu da bi on čuo kako treba otpjevati. Kad sam to uradio, oni su rekli da je to strašno dobro i da bi ja to trebalo da pjevam na ploči. Rekao sam im da ne prave gluposti, ali smo se poslije dogovorili da napravimo kompromis, pa da Boris i ja to uradimo zajedno. Ja sam tu samo gost! (Džuboks)


6 - "Knock On Wood" / Teorijska naklapanja o suštini i razlozima popularnosti disko muzike totalno su gubljenje vremena. Svi zainteresovani za ova pitanja bolje neka čuju samo jednu numeru od koje ovog proleća nije moglo da se živi: pesmu "Knock On Wood", koju su još davno napisali Eddie Floyd i Steve Cropper, a koju nam sada nudi Amii Stewart uz izdašnu produkciju Barry Lenga. Sve što disko muzika ima, želi, hoće i može, mogućno je naći na četiri minuta i 28 sekundi monstruoznih bubnjeva, paklenog ritma, frenetičnog pevanja i kristalnog, jasnog aranžmana koji slušaoca ne ostavlja u nedoumici - da li je ovo muzika za telo ili dušu? Amii Stewart i disko-mašinerija vas lome na parčiće dok ne osete da ste se predali: ako želite da budete žrtve, napred, šta čekate? (PL)


7 - "Navrat- nanos... " / "Milić Vukašinović i comp. jugoslovenski su unikat: jedini su bend koji je spojio heavy-metal koncepciju (onu najteže vrste) i izvorni (da li je to narodni?) govor; reči kao "ćeif" bez problema se rimuju sa "OK" - pa zar to nije još jedan dokaz da je rock'n'roll univerzalan. Sad ozbiljno: Vatreni poljubac imaju novi singl koji je tako pevljiv, sa instant refrenom, da vas je prosto sramota ako ne pevate zajedno s njima. Dobro, možete da kažete da ovo nije naročito originalno (i nije), da nije vredno, ali je prijatno za slušanje, ne zamara i mami osmeh na licu ... OK? (PL)


Mirzino jato


Suncokret




17 - "My Guns Are Loaded" / Tim koji pobeđuje u sportu se ne menja. Bonnie Tyler tu teoriju u muzici prodaje već godinu i po dana, još od uspeha plačljive, monstruozno patetične "It’s A Heartache". Nova varijanta pomenute pesme ima i seksualne simbole u naslovu "Moji pištolji su puni", ali od očekivane agresivnosti i otovorenog poziva na provod udvoje nema ništa. "My Guns Are Loaded" asocira na zašećerene refrene country muzike sa blagim ukusom blatantne romantike. Raspukao i opor glas Bonnie Tyler izaziva impotenciju duha i definitivno nas uverava da je ona prelazni period između jugoslovenske zabavne muzike i middle-of-the-road discipline, koja živi, ne predaje se, ne umire - naprotiv, uz dužnu pažnju ucveljene publike proživljava svoje najlepše dane ...  Lep provod! (PL)


20 - "Onа imа svoju drаgu mаmu"Splitski sаstаv "Metаk" istаkаo se prošle godine nа Splitskom festivаlu dа bi se posle duže pаuze pojаvilа i njihovа novа pločа sа numerаmа "Onа imа svoju drаgu mаmu" i "Revolver". I sаstаv "Metаk" ubedljivo se priključuje elitnim predstаvnicimа sаrаjevskog rokа umešnoću osvаjаnjа publike аtrаktivnim zvukom i provokаcijom. Melodijski i аrаnžerski ističe se nаslovnа "Onа imа svoju drаgu mаmu" M. Krstičevićа nа blаgo duhovit tekst M. Popаdićа. Drugа strаnа singlа zаduženа je zа sаdržаjni izаzov. Muzički mаnje nаmetljivа, provocirа erotskom dvosmislenošću tekstа o strelcu čijа su metа ženskа srcа kojа su plаkаlа "prije metkа"! Muziku i tekst izumeli su Brodаrići - Ž. i Z. (RTV revija)






Poslušajte svih 20 pesama sa ove top liste... 




Podržite Yugopapir: FB TW Donate