Pretražite Yugopapir

Pulske lepotice 1972: Neda Arnerić, Božidarka Frajt, Jasna Mihalinac, Svjetlana Knežević...


Neda Arnerić se neumorno presvlačila: očigledno je da je njoj slikanje najmanje dosadilo jer je svaki njen izlazak na neko od pulskih filmskih sastajališta predstavljao novu provokaciju. Ali, ni tu se nije otišlo dalje od bezazlenosti. Pored toga, u Puli je boravila neizbežna Nedina mama

Prošlo je vreme kad su starlete delićem svoje golotinje uspevale da uzbude foto-reportere koji su na njih trošili kilometre filmske trake. Ovogodišnje mete "paparaca" bile su ozbiljne glumice i devojke koje se, doduše, bave filmom ali to čine isto tako hladnokrvno kao da sede za pisaćom mašinom ili električnim računarom ...

Ovo godine u Puli foto-reporteri su najviše slikali Božidarku Frajt, Jasnu Mihalinac, Svjetlanu Knežević, Nedu Spasojević, Renatu Frajskorn, Dunju Lango, Nedu Arnerić, Ružicu Sokić.
Božidarka Frajt je superozbiljna mlada žena koja je u Radićevoj "Živoj istini" (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu) dala ulogu života.

Sve vreme je bila odevena u nekakve odore, duge i beskrajno široke, nimalo ženstvene, čak bi se pre moglo reći da je Božidarka u toj belini podsećala na ljupki - šator.

Uprkos tome, slikali su je do ludila. Zato što - vredi!

Jasna Mihalinac je trenutno vodeća zagrebačka manekenka koja je odličnu ulogu - bio je to njen debi! - dala u filmu "Popodne jednog fazana". 

U Puli je boravila zajedno s verenikom, takođe manekenom i glumcem u istom filmu, Stipom Belobrkom.

Nisu se razdvajali, ali nijednom od "paparaca" nije padalo napamet da Jasnu kažnjava što je tako otvoreno i nedvosmisleno svima stavila do znanja koliko je drugi muškarci ne interesuju.

I nju su slikali jer je s njom, tako fotogeničnom i strpljivom, to morao da bude dobar posao.

Svjetlana Knežević je poznata sarajevska balerina koja je debitovala u filmu Marija Fanelija "Put u raj", a u Puli se pojavila kao junakinja filma "Deveto čudo na istoku". 

Kasnije su se svi složili da je prvo i poslednje "čudo" tog filma bila mlada Svjetlana koja zahvaljujući svestranosti svog talenta uskoro seli za Beograd i postaje članica Savremenog pozorišta.

Neda Spasojević, večito ozbiljna i mrgodna, dodala je svom liku malo izazova što ju je ove godine činilo izuzetno zanimljivom za slikanje.

Neda je pri tom zauzimala neke smešno drske poze, tipične za temperamentne italijanske glumice, kroz koje je nagovestila svoju novostečenu sigurnost.

Dobila je Srebrnu arenu za ulogu prostitutke u filmu "Tragovi crne devojke".

Renata Frajskorn je glumica i psiholog, a znamo je i iz poslednjeg TV kviza "3, 2, 1" u kojem je pomagala Hetrihu i Kvisku

U Pulu je stigla u krugu porodice koja je strpljivo čekala negde u hladovini da njena Renata, mokra u plavom bikiniju, odpozira foto-reporterima.

Lepa, tiha i disciplinovana ...

Dunja Lango je svojim supermodernim i veoma smelim modnim kompletima bila u središtu foto-interesovanja. 

Ona igra u Radivojevićevom filmu "Bez", a pojavila se, uz Ivana Hetriha, i kao voditelj završne festivalske večeri.

Neda Arnerić se neumorno presvlačila: očigledno je da je njoj slikanje najmanje dosadilo jer je svaki njen izlazak na neko od pulskih filmskih sastajališta predstavljao novu provokaciju. 

Ali, ni tu se nije otišlo dalje od bezazlenosti.

Pored toga, u Puli je boravila neizbežna Nedina mama.

I, najzad, Ružica Sokić. Simpatična, ljubazna i u svakom trenutku dobronamerna.

To je sve. Bila je tamo i izazovna Milja Vujanović, ali čuveni bikini, koji joj stoji bolje nego ijednoj drugoj, nijednom nije navukla.

Foto-reporteri su bili razočarani njenom škrtošću, pa su Milju slikali - mrzovoljno.

U ostalim pulskim prizorima nije bilo naročitog uzbuđenja. 

Zvezde su stizale sa svojim rođacima kako bi još u Puli počele s aktivnim odmorom; bilo je apsurdno očekivati neki "trenutak emotivne slabosti" a zatim ga beležiti na filmskoj traci.

Čak su i starlete zatajile.

Otkako se Zorica Gajdaš povukla iz aktivnog filmskog života, pulske lepotice izgubile su svoj uzor i svoju predvodnicu.

Kako nemaju za kim da se povode, opredelile su se za miran život.

Tako se sve završilo ponekim naivnim prizorom nošenja majice bez prslučeta ili dva broja manjih šortseva.

Doduše, na čuvenoj plaži "Zlatne stijene" jedna lepotica izvolela je skinuti bikini i gola se okupati u moru.

Foto-reporteri koji su stajali na obali nisu potegli svoje skupocene aparate.

Umesto toga, s obzirom da se popodne bližilo kraju, pružili su goloj devojci peškir - da ne nazebe! Jer Pula nije - Vrsar.

Obrada: Yugopapir (Eva i Adam, jul 1972.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate