Pretražite Yugopapir

Toto Cutugno, pobednik Eurosonga '90: Nadam se da će Italija i Jugoslavija biti u finalu SP-a u fudbaluKonferencija se inače malo odužila, pa je jedan novinar dobacio: "Pustimo sada i slavljenika da slavi!", aludirajući na činjenicu da svečani bal traje već sat vremena, a da još pobjednika na njemu nema

Toto Kutunjo je, nakon što su ga dobro polili pobjedničkim šampanjcem, po drugi put u finalu "Pjesme Evrovizije" otpjevao pjesmu "Zajedno 1992", ušavši u publiku, kada je nastala prava trka foto-reportera i preko glava publike. 

U trenutku se zaustavio i ispred dva specijalna i ugledna gosta Janeza Drnovšeka i Ante Markovića, predsjednika Predsjedništva SFRJ i predsjednika naše vlade.

Potom se sastao po treći put sa novinarima i na prvo pitanje kako se sad osjeća, pomalo zbunjen, ali dovoljno pribran i umoran, rekao je:

- Prije svega, želim sebi, kao i drugima, dobro zdravlje. Dobro zdravlje će mi trebati kao i dobra energija. Energija mi treba za pjevanje, za pjesmu.

- Vaš dolazak na "Evroviziju"?

- Meni je posebno drago što sam došao u Jugoslaviju da otpjevam pjesmu za ujedinjenu Evropu, Evropu bez granica...

"Pjesma Evrovizije" je, bar po mom mišljenju, veoma važna manifestacija koja donosi dodatnu popularnost u svijetu i znatno utiče na prodaju ploča.

- Osvojili ste drugo mjesto na Sanremu...

- Ja sam se pojavio umjesto prvoplasirane grupe "I Pooh", koja to nije željela, jer "Pjesma Evrovizije" nije posebno na cijeni u Italiji.

I eto, sada sam, nakon uspjeha Điljole Činkveti, nakon dvadeset i pet godina, donio pobjedu Italiji.

- Da li će se finale "Pjesme Evrovizije 1991" održati u Rimu?

- Mislim da u obzir dolazi i Sanremo.

- Čime ste posebno oduševljeni ovdje?

- Domaćini su zaista izvrsni, ali ja moram da istaknem saradnju sa grupom "Pepel in kri", koja me je oduševila svojim glasovnim mogućnostima i saradnjom.

- Kako je do nje došlo?

- Ja sam za njih i nešto ranije čuo. Ranije smo se i upoznali.

- Vaša će se pjesma sada pjevati do Svjetskog prvenstva u nogometu.

- Nadam se da će se Italija i Jugoslavija naći u finalu.

Pljuštalo je mnoštvo raznovrsnih pitanja. 

Konferencija se inače malo odužila, pa je jedan novinar dobacio:

- Pustimo sada i slavljenika da slavi! - aludirajući na činjenicu da svečani bal traje već sat vremena, a da još pobjednika na njemu nema.

Napisao: Branko Vlačić, foto: Zoran Piskavica, obrada: Yugopapir (Ven, maj 1990.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate