Pretražite Yugopapir

Ko je sada bolji - Bitlsi ili Rolingstonsi? Reč imaju mladi iz svih krajeva Jugoslavije... (1967)Pa zna se da su Roling Stounsi kopirali i kopiraju Bitlse trudeći se da unište njihovu popularnost. Ali, džaba im sve to! Zakasnili su: Bitlsi su došli prvi i ostaće prvi. Ura za Bitlse - drago kamenje sveta! Ua za Roling Stounse - falsifikatore!

Šta se to dogodilo? Mada je i naš veliki referendum pokazao da su Bitlsi prvi i mada ste i vi svoje glasove u većem broju poklonili mladićima iz Liverpula - redakcija je ipak bila i ovog puta naprosto preplavljena vašim dopisnicama i pismima! Odazvali ste se u mnogo većem broju sada, kada smo vas pitali šta mislite o Roling Stounsima, nego nedavno kad smo vas pitali isto o Bitlsima. 

Nekima je tek ovo pitanje dalo povoda da ustanu u odbrana mladića koje ovih dana gledamo u filmu "Help" i iskažu reči protesta protiv Roling Stounsa

Drugi su opet iskoristili ovu priliku da "napadnu" Bitlse a Roling Stounse uzdignu maltene do zvezda.

Kada bismo želeli da objavimo sva pisma i dopisnice koji su stigli na našu adresu bilo bi nam potrebno desetak brojeva "Džuboksa".

Zato molimo one čija mišljenja nisu objavljena da nam to ne uzmu za zlo, a one čije mišljenja prezentujemo našim čitaocima da se ne prave mnogo važni pred svojim drugovima i drugaricama što su u tom moru pošte, oni izabrani!

Evo šta su rekli:


Toma Bošković, Beograd- Ako su Bitlsi pioniri bit-muzike, Roling Stounsi su je doveli do savršenstva. Oni su u stanju da oduhove muziku. 

Ako je išta u životu uspelo da me dovede do ekstaze onda je to njihova muzika. 

Smešno je porediti ih s Bitlsima. Mnoge stvari idu iz krajnosti u krajnost. Tako je i ovde. 

To je isto kao kada bi se poredila dva fudbalska tima, "Inter" i "Voždovački" na primer.


Mustafa Hamur, Jajce- Više volim "kamenje koje se kotrlja". Oni su se uskotrljali tako visoko da su zatrpali i same očeve svih sastava - "Bitlse".

Načuo sam da su se očevi rasformirali: to je najpametnije što su mogli da učine s obzirom da su na tom polju izgubili bitku. 

Neka se teše: imali su jakog protivnika.


Miloje Anđelković, Bor - Osim dobre tehnike gitara, Roling Stounsi se ne odlikuju nečim naročitim. Oni su buntovni, ali i tužni, dok su Bitlsi bezbrižni i veseli, s divnom kombinacijom glasova.

Ipak Stounsi komponuju dobre melodije koje se lako pamte.

Da zaključim: uvek postoji samo jedan original, u ovom slučaju to su Bitlsi, dok su svi ostali ansambli uspešniji (Roling Stounsi) ili manje uspešni - surogati.


Miloš Crevar, Novi Beograd- Vaša anketa pokrenuta da ispita "puls" mladih u odnosu na popularnost Bitlsa i Stounsa naišla je u pravom trenutku.

Mislim da je baš sada došlo do nekog "pregrupisavanja" obožavalaca vokalno-instrumentalnih sastava.

Mislim da greše oni koji viču "dole Stounsi" ili obrnuto. Mada je rivalstvo tradicionalno i prirodno, ipak ne smemo da osporimo nesumnjive kvalitete onih sastava koji nisu naši ljubimci. 

Mislim da Bitlsi i Roling Stounsi imaju podjednaku vrednost.


Biljana Žilović, Beograd- Htela bih da kažem onima koji su protiv Bitlsa, onima koji tvrde da su antipatični i nadmeni, da su jednostavni i izvrsni muzičari.

Ako ne veruju neka pogledaju njihov film "Help".
Mnogima se dopadaju, a neće to da priznaju. Njima kažem da jedino njihova muzika nije šablonska. 

One koji tvrde da su Stounsi zauzeli njihovo mesto molim da navedu bar jednog kritičara koji je priznao muziku Roling Stounsa. 

Stounsi se ne mogu meriti s Bitlsima. Ranije se govorilo da Brižit Bardo peva samo tri tona. To ja sada kažem za Stounse.


Mikloš Mesaroš, Subotica- Ne želim da se upuštam u to da li su bolji od Bitlsa, ali mislim da njihove kompozicije imaju više bit obeležja.

Kompozicije Bitlsa su lepe za slušanje, ali samo muzika Stounsa diže na noge.


Pavle Rakić, Pančevo- Šta sačinjava grupu "Roling Stouns"? Čini je pet antipatičnih mladića, bez imalo talenta, koji su uobraženi i prepotentni.

Ako pažljivo proučimo njih i njihove pesme videćemo da nisu uneli ništa novo u svet bita; ništa novo izuzimajući ono što su već uneli Bitlsi, ti nekrunisani kraljevi bit-muzike i top-lista u celom svetu.


Miro Krnić, Split - Ne mogu da kažem da ne volim Bitlse, ali Stounsi su mi daleko bliži. Svakom njihovom uspehu radujem se kao da je moj.

Oni su dokazali svoj kvalitet uspešnim izvođenjem raznih stilova, od džeza, odnosno bluza, pa do takozvanih romantičnih kompozicija.


Benon Paljušević, Zagreb - Ne volim Roling Stounse jer nisu muzičari, a trude se da budu kopije fenomena koji je osvojio naša srca.


Zorica Janačković, Beograd - Roling Stounsi su imitatori (naravno, originalnih Bitlsa) kao i svi ostali sastavi, s tom razlikom što su malo popularniji od drugih.


Josip Badurina, Pula - Roling Stouns? ... Da, da, sećam ih se, pisali ste o njima u prvom broju. To je sigurno neki mlad, nepoznat sastav. Ja znam samo za Bitlse, Rokese i Trogse.


Vlado Vukelić, Slavonski Brod- Prava je šteta što s njima svira Mik Džeger. Dragi "Džubokse", bolje da si ostavio prazan list no što pišeš o Stounsima.


Antun Veneš, Osijek - Nisu loši kao VIS, ali trebalo bi da još mnogo godina vežbaju pa da postanu bar donekle verne kopije Bitlsa.


Marica i Tereza, Subotica - Stounsi su odlični izvođači bit-muzike. Bitlsi su dosadni.


Mirjana i Jasna, Zagreb- Svaka je kopija verna originalu. Tako i Roling Stounsi Bitlsima. Roling Stounsi se zaista mogu obojiti u crno.


Blanka Lambaša, Zagreb - Da su Bitlsi mogli da predvide današnju slavu i uspeh Roling Stounsa verovatno ih ne bi preporučili kompaniji gramofonskih ploča "Decca".

Nije li to dovoljno da saznate ne samo moje već i ostala mišljenja o slavnim Roling Stounsima.


Vera Darovec, Ljubljana- Nisu loši, ali Bitlsi su za tri klase bolji.

Slušajte kompozicije Roling Stounsa i videćete da se ni jedna od njih ne menja.

Slušajte Bitlse: kakvi divni prelazi. Zbog toga ih vole i stariji, ne samo mi mladi.


Snežana Daskalova, Skoplje - Oh, zar je došlo i do toga da se piše i o njima? Pa zna se da su Roling Stounsi kopirali i kopiraju Bitlse trudeći se da unište njihovu popularnost.

Ali, džaba im sve to! Zakasnili su: Bitlsi su došli prvi i ostaće prvi.

Ura za Bitlse - drago kamenje sveta! 

Ua za Roling Stounse - falsifikatore!


Branko Špičak, Novska - Šta mislim o Stounsima? Sve najgore. Ne volim ih jer se prave važni. Oni su "učenici" Bitlsa i ne moraju da se stide istine... Dragan Danić, Nova Gradiška-  Oni su najgori, najružniji, antipatični. Pišite o Bitlsima koji nešto vrede.


Ernest Mavrović, Opatija- Roling Stounsi su popularniji zahvaljujući samo jako naglašenom ritmu i jednostavnoj melodiji što ne dokazuje i njihov kvalitet.

Imena kompozitora Lenon-Makartni daleko su poznatija nego imena Brajana Džonsa i Kita Ričardsa.

Po kvalitetu su Stounsi iza Bitlsa.


Ranka Jurišić, Biograd na moru- Roling Stounsi? Mogla bih da napišem stranice i stranice o njima. Oni su najsimpatičniji i najfenomenalniji predstavnici bit muzike dvadesetog veka. 

Čast Bitlsima, ali neka priznaju svoj poraz: Stounsi su ih prevazišli.

Pa, eto: mnogo pisama, mnogo mišljenja. Nemojte da se naljutite na one koji ne misle kao vi: svako ima prava na svoj ukus!

Obrada: Yugopapir (Džuboks, januar 1967.)Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)