Pretražite Yugopapir

Tatjana Beljakova: Kako je naša mlada glumica postala zvezda čehoslovačkog filma (1958)"Tri želje" su film sa savremenom temom. I pored toga što je pravljen kao bajka, on u suštini pretstavlja društvenu satiru. Moja uloga je tu vrlo teška i zahtevala je maksimum rada. Ali ja sam je zavolela i s lakoćom sam sve podnosila

Najzad se Tanji sreća osmehnula. Mlada glumica Beogradske komedije, Tatjana Beljakova, posle poziva na probna snimanja za mnoge filmove, konačno je dobila ulogu. Ona se nedavno vratila iz Čehoslovačke, sa snimanja svog prvog filma "Tri želje", u kome joj je bila poverena glavna ženska rola. 

Pored Tatjane Beljakove u ovom, isključivo češkom filmu, koga su režirali čehoslovački režiseri Klos i Kadar, glavnu mušku ulogu tumači još jedan Jugosloven.

To je poznati pozorišni i filmski glumac Rade Marković.

Potražili smo našeg "internacionalca" - debitanta, Tatjanu Beljakovu.

Naravno, put nas je odveo u njenu "kuću" - Beogradsku komediju, gde smo je pronašli na probi novog komada "Ulični svirači".

Jednu kratku pauzu iskoristili smo za razgovor sa njom.

- Mogu, možda, da zahvalim slučaju što sam dobila angažman - rekla je na početku Tanja Beljakova. - Kada sam prošle godine bila na festivalu u Karlovim Varima, tamo sam upoznala režisera Kadara, kojom prilikom mi je i ponudio ovu ulogu.

Pristala sam, mada nisam mnogo verovala da će od toga nešto biti.

Međutim, kasnije, režiser Kadar me je ponovo potražio i tako je došlo do definitivnog poziva...

Iako ovo nije Tatjani prvi film (imala je jednu epizodu u Pogačićevom filmu "Veliki i mali"), ona ipak smatra da su "Tri želje" njeno "filmsko krštenje".

Očigledno je, da su je uloga Vjere, kao i ceo film prilično impresionirali.

Uostalom, evo šta ona o tome kaže:

- "Tri želje" su film sa savremenom temom. I pored toga što je pravljen kao bajka, on u suštini pretstavlja društvenu satiru. Moja uloga je tu vrlo teška i zahtevala je maksimum rada. Ali ja sam je zavolela i s lakoćom sam sve podnosila.

Najteže mi je bilo to, što sam naučila na kontakt sa publikom, a na snimanju svega toga nije bilo.

No, nadam se da sam uspela da postignem ono što je od mene režiser zahtevao.

Ova mlada protagonistkinja je, s povremenim prekidima zbog igranja u pozorištu, na snimanju provela nekoliko meseci.Ne želim da napustim pozorište- Zato smo je zamolili da nam nešto pobliže kaže o tome, kako se radi na čehoslovačkom filmu? .

- Kod njih se radi vrlo mnogo. Snimanje počinje u rane jutarnje časove, a završava se tek uveče - što je meni pomalo teško padalo.

Njihovi ljudi su vrlo dobri poznavaoci zanata, a sa umetničke strane isprobaju sa glumcem sve ono, što smatraju da je potrebno isprobati.

Samo moram da dodam još i ovo, pored režisera koji su mi pomagali, moj partner Rade Marković, bio mi je jedan od najvećih oslonaca i doprineo je mnogo donošenju lika Vjere.

Prošlo je tek dve godine otkako je Tatjana Beljakova završila Pozorišnu akademiju. 

Prošlo je dve godine otkako je postala stalni član Beogradske komedije.

Iako je provela relativno kratko vreme na "daskama", ova mlada devojka je već na početku svoje karijere ispoljlla talenat.

Najbolji dokaz su za to role iz komada u kojima igra. 

Četiri velike i jedna mala uloga, su njena dosadašnja ostvarenja u pozorištu. 

- Zainteresovalo nas je zbog čega je otišla baš u ovo pozorište, kao i to, da li bi jednog dana, ako joj se bude ukazala prilika da češće snima, sasvim napustila pozorište?

- Nisam iz nekih naročitih razloga donela ovakvu odluku - nasmejala se Beljakova. - Otišla sam u komediju zato što volim taj žanr. 

Što se tiče ovog drugog, mislim da jedan glumac da bi bio dobar na filmu, mora stalno da održava kontakt sa pozorištem. 

Zato i ne želim da napustim pozorište.

- Pošto smo doznali od Tatjane da su njene želje da tumači karakterne uloge, upitali smo je kakve planove ima ?

- U pozorištu, kao što znate, imam ulogu u "Uličnim sviračima". Na filmu, to se nikad tačno ne zna. Pogotovu što sam dosad imala tu sreću da se moji (filmski) planovi završavaju sa probnim snimanjima...

Vreme razgovora je bilo isteklo. 

Reditelj Živojinović je pozvao glumce da nastave probu.

Opraštajući se sa ovom simpatičnom umetnicom, poželeli smo joj da je ubuduće filmska sreća bolje posluži, da se sa njom češće srećemo na ekranu...

Razgovarao: Sl. Konstantinović, obrada: Yugopapir (Filmski svet, oktobar 1958.)


Mnogo godina kasnije, Tatjana u filmu "Šmeker"Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)