Zoran Kalinić, naš slavni stonoteniser u "Azbučnoj spajalici": N - kao najmlađi sin Nikola




U sportu se uvek mora težiti podvigu! Osrednjost ne priznajem! Pokušaću tako isto da vaspitam i svoju decu. Jer, ja mislim da kroz ovaj život ne treba samo protrčati, biti prosečan. Treba težiti nekom podvigu, vrhu, uspehu...

Zoran Kalinić je jedan od najboljih stonotenisera koje smo ikad imali i koji je, pored ostalih medalja i trijumfa, samo pre nešto više od godinu dana doneo našoj zemlji u ekipnoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu u Japanu srebrnu medalju, što je, do sada, najveći uspeh našeg ekipnog stonog tenisa u istoriji.


A kao ako


U životu uvek postoji ono ako... I to je jako dobro. Mislim da radan čovek mora uvek da ima ispred sebe to famozno ako... Jer ako nema toga nema ni onoga "sve što sam zamislio, ispunilo mi se". Naravno, svako "ako" ne pretvori se u ispunjenu želju, ali ne treba zaboraviti da se život sastoji iz uspeha i neuspeha.


B kao biser

Mnogo je lepo kada se za nekog sportistu kažu: "On je biser u čitavoj svojoj generaciji." Ili: "Njegova medalja je pravi biser u riznici ostalih odličja." Ili još najbolje: "On je najveći biser od svih sportista u klubu!" Imao sam ludu sreću da sam često slušao kako se to kaže ili napiše za moju sportsku ličnost. Samo ta činjenica potpuno opravdava sve uloženo u sport.


V kao vrh


Sportisti moraju da teže ka vrhu. Mi u "Zvezdi" stalno se muvamo tu negde oko vrha, ali nikako da zasednemo i na sam tron. Možda bismo uz jedno kinesko pojačanje mogli za duže vreme da zaposednemo sam vrh. No, za sada je najvažnije da stalno postoji ta želja za vrhom.


G kao glava


U svakom poslu glava i njena "upotreba" igraju vrlo važnu ulogu. A da li znate koliko glava ima uticaja u stonom tenisu?... Stopostotni uticaj! Možeš da budeš as nad asovima, ali ako ti psiha nije kako treba, sve je uzalud. Nisam upoznao ni jednog stonotenisera koji je "izgubio glavu", makar i za trenutak, a da je pobedio. Dakle, možeš da budeš u top-formi, natprosečno pripremljen, ali ništa ti neće pomoći ako glava ne radi kao najprecizniji švajcarski sat. I to, u svakom trenutku meča.


D kao deca


Deca su najveće bogatstvo sveta! Zaista, život bez dece postaje potpuno besmislen. Oko njih se sve vrti: svrha življenja, motiv da se gura napred, želja da se zbog njih nešto dobro ostavi ovom svetu... Nažalost, neki moćnici, naročito političari kao da te neoborive činjenice nisu svesni. Kao da svet postoji radi njih! Kao da su oni budućnost sveta! Čak i na sve otvorenije vapaje dece za mirom ostaju gluvi! Neverovatno koliko samoljublja i nepoštovanja prema budućnosti svih nas?!...


Đ kao Đoka


Volim muziku i to svaku dobru, bez obzira da li je to rok, pop, narodna, starogradska, džez... Muziku delim samo na dobru i lošu. Treća ne postoji. Ali, ipak, od svega dobrog što u muzici mogu čuti, u poslednje vreme, izdvojio bih za ovu priliku mog "komšiju" Đorđa Balaševića. Ono što on peva i recituje prava je umetnost. To više nije estrada, puka zabava. Sve njegove pesme imaju stravičnu dubinu, predskazanje, može se reći čak i filozofske misli. Treba ga samo slušati...


E kao entuzijazam


Entuzijazam je, po mom mišljenju, jedna od najvažnijih karika uspeha i dugog istrajavanja u sportu. Ja, konkretno, još uvek imam volju za takmičenjima, zeleni sto mi nije ništa manje privlačan nego pre nekoliko godina. Naprotiv! Kao da ništa nisam postigao, kao da ni jednu medalju nisam osvojio. Stalno mislim na nove zahteve i zadatke. "Crvena zvezda" mora da opravda naziv stabilnog stonoteniskog kolektiva. Verujem da u tome mogu mnogo da pomognem.


Ž kao žal


Uvek postoji žal za nečim propuštenim. Bilo kakav uspeh da postignete, uvek kažete:  Ma, možda, je to moglo i bolje... Ko zna? Ne znam da li je dobro ili nije, ali tako je. Pre bih rekao da je to, ipak, dobro jer čovek time pokazuje da uvek teži savršenstvu koje je, naravno, izuzetno teško postići.


Z kao "Zvezda"


"Crvena zvezda" je moj klub više od četiri godine. I nema šta, prezadovoljan sam saradnjom sa našim najvećim sportskim kolektivom. Istina, stalno tražimo bolje uslove, tražimo vrhunske rezultate i nadamo se da ćemo uskoro dobiti neku veću salu za trening. Svoje obaveze prema meni "Crvena zvezda" je uvek ispunjavala, nemam nikakvih primedbi, a verujem da je i klub zadovoljan mojim doprinosom.


I kao ideja


Za svakog čoveka vrlo je važno da uvek ima neku novu ideju koja ga "nosi" napred. Ponekad, razmišljam i o trenerskom pozivu. Za sada sam još uvek aktivan igrač, mislim da još mogu da se nosim sa rivalima za zelenim stolom. Posle, ko zna, možda počnem da podučavam talentovane igrače. Jugoslavija je veliki rasadnik vrhunskih stonotenisera, zbirka medalja je velika i nema nikakve bojazni da će tradicija uspeha biti prekinuta.


J kao "Juik"


"Juik" je jedna poznata japanska firma koja me je za vreme Svetskog prvenstva u Čibuu postavila za svog glavnog promotera. Iako je to predstavljalo veliku čast za mene i, naravno, finansijsku korist, imao sam i nekih malih problema jer je naš Savez imao ugovor sa "Baterflajom", tako da sam u opremi "Juika" igrao samo u pojedinačnoj konkurenciji. No, ljudi iz ove poznate japanske firme i time su se zadovoljili na čemu im zahvaljujem.


K kao Kalina


Moj nadimak koji, čini mi se, mnogo više znači od mog imena i prezimena za klince koji žele da pođu putem kojim sam ja prošao. To mi je milo, i kad mi trener "Zvezde", Vlada Jušić, kaže da je Kalina pravi mamac za neke nove, buduće asove, nije potreban komentar kako se osećam. Uvek se trudim da, makar savetom, pomognem koliko mogu nove talente, neke nove "Kaline" kojih, kao što sam već rekao, nikad nije manjkalo.


L kao Lupulesku


Kao što je poznato, u finalu Svetskog prvenstva u Japanu, Lupulesku nije imao snage, a ni živaca, da kod rezultata 2:2 dobije meč protiv Šveđanina Svensona i donese nam titulu svetskog prvaka. Bila bi to senzacija nad senzacijama! Međutim, Svenson je briljirao i kasnije postao i svetski prvak, Ponekad zažalim što se nismo našli na najvišoj stepenici, ali, zar je i ovo slab rezultat, To je najveći uspeh ikad ostvaren u istoriji stonog tenisa u Jugoslaviji. I moje zadovoljstvo je tim veće jer je i moj doprinos bio priličan.


Lj kao ljubav


"Bez ljubavi sve je pusto", kaže narodna pesma i to je sasvim tačno. Da nije ljubavi apsolutno ne bi bilo ni života. Ipak, od svih ljubavi najznačajnija mi je ljubav prema mojoj deci i ljubav prema zelenom stolu. Mislim, s obzirom na moj dosadašnji životni tok, da je to i razumljivo.


M kao Mina


Mina je ime moje kćerke stare pet i po godina i koja je, naravno, kućna ljubimica. Prava mazulja... Ide s krila na krilo, tako da njenoj želji za maženjem nema kraja. Srećom što nas u familiji ima dosta pa naša ljubimica u tom smislu uvek zadovolji sve svoje apetite.



Čovek nikad ne može uspeti bez pomoći nekoga




N kao Nikola


Nikola je ime mog najmlađeg sina koji ima tek 13 meseci. Mnogi prijatelji kada su čuli da smo dobili i treće dete, pored iskrenih čestitki, upitali su me: "Kale, znaš, to je divno, ali u ovo vreme, troje dece..." Svima sam odgovorio: Baš zbog "ovog vremena", verovatno, ću se "zaustaviti" na trećem detetu jer moja ljubav prema deci je nepresušna, ogromna, pa da nije "ovog vremena" imao bih još najmanje dvoje-troje.


Nj kao njuška


Ne znam odakle mi ta asocijacija, ali pod ovim slovom to je jedino što mi pada na pamet. Ta reč može da ima i pozitivnu konotaciju, zar ne? Recimo, umemo da kažemo: "Slatka, mala, sićušna, njuškica", i da to bude jako simpatično, zar ne?...


O kao obeležje


Mislim da svaki čovek mora da ima neka svoja lična, autentična obeležja, koja ga odvajaju od ostalog sveta, po kojima je "obeležen". To naročito važi za sportiste. U svakom sportu se već odavno zna šta spada pod loše, dobro, odlično, super, savršeno... No, svakoj toj oceni, sportista mora da doda neko svoje lično obeležje. Bez toga on nije on, nego samo kopija već viđenog, A zna se da i najbolja kopija ne može biti kao osrednji original.


P kao podvig


U sportu se uvek mora težiti podvigu! Osrednjost ne priznajem! Pokušaću tako isto da vaspitam i svoju decu. Jer, ja mislim da kroz ovaj život ne treba samo protrčati, biti prosečan. Treba težiti nekom podvigu, vrhu, uspehu... Znači, valja pokušati ostaviti neki ovozemaljski trag. Naravno, to uvek ne polazi za rukom, ali ako nemaš takav naboj u sebi tek onda nećeš nikad ništa, vredno pažnje uraditi.


R kao ruke


"Sve mi je polazilo za rukom" kaže naš narod kada u nečemu uspe, kada neki posao uradi uspešno. A kako su tek ruke važne u stonom tenisu?... Ako ti u glavi sve ne radi kao "švajcarac" i ne "ide sve od ruke" nema od uspeha ništa. Ne od uspeha nego čak ni od obične pobede nad nekim "pacerom".


S kao sloboda


Sloboda misli, sloboda govora, sloboda kretanja, sloboda komuniciranja... sloboda svega i svačega! To pitanje se više nigde u civilizovanom svetu ne postavlja. Nažalost, mi živimo u takvom vremenu gde su nam mnoge od ovih osnovnih ljudskih sloboda uskraćene. Pomenuću samo slobodu neograničenog kretanja i putovanja po belom svetu! Zatim slobodu učestvovanja na međunarodnim sportskim takmičenjima! Ko ima pravo da tako nešto zabrani jednom sportisti?!... I zbog čega?!... U ime čega?!...


T kao "Tomić trejd"


Kao i svaki sport i stoni tenis je toliko isprofesionalizovan da je neophodno da svaki igrač ima svog sponzora. Bez toga je gotovo nemoguće danas opstati. Mi smo, čini mi se, u "Zvezdi", to pitanje vrlo dobro rešili sponzorstvom firme "Tomić-trejd".


Ć kao ćaskati


Obožavam da, onako neobavezno ćaskam sa prijateljima i, naročito, ukućanima. Na moju sreću takve iste sklonosti ima i moja supruga, tako da se kod nas nikad ne leže pre ponoći. Ako se sećate, i kad ste me zvali da se dogovorimo za ovu "Azbučnu spajalicu" ja sam vam rekao da me možete uvek zvati na kuću do ponoći, jer mi nikad ranije ne idemo na spavanje. Ćaskamo, o svemu i svačemu!


U kao Uroš


Uroš je ime mog najstarijeg sina koji je nedavno napunio sedam godina. Kako je Uroš stariji i od Mine i od Nikole, on je, naravno, "glava kuće" kad smo supruga i ja odsutni. To Mini pomalo i smeta ali šta može: hijerarhija mora da se poštuje.


F kao fer-plej


Uvek sam se trudio da budem fer i korektan, bez obzira da li dobijao ili gubio. Taj princip mi se na najbolji način "vratio" na Svetskom prvenstvu u Čibuu. U konkurenciji od 1.134 učesnika šampionata ja sam dobio nagradu za fer-plej. Bio sam, priznajem, jako iznenađen. Znate, kada vam kažu da ste od svih igrača sveta bili najveći borac, najdisciplinovaniji i da ste u svakoj partiji uz maksimalan odnos imponovali korektnošću onda se to teško može opisati. Izaći ispred svih učesnika, primiti lepe nagrade kao što je taj srebrni reket, onda je to događaj koji se pamti celog života. Zato mogu reći da mi je taj trofej podjednako drag kao i srebrna medalja.


H kao hvala


Mnogo je dobro u životu poneki put reći nekim ljudima i hvala, bez obzira koliko si daleko otišao u nekim svojim uspesima. Bez obzira na sve, čovek nikad ne može uspeti bez pomoći nekoga. To nažalost, mnogi kada se vinu u sportske visine, zaboravljaju i zahvaljuju, najčešće, samo sebi i svom talentu. To nije tačno i uvek treba imati ono hvala, za mnoge ljude koji su ugradili makar jednu kockicu u mozaik sportskog uspeha svakog pojedinca.


C kao cilj


Kao što je život nezamisliv bez ljubavi isto tako ne bih mogao zamisliti život bez cilja! I to stalno, u kontinuitetu. Iza svakog cilja postoji novi cilj. I sve tako, do kraja života.


Č kao Čiba


Šta bih ja drugo istakao pod ovim slovom?... Japanski grad Čibu pamtiću do kraja života. Osvojiti medalju i to još u ekipnoj konkurenciji pravi je podvig. Ne, nisam ni u snu očekivao da ćemo stići do odličja. Naš trio je bio poznat u svetu (Primorac, Lupulesku i ja), ali pre prvenstva smatrao sam da ćemo biti plasirani oko desetog mesta. U to vreme, na svim rang-listama, u proseku, vrteli smo se oko 40. mesta, a mi osvojili srebrnu medalju?! Ispalo je kao u najlešoj bajci.


kao "džoni voker"


Kao što je, možda, poznato vlasnik sam jednog kafića u Subotici. Tu, pored ostalih gostuju, dolaze i neki moji prijatelji na "čašicu" razgovora sa mnom. E, za takve uvek imam negde sakrivenu flašu "džoni vokera", mada, lično, nikad ili retko popijem alkoholno piće.


Š kao "Š-komerc"


Pored stonog tenisa, u poslednje vreme, sve više se okrećem i biznisu. Mora da se misli na sutra... Pored pomenutog kafića bavim se još nekim poslovima i sve se to ukupno zove firma "Š-komerc". Valjda imam pravo malo i EPP-a u svojoj "Azbučnoj spajalici". Ako ipak, nemam, vi to izbacite, ali će onda slovo š ostati "prazno" jer, zaista nemam drugu asocijaciju pod tim slovom osim tog posla kojim sam svakodnevno okupiran.

Zabeležio: Branislav Kovač, obrada: Yugopapir (Huper, januar 1993.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)