Noći i dani "Apolla 11" / Kako je izgledao specijalni program Televizije Zagreb od 19. do 21. srpnja 1969...

TV program 19. jula 1969. (Studio)
(klik za uvećanje)
Srpanj 1969: Televizija Zagreb prenosit će pothvat posade "Apollo 11" i U BOJI. Bit će to u nas prvi interplanetarni prenos u koloru. Slika u boji moći će se vidjeti na području južno od sljemenskog odašiljača. Prema tome, bit će obuhvaćen Zagreb i njegova južna okolica.

Budući da u nas ima još vrlo malo kolor-televizora, Zagrebačka TV postavit će nekoliko takvih prijemnika na Trgu Republike.

To je samo jedan detalj u opsežnom programu praćenja ovog historijskog događaja kojeg je pripremila Televizija Zagreb.

Formirana je i posebna redakcija za ovaj specijalni TV-program.

U ulozi voditelja tih emisija vidjet ćemo i slušati dr inž. Josipa Kotnika, dok će razna objašnjenja i razgovore astronauta simultano prevoditi dr Vladimir Ivir, docent Filozofskog fakulteta.

U ekipi su također Zvonko Letica, Ante Lentić i Ivan Hetrich.

U TV studio bit će pozvani i stručnjaci iz raznih oblasti nauka - od biologa do vojnog stratega, s kojima će razgovarati dr inž. Josip Kotnik.

Ukoliko za TV-gledaoce ni u takvim razgovorima neće dobiti dovoljno objašnjenja za ono što ih zanima, moći će nazvati dra inž. Josipa Kotnika direktno u TV-studio da mu postave pitanje.

Broj ovog "astronautskog" telefona bit će objavljen u samoj emisiji.

svemirskoj redakciji zagrebačke TV bit će i Goran Hudec, zagrebački student koji se vrlo uspješno natjecao u kvizu "Znaš znam" iz oblasti astronautike.

Osim stručnjaka u TV-studio bit će pozvani i književnici, pjesnici, filozofi i društveno-politički radnici, čiji će komentari i zapažanja sigurno biti zanimljivi.

Uz direktne emisije pripremljeni su i filmovi.

Jedan od njih prikazat će tok čitavog pothvata, pojedine faze leta, izvršavanje zadataka na Mjesecu itd.

Film je snimljen za vrijeme priprema astronauta, pa će se vidjeti kako vježbaju sa posebnim spravama skupljanje i uzimanje uzoraka, spremanje u posebne komore, zatim transport na Zemlju u laboratorije u kojima će se ispitivati struktura Mjesečevog tla.

Dva puta dnevno TV Zagreb bit će u vezi s HOUSTONOM.

Magnetoskopski snimljene materijale naši TV gledaoci imat će priliku vidjeti svake večeri.

Zanimljivo je da će dvoja reportažna kola, jedna u Zagrebu i druga u Dubrovniku, snimati zbivanja i reakcije građana nakon direktnog prijenosa boravka prvog čovjeka na Mjesečevom tlu.

Napisao: Ivan Kreutz


*****



Gledaoci televizije imat će mogućnosti da na malim ekranim vide najuzbudljivije trenutke približavanja APOLLA 11 svom cilju - spuštanju na Mjesec. Televizija će prenositi samo najzanimljivije detalje tog izuzetno značajnog svemirskog spektakla, pa ćemo orijentacije radi iznijeti najvažnije događaje i vrijeme u kojem se oni odvijaju, a posebno one koje prenosi Eurovizija.


LET APOLLA -  SUBOTA



12.26 - vršit će se korekture putanje na udaljenosti od oko 340.000 km od Zemlje, upalit će se automatski raketni motori koji će svojim potiskom zaokrenuti brod za nekoliko stupnjeva. Broj stupnjeva izračunat će računar na osnovu podataka koje će dobiti od akcelerometra.


TV - Ovaj manevar prenosit će televizija od 20.50


17.27 - kočenje i upadanje u orbitu oko Mjeseca

23.14 - astronaut Aldrin otvorit će vrata tunela koji veže Mjesečev komandni modul, provući će se u Mjesečev modul i odmah vratiti


APOLLO - NEDJELJA



TV program 20. jula 1969. (Studio)
(klik za uvećanje)
2.32 - započinje odmor koji traje punih osam sati. Za to vrijeme "svemirska kompozicija" leti oko Mjeseca kao njegov umjetni satelit

11.57 - Armstrong i Aldrin ulaze u Mjesečev modul

17.50 - odvajanje Mjesečeva modula od komandnog broda

19.14 - automatski se pali raketni motor prvog stupnja Mjesečeva modula koji će se spustiti na Mjesec.


TV - Ovaj manevar televizija prenosi od 18.40


20.23 - Mjesečev modul dotiče površinu Mjeseca i zaustavlja je. Astronauti Armstrong i Aldrin uzimaju hranu što traje 35 minuta, nakon čega se 4 sata odmaraju. Istodobno spava i astronaut Collins u komandnom brodu koji kruži oko Mjeseca.


TV - Televizija prenosi ove događaje od 21.10 do 21.25 


PONEDJELJAK - DAN KOJI ĆE UĆI U HISTORIJU



6.12 - izlazak astronauta Armstronga iz Mjesečeva modula na površinu Mjeseca. Ovaj historijski trenutak snima astronaut Aldrin TV kamerom s vrata modula, a zatim i sam izlazi na tlo Mjeseca. Obojica razgledavaju Mjesečev modul, postavljaju seizmološku stanicu, reflektor lasera, sakupljaju uzorke Mjesečeva tla. Aldrin se vraća u Mjesečev modul. U 8.47 i Armstrong ulazi u modul.


TV - Boravak prvih ljudi na mjesecu televizija prenosi od 6.30


9.49 - zatvaraju se vrata Mjesečeva modula. Oba astronauta doručkuju, zatim se odmaraju punih 4 sata i 40 minuta

17.50 - pali se raketni motor drugog stupnja modula koji se podiže, dok prvi stupanj ostaje na Mjesecu

21.32 - spajanje Mjesečeva modula i komandnog broda gdje se nalazi Collins. Prijelaz Armstronga i Aldrina u komandni brod.


UTORAK



1.25 - odbacivanje Mjesečeva modula

16.56 - paljenje motora za izletanje iz Mjesečeve orbite u putanju koja vodi natrag na našu planetu


SRIJEDA - POVRATAK



16.32 - Aldrin i Collins započinju odmor. Slijede operacije korekture leta.


ČETVRTAK - SPUŠTANJE



16.34 - odvajanje komandnog modula od broda. Tri astronauta na visini od 120 km započinju manevar ulaska u atmosferu brzinom od 39.700 km/sat

16.49  - spuštanje u Tihi ocean


TV - Televizija će početi prijenos oko 17 sati


*****


TV program 21. jula 1969. (Studio)
(klik za uvećanje)

Obrada: Yugopapir (Studio, 1969.)