Miljanić, Boškov, Nenković i drugi treneri razmatraju: Da li menjati pravila fudbalske igre? (1974)



Među raznim predlozima za izmenu postojećih fudbalskih pravila, meni se jedino opravdanim čini - uklanjanje "živog zida". Prekršaji u toj zoni se najčešće prave da bi se protivnički napadači sprečili da ne postignu gol, i zato mislim da im treba omogućiti, kad su već u tome sprečeni na nesportski i nedopušten način, da ipak ugroze protivnički gol

Fudbal umire - živeo fudbal! Ova parafraza najbolje ilustruje trenutnu situaciju donedavno neprikosnovenog "kralja sportova", i to ne samo kod nas, već u čitavom svetu. Fudbal se sve manje - gleda. Posete fudbalskim utakmicama svakim danom opadaju čak i u zemljama u kojima se, tako reći, život nije mogao zamisliti bez ove igre. 

Kako sada stvari stoje: u Velikoj Britaniji, SR Nemačkoj, Italiji, Holandiji i donekle Španiji i Brazilu broj gledalaca na fudbalskim mečevima je veliki; dok je u svim ostalim zemljama - a posebno u onima koje su nekada bile fudbalske velesile, a sada to više nisu, kao što su Francuska, Austrija, Argentina, Švedska, Švajcarska, ČSSR, Sovjetski Savez, Mađarska, Jugoslavija itd - zabrinjavajuće mali.

Zašto fudbal više ne oduševljava ljude kao ranije?

Gde se i kako izgubilo majstorstvo koje ga je nekad krasilo?

Gde se denulo ono što je u ovoj jednostavnoj a lepoj igri opčinjavalo milione gledalaca?

Da li fudbal gubi bitku sa ostalim oblicima zabave i drugim sportovima, ili je preživeo svoje zlatne dane?

Možda njegova pravila, i on ceo kao igra, više ne odgovaraju savremenom čoveku?

Pitanja je mnogo, a odgovor veoma složen.

Zato je pokrenuta anketa: šta učiniti i izmeniti da fudbal opet postane igra koja pleni i izaziva ushićenje; šta popraviti da fudbal opet bude - fudbal?

Reč imaju naši fudbalski stručnjaci, koji iznose šta bi trebalo menjati u pravilima ove igre.

Ali, najbolji predlozi se očekuju od vas, dragi čitaoci.

Zato vas pozivamo da nam pišete o tome šta je to što vam se u fudbalu ne sviđa; šta biste menjali u njegovim pravilima i igri uopšte - da bi "najlepša sporedna stvar na svetu" to i dalje ostala.

Pišite nam na adresu redakcije, s naznakom "Fudbal - anketa".


Anketa: Predlozi poznatih trenera



Miljan Miljanić, trener "Crvene zvezde": Ne povlađivati neveštima!



- Eventualne promene postojećih fudbalskih pravila moraju da potiču iz sredina koje su najviše unapredile ovu igru. Ovo ističem kao prvo zbog toga što je uočljivo da izmenu pravila forsiraju i oni koji zaostaju u fudbalskoj veštini - da bi se na taj način igra prilagodila njima!

Ustupak ovoj drugoj tendenciji bi bio protiv fudbala.

Postojeća fudbalska pravila su BITNI deo ove igre i od toga se mora poći u svim razmišljanjima i predlozima za njihovu eventualnu izmenu.

Pored toga, neophodno je da se tom poslu priđe studiozno i krajnje odgovorno, a intencija eventualnih promena u pravilima mora da bude - unapređenje i usavršavanje igre, a nikako njeno približavanje neveštima.

Šta menjati?

Mislim da bi opravdane bile samo izmene koje bi sledile povećane sposobnosti fudbalera u mnogim elementima igre i još više ih afirmisale.


Vujadin Boškov, direktor "Vojvodine": Ukinuti "živi zid"!



- Kada sam svojevremeno bio trener u Švajcarskoj, moj tim je igrao nekoliko trening-utakmica po ovim pravilima: nema ofsajda, a lopta se iz auta ubacuje - nogom!

I šta se dešavalo?

Stalno se igralo pred jednim ili drugim golom, a svi napadači su jurili na protivnički gol i fudbal je postao rvanje pred golovima bez ikakvih draži.

Nije bilo kombinacija, lepih poteza i driblinga, lopta se jednostavno nabacivala u protivnički kazneni prostor - da bi se nekako ugurala u gol.

Među raznim predlozima za izmenu postojećih fudbalskih pravila, meni se jedino opravdanim čini - uklanjanje "živog zida" koji se formira prilikom izvođenja slobodnih udaraca izvan kaznenog prostora a u blizini protivničkog gola.

Prekršaji u toj zoni se najčešće prave da bi se protivnički napadači sprečili da ne postignu gol, i zato mislim da im treba omogućiti, kad su već u tome sprečeni na nesportski i nedopušten način, da ipak ugroze protivnički gol - slobodno, bez ometanja prilikom šutiranja.


Dušan Nenković, trener "Santa Fea" iz Bogote:  Povećati gol!



- Letos se u Kolumbiji, na turniru četiri najpoznatija kluba ove zemlje u Bogoti, igralo po modificiranim pravilima - bez klasičnog ofsajda, tj. kao ofsajd-pozicija se smatralo samo čekanje protivničkih napadača u 5,5 metara golmanskog prostora.

Verovalo se da će ta novina omogućiti postizanje većeg broja golova, ali je rezultat, mimo svih očekivanja, ispao katastrofalan: turnir se završio sa minornim prosekom - jedan gol po utakmici!

Ja sam, međutim, za izvesne promene. Ubeđen sam, naime, da bi bilo celishodno i efikasno da se golovi prošire - na 2,80 metara u visinu, a u širinu na 8 metara.

Činjenice pokazuju da su od svih igrača (gledano po mestima i ulozi u timu) u poslednje dve decenije golmani najviše napredovali i da gotovo bez teškoća uspešno čuvaju svoja vrata.

Verujem da bi proširenje gola znatno povećalo šanse napadača da ih ipak savlađuju i doprinelo eliminaciji "bunkera" - jer bi dobri šuteri, a takvih još ima, mogli da veoma ozbiljno ugroze protivnička vrata i sa udaljenosti od 30 pa i više metara.

Tako bi proširenje gola donelo - više golova, više uzbuđenja i dinamičniju i otvoreniju igru.


Miodrag Knežević, tehnički direktor "Radničkog": Ukinuti nerešen ishod!



- Lako je uočljivo da u savremenom fudbalu dominira orijentacija na defanzivnu igru i eventualne promene moraju da idu na to da se ona eliminiše, tj. da se podstakne napadački stil igre.

Te promene, međutim, ne mogu da budu velike jer je neophodno da se sačuva bit ove igre.

Eventualne promene mogu ići u dva pravca - izmene pravila igre ili bodovanje ostvarenog.

Neki su - Francuzi, na primer - već uveli beneficije za pobede sa više golova. Možda bi mi, recimo, mogli da ukinemo nerešen ishod utakmica, kao što je pravilo u košarci (a to bi značilo i da u svakoj utakmici mora biti golova!), a možda bi dobro bilo: ukinuti ofsajd, kornere pretvoriti u penale ili, kao u malom fudbalu, uvesti pravilo "tri kornera - penal"!

No, prihvatilo se ovo ili ono, suština igre se mora sačuvati. Jer, ako bi se postojeća pravila jednostavno "ispreturala", fudbal više ne bi bio fudbal - već neka druga igra.


Domagoj Kapetanović, trener "Dinama": Tri kornera - penal!



- Kod nas se već dvadesetak godina priča da u fudbalu nešto treba menjati, ali se na sreću, ipak ništa ne menja!

Mislim u pogledu pravila igre, posebno onih osnovnih koja, ubeđen sam, moraju da ostanu - da bi fudbal bio fudbal.

Evidentno je, međutim, da je fudbal po mnogo čemu postao "industrijski" i da bi trebalo nešto učiniti da bude lepši i atraktivniji.

Fudbalska oprema u kojoj se igra, tereni na kojima se igra i rekviziti su, čini mi se, dovedeni do savršenstva, a fudbaleri kao da nisu pratili taj progres i zaostali su.

Zato su, u međuvremenu, drugi sportovi apsorbovali gledaoce i sada ih valja vraćati fudbalu.

Ako bih nešto menjao u pravilima, onda bih najpre uveo odredbu: tri kornera - penal! To bi nateralo timove da igraju ofanzivnije i učinilo da na utakmicama bude više onog što publika najviše voli - golova.

Obrada: Yugopapir (Novi Čik, januar 1974.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)