Kako su se upoznali Tereza Đelmiš i Čkalja: Susret najlepše Jugoslovenke i našeg najpopularnijeg glumca

Februar 1971: "Dete je sito i spava cele noći" - reklamna je poruka zagrebačke "Plive", koja proizvodi hranu najupečatljivijeg naziva - Bebiron ... Ne samo mame, već i sve domaćice imaju još jedan dobar razlog za radovanje - "Energoinvest" je pustio u prodaju novi, najsavremeniji stroj za pranje rublja i nazvao ga Superautomatik Obodin. Sad još samo da se odabere adekvatni prašak za veš: Faks Helizim, Mixal (+bio oxylan) ili Crni bik? ... U salonima nameštaja prodavci preporučuju kuhinju zavodljivog naziva Corona 69 (koju proizvodi fabrika "Petar Drapšin" iz Kikinde), a za dnevni boravak poželjan je nameštaj varaždinske tvornice stolica "Florijan Bobić" ... Za jači pol: odela od čiste runske vune - "Varteks" Vukovar ... Za ljubitelje "kratkog žestokog" riječko "Istravinoexport" nudi Istra vinjak Premier, a tu je i dobri stari vinjak Cezar, uz poklič - "Aut Cezar aut nihil!" ... A koje će piće ponuditi Čkalji aktuelna mis Jugoslavije Tereza Đelmiš? Naravno, samo za potrebe fotografisanja, jer najpopularnija YU devojka i najtraženiji glumac najradije piju običnu koka-kolu...   

"Divno je to biti nepoznat. Jednom sam u Cirihu sa Žarkom Mitrovićem ceo dan šutirao konzervu. Ovde ne mogu ni na večeru da odem. U svakoj kafani se nađe neko da me nešto pita i drži me čvrsto za ruku sve dok se jelo ne ohladi"


Februar 1971: Ovih dana mis Jugoslavije Tereza Đelmiš i popularni Čkalja imali su priliku da se upoznaju u našoj redakciji. Njihov susret iskoristili smo da čitaocima Bazara prikažemo pop i uniseks modu. Dok su lepotica i komičar pozirali pred kamerama, napravili smo jedan intervju u uniseks stilu...  

- Da li se dopadate sami sebi ovako trooki?

Tereza: Nije to loše, imati treće oko na grudima. To vam dođe kao da je neko bacio oko na vas. U svakom slučaju, veoma sam - uočljiva.

Čkalja: Sva sreća, oko mi je zaslepljeno od blica, pa na njega ništa ne vidim. Inače, video bih sve trostruko!

- Tereza, šta mislite o Čkalji - Čkalja, šta mislite o Terezi?

Tereza: Ja se mnogo smejem u životu, a Čkalji najviše.

Čkalja: Tereza je najčednija od svih lepotica. Sačuvala je prirodnost i neposrednost, a što je najglavnije, ozbiljno shvata školu.

- Da li je teško biti mis Jugoslavije i komičar?

Tereza: Nije teško, to je vrlo lepo. Zapravo, posle ove titule nisam osetila razliku u svom svakodnevnom životu. Ne izlazim uveče. Više volim da se radujem petici iz filozofije nego provodu.

Čkalja: Biti komičar najteža je stvar na svetu. U pozorištu, posle svakog čina, menjam košulju. Komika je specifična umetnost koja se u svetu veoma ceni (sem kod nas). Jedan narod najbolje upoznajemo preko komičara. Dok je drama bolja što se u njoj više ćuti, za komediju se to ne može reći.

- Da li vas raduje popularnost?

Tereza: Doživela sam puno lepih susreta, ali to je ipak samo jedna prijatna epizoda u mom životu, koje ću se jednog dana sa zadovoljstvom sećati.

Čkalja: Divno je to biti nepoznat. Jednom sam u Cirihu sa Žarkom Mitrovićem ceo dan šutirao konzervu. Ovde ne mogu ni na večeru da odem. U svakoj kafani se nađe neko da me nešto pita i drži me čvrsto za ruku sve dok se jelo ne ohladi.

- Kad vam je popularnost najviše smetala?

Tereza: Kada je moj dečko posle mog izbora za mis Jugoslavije nepotrebno dobio kompleks niže vrednosti, plašeći se da ću se udati za nekog fudbalera.

Čkalja: Jednom u Temišvaru, kada sam morao da se rukujem sa 28 hiljada ljudi. Najgore sam prošao kada je naišao jedan grmalj, stegao mi šaku kao da hoće da cedi vodu iz kamena, a drugom me rukom tresnuo po ramenu: "gde si bogati, gde si".

- Šta mislite o uniseksu?

Tereza: Uniseks je u suštini romantična pojava. Mladi ljudi žele da se zbliže na svaki način, pa i odećom. Čega tu ima lošeg?

Čkalja: Ja sam uvek bio za seks, a protiv unitarizma. Ali, kad je u pitanju moda, progledaćemo kroz prste. Volim žene u pantalonama, izgledaju nekako muževno. Što se tiče muškaraca u suknjama, to je istorijska neminovnost. I car Lazar je nosio suknju, mada je ispod toga izgleda imao još nešto. Ja sam doduše igrao Karlovu tetku, ali kada bih obukao suknju, odmah bi me prozvali - "čuburska frajla"!

Razgovarao: Čedomir Čedomir, snimio: Srboljub Vranić (Bazar, februar 1971.)

Članak pronašao i ustupio: Crnorizec Hrabar



Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)