Fenomen grupe ABBA: Iz Švedske s ljubavlju - muzika za sva vremena

April 1974: "Život moj", uzdiše grupa Tajm, "Zelena si rijeka bila" seća se Zdravko Čolić, dok "za dan-dva, možda tri" Bijelo dugme kupuje "Top"!

Mađarski rokeri "Locomotiv GT" traže muzičku vizu za Ameriku, gde na turneju kreću Kvinovci, još nedovoljno poznati i u Velikoj Britaniji.

Rodu Stjuartu dosadili Faces - biće solo igrač!

Ima već mesec dana kako se pevuši Bouvijeva "Rebel, Rebel", te svi s nestrpljenjem iščekuju novi album "Diamond Dogs".

Na šlageraškoj Pesmi Evrovizije - šok pobeda grupe koja je stigla sa praštećim gitarama... ali i neodoljivom melodijom.

Stigla i zauvek ostala.

Maj 2013: ABBA je dobila svoj muzej u Stokholmu, Agneta se vratila na muzičku scenu sa albumom "A", Beni i Bjorn pišu himnu za takmičenje koje im je nekada davno pomoglo da izađu iz anonimnosti  - "We Write The Story" odjekuje evrovizijskom Arenom u Malmeu, još jednom potvrđujući njihov izuzetan muzički talenat.

Kako je sve počelo?

Najsažetije moguće, priča o grupi ABBA - od 1966. do 1997, kada je ovaj tekst i objavljen...

... Sve je počelo u Švedskoj, još dalekog juna 1966. godine, kada su se u blizini Vastervika na istom putu našla dva autobusa. Na jednom je pisalo Hep Stars, a na drugom Hootenanny Singers. Bila su to vozila dve najpopularnije švedske grupe, čiji se članovi do tada nikada nisu sreli. Vozači su zaustavili autobuse, a muzičari izašli napolje i oduševljeno se pozdravili.

Tako su se, igrom slučaja, upoznali klavijaturista Hep Stars-a Benny Andersson i gitarista Hootenanny Singers-a Bjorn Ulvaeus. Kasnije te večeri, kada se društvo ponovo okupilo na jednoj žurci, Beni i Bjorn su uzeli gitare, odvojili se od drugih i uz lagano sviranje pesama Kingston trija i Bitlsa pomislili kako bi bilo zgodno da naprave nešto zajedno.

Nekoliko meseci posle toga, u kancelariji Bjornovog oca, koji ih je tamo smestio kada su postali preglasni za ukućane, okruženi instrumentima i pojačalima, Beni i Bjorn su cele noći komponovali svoju prvu zajedničku pesmu „Isn't it easy to say”. Bio je to početak jednog od najplodnijih i najdugovečnijih tandema u istoriji popularne muzike... ali ne i početak grupe ABBA.

Kockice su počele da se slažu tek kada su u kombinaciju ušle i lepše polovine autorskog tandema Andersson/Ullvaeus, plavokosa Agnetha Faltskog i smeđokosa Frida Lyngstad.

Devojke su svoje životne saputnike upoznale krajem šezdesetih, u vreme kada su obe imale svoje solo-karijere. Agneta je postala popularna još u osamnaestoj, kada je pesma koju je sama komponovala „Bila sam tako zaljubljena” došla na prvo mesto švedske top-liste singlova.

Susret sa Bjornom za vreme snimanja jedne TV emisije prerastao je u strasnu vezu, koja je ubrzo krunisana venčanjem. Na njegov nagovor, Agneta prihvata ulogu Marije Magdalene u švedskoj verziji mjuzikla „Isus Hrist Superstar” i doživljava ovacije na sceni u Geteborgu.

Za razliku od nje, Frida je u to vreme bila manje poznata. Dok je Agneta sticala popularnost snimajući pevljive šlagere koji su lako pronalazili put do slušalaca, Frida se još kao tinejdžerka orijentisala na džez i setom obojene balade. Svoje prve diskografske uspehe doživela je tek kada je upoznala Benija, koji je postao njen producent i savetnik u izboru pesama.

Tako su dva para dočekala sedamdesete sa uveliko isprepletenim profesionalnim i privatnim životima, pa je bilo samo pitanje dana kada će nekome pasti na pamet da zapevaju zajedno?


Prva pesmaNapustivši svoje grupe da bi imali što više vremena da rade zajedno, Beni i Bjorn su pristupili novootvorenoj disko-kući Polar, čiji je vlasnik bio ambiciozni Stig Anderson, čovek koji je napisao preko 2000 pesama i imao velikog iskustva u šoubiznisu. Stig je verovao u talenat obojice, ali ih je zaposlio prvenstveno kao vredne studijske radnike, koji će narednih godina od jutra do mraka raditi pesme mnogobrojnih pevača i grupa koji su snimali za Polar.


Kada su najzad skupili dovoljno pesama za sopstveni album, Beni i Bjorn su pozvali Agnetu i Fridu da im pomognu oko pratećih vokala. Tako je četvorka prvi put zapevala zajedno na snimanju pesme „Pozdrav starom sviraču”, juna '70.

Iako je ova balada u stilu „Vase Ladačkog” postala prilično popularna u Švedskoj, Stig Anderson je sa više pažnje osluškivao vesti iz Japana, gde je singl „She’s My Kind Of Girl”, na kojoj su pevali samo momci, prodat u pola miliona primeraka!

Ovaj neverovatni uspeh na japanskom tržištu samo je odvratio pažnju od nečega što se danas čini tako logičnim - formiranjem grupe ABBA, koja je uprkos mitu o promišljenoj „fabrici hitova”, nastajala veoma sporo i spontano.

Trebalo je da prođu naredne dve godine ne bi li se momci dosetili da devojke izbace u prvi plan i napišu pesmu u kojoj Agneta i Frida neće pevati samo prateće vokale.

To se dogodilo na njihovom prvom singlu „People need love”, koji je objavljen pod imenom Bjorn & Benny, Agnetha & Anni-Frid, da bi već u leto 1972. postao veliki hit širom Skandinavije. Na osnovu tog uspeha, četvorka dobija poziv da učestvuje na predtakmičenju za Pesmu Evrovizije, gde se pojavljuju sa pesmom "Ring Ring".


Fatalna "Pesma Evrovizije"Uz gromoglasno negodovanje prisutne publike, a kasnije i celokupne švedske javnosti, stručni žiri umesto raspevane ABBE na Pesmu Evrovizije 1973. šalje neugledni duo Goran Fristorp and Clabbe af Geijerstam - i to sa pesmom u kojoj se umilno peva: "Tvoje su grudi kao lastavičja gnezda"... 


Uprkos porazu, već formiranog imena koje se sastojalo od početnih inicijala članova grupe, ABBA prvi put objavljuje neku svoju pesmu izvan švedskog govornog područja, pa tako „Ring Ring” osvaja vrhove top-lista u Australiji, Holandiji, Belgiji i Južnoj Africi. Osećajući kako njihovo vreme tek dolazi, Stig Anderson definitivno preuzima posao menadžera grupe i punih šest meseci priprema teren za pesmu „Waterloo”, sa kojom će ABBA pobediti ne samo u Švedskoj, već i u Brajtonu, na Pesmi Evrovizije 1974.

Mnogi od kasnijih učesnika i pobednika Eurosonga koji nisu uspeli da iskoriste pojavljivanje na ovom takmičenju pokušali su da opravdaju svoj neuspeh žaleći za „reklamnom mašinerijom” koja je stvorila i održala ABBU, zaboravljajući pri tom da je svetom pop-muzike oduvek vladala dobra pesma, a da su u tom svetu Beni i Bjorn bili i ostali nenadmašni.

Međutim, čak je i za njih bilo teško odabrati pravu pesmu koja bi nasledila „Waterloo" i dokazala da ABBA nije „čudo jednog hita”. U narednih 15 meseci usledila je grozničava potraga za novim hit-singlom, tokom koje su remiks verzija „Ring Ring”, kao i pesme „So Long" i „I Do, I Do...” propadale na britanskoj top-listi singlova.

Uzalud je njihov izdavač u Velikoj Britaniji CBS organizovao specijalne promocije i slao šampanjac na adrese svih mogućih radio-stanica. Zavladalo je beznađe, a članovi grupe već su polako počeli da razmišljaju o nastavku svojih solo-karijera u Švedskoj - kada se septembra 1975. na tržištu pojavio singl „S.O.S”.

Bio je to poziv za pomoć koji je u 3 minuta i 22 sekunde sumirao sve ono što će ABBA ponuditi u svojim još nenapisanim pesmama. Tek sa tim singlom, koji se vinuo do vrha britanske top-liste, grupa je poručila svetu da zaboravi na Pesmu Evrovizije i da se pripremi za predstojeći uragan hitova.

Taj uragan će iz prodavnica ploča širom sveta izneti preko 250 miliona kaseta, ploča, kompakt-diskova, na kojima će se naći „Mamma Mia”, „Fernando”, „Dancing Queen”, „Knowing Me, Knowing You”, „The Name Of The Game”, „Take A Chance On Me”, „Chiquitita”, „The Winner Takes At All” i mnoge druge pesme...Na godišnjem odmoru
ABBA se zvanično nikada nije raspala. Nije bilo sazvane konferencije za novinare, najavljenog poslednjeg albuma ili "ovoga puta zaista" oproštajne turneje. Uradivši sve što se moglo uraditi u formatu pop-pesme, Beni i Bjorn su osetili potrebu za stvaranjem drugačije vrste muzike, što se i osetilo na poslednjem studijskom albumu „The Visitors”, 1981. 


PGP cifre - samo do početka 1977.
(objavljeno u Džuboksu)
ABBA je tada zvučala bolje nego ikada, ali je u međuvremenu stasala nova generacija pop-potrošača, koja je tražila heroje svojih godina i pronašla ih u grupama sve popularnijeg novog romantizma.

Nenaviknuta na osrednji prijem njihovih singlova „Head Over Heels”, „The Day Before You Came” i „Under Attack”, kojim je prekinut uzastopni niz od 18 UK Top Ten hitova, grupa privremeno zatvara dućan i u izlog stavlja tablicu ,,Na godišnjem odmoru”.

Pauza je bila potrebna ne samo da bi se napunile baterije i iživela potreba za solo-projektima, već i da bi se smanjila tenzija između dva para koja to više nisu bila. Bjorn se razveo od Agnete još 1979, a Beni od Fride dve godine kasnije.

Za grupu koja je dobrim delom nastala zbog potrebe zaljubljenih parova da što više budu zajedno, boravak u istoj prostoriji postao je nerešiv problem.

Privatno, najgore je prošla Agneta. "Devojka sa zlatnom kosom" nikada nije žudela za internacionalnom slavom, a pogotovo ne za furioznim tempom života u okviru jedne supergrupe.

Kada je ABBA manija počela da se zahuktava, ona je morala da se odrekne svog sna o mirnom, porodičnom životu sa Bjornom. Stvari su se dodatno zakomplikovale kada je rodila dvoje dece i bezuslovno želela da bude sa njima, a ne u TV studijima i na turnejama.

A koliko god da su preterane priče da se nikada nije slagala sa Fridom, ipak je činjenica da njih dve nemaju puno toga zajedničkog i da se privatno ne bi družile da im muževi nisu bili (i ostali) najbolji prijatelji.  

Konačno, kada se krajem 1978. razišla sa Bjornom, morala je da trpi njegovu novu devojku, koja ga je, primera radi, čekala u garderobi kada se grupa vraćala sa bine, pa i kasnije, kada bi odlazili u hotel na večeru - Beni, Frida i Agneta za jednim, a Bjorn i njegova buduća supruga za drugim stolom... pored.

Dok je Frida sa lakoćom prihvatila obaveze i uživala svakog trenutka, za Agnetu je ABBA postala izvor napora, a ne zadovoljstva. Ona zaista nije morala mnogo da glumi u čuvenom video-spotu za pesmu "The Winner Takes It All". Razmazana plava senka oko očiju mogla je biti prava.


Igra izbegavanjaKada su 1986. članovi grupe priveli kraju svoje solo avanture, Stig je procenio da je vreme za dugo očekivani ABBA comeback. Beni i Bjorn jesu napisali nekoliko pesama za povratnički album, ali je entuzijazma i volje za ponovnim dokazivanjem jednostavno nestalo. 


Iste godine četvorka se poslednji put okuplja da bi otpevala specijalnu pesmu na proslavi Stigovog rođendana, a od tada postoji nepisano pravilo da se ne pojavljuju zajedno.

Kada je 1992. godine organizovana dodela nagrade povodom prodaje 7 miliona "Gold" kompilacija najvećih hitova, pojavili su se Beni, Bjorn i Frida. Na premijeru njihovog najnovijeg mjuzikla „Kristina iz Duvemale” 1995. došli su Beni i Bjorn, a pridružila im se samo Agneta. I tako već godinama.

Da bi stala na kraj ovoj igri izbegavanja, Frida je jesenas ponudila Agneti da na njenom poslednjem solo-albumu "Duboki uzdah" otpevaju jednu pesmu zajedno. Ponuda je posle kraćeg razmišljanja ipak odbijena, a planiranu zajedničku pesmu „Sve moje najbolje godine” Frida je otpevala u duetu sa Mari Fredrikson iz grupe Roxette

Po rečima čuvenog tekstopisca Tima Rajsa, koji je stari prijatelj grupe, Beni izgara od želje da dokaže kako ,,oni to opet mogu da urade”, a za Bjorna tvrdi da se užasava moguće medijske gnjavaže, ali da bi se dao nagovoriti. Frida je svojim nedavnim uspešnim povratkom na švedsku pop-scenu još jednom pokazala šta joj je na umu.

A Agneta? Neki znaci postoje i kod nje. Posle dugogodišnjeg samovanja na svojoj farmi, na ostrvu Ekero, u blizini Stokholma, ona se zimus vratila u javnost sa kolekcijom najvećih solo-hitova "My Love, My Life" i napisanom autobiografijom ,,To sam ja”, u kojoj je poželela da se oslobodi ružnih stvari iz prošlosti.

Ostaje da se vidi - da li će neki novi muzički izazov ikada uspeti da ponovo ujedini Agnetu, Fridu, Benija i Bjorna? 


ABBA zanimljivosti• Beni i Bjorn su na početku karijere komponovali muzičku temu za soft porn "Inga II", ali se danas kunu kako im je reditelj rekao da snima umetnički film.

• Svoju prvu ploču "People Need Love" ABBA je u Americi objavila za disko-kuću Playboy Records, čiji je vlasnik bio magazin Playboy. Singl je stigao do 115. mesta američke top-liste i tako postao do tada najuspešnija stvar nekog švedskog izvodača u Americi.

• Za vreme svoje najveće popularnosti 1977, ABBA je svoje ploče prodavala i u zemljama Istočne Evrope, ali je od tamošnjih izdavača umesto novca dobijala: povrće iz Poljske, biber iz Čehoslovačke, a osnovali su i kompaniju POL OIL da bi lakše primali naftu iz Rumunije.

• Prema dokumentaciji koja postoji u Polaru, jedini muzičar jugoslovenskog porekla čiji se instrument čuje u nekoj ABBA pesmi je Miroslav Jović. On je svirao čelo na snimanju pesme "The King Has Lost His Crown", 21. septembra 1978. 

• Fridin sin iz prvog braka Hans danas je muzički producent, Bjornova i Agnetina kćerka Linda igra epizodnu ulogu u tatinom novom mjuziklu, a Benijev sin Peter ima grupu One More Time, koja je prošle godine predstavljala Švedsku na Pesmi Evrovizije - i osvojila odlično 3. mesto.

• Poslednji izvođač koji je snimio ceo album sa obradama ABBA hitova je disko-diva Hazell Dean, a poslednji koji su semplovali deo nekog ABBA hita ("The Name Of The Game") jesu Fugees, u pesmi „Rumble In The Jungle”.


1972: Dvojica popularnih švedskih muzičara, Beni Anderson i Bjorn Ulveus, odlučuju da zajedno sa svojim lepšim polovinama Anifrid Lingstad i Agnetom Feltskog snime pesmu „People Need Love”. Singl stiže do drugog mesta švedske top-liste i ohrabruje četvorku da objavi „He is Your Brother”, još jedan lokalni hit. O njihovim izdanjima brine se Stig Anderson, vlasnik disko kuće Polar, koji postaje njihov menadžer, ali i pisac mnogih tekstova. U dobitnu kombinaciju ulazi i stalni tonac Michael B. Tretow, koji uspešno realizuje sve zamisli tandema Anderson/Ulveus. Michael se seća ABBA razdoblja: "Imali smo idealnu saradnju. Jedino bih mogao da se požalim na glad. Bio sam stalno gladan. Kada Beni i Bjorn uhvate instrumente, ne znaju za izraze "pauza", "dosta", "gotovo"...

1973

Bjorn, Beni, Agneta i Frida konkurišu na švedskom takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Ring Ring”. Ne uspevaju da se plasiraju dalje, ali pesma osvaja prvo mesto na top-listama u Australiji, Holandiji, Belgiji, Južnoj Africi... Na osnovu početnih inicijala članova grupe, Stig sve češće pominje ime ABBA. U to vreme postojala je i fabrika ribljih konzervi ABBA, ali je uprava dozvolila kvartetu da se tako nazove, pod uslovom da ih ne osramote "nedoličnim ponašanjem na sceni"...

1974

ABBA uspeva da se kvalifikuje za Pesmu Evrovizije u Brajtonu, gde su glavni favoriti Olivia Newton-John (Engleska) i duet Mouth & McNeal (Holandija). Na kladionici šanse Šveđana bile su 20:1. Ipak, pesma,"Waterloo" nadmoćno pobeđuje, a ostaje upamćena i njihova živopisna glam-rock garderoba, kao i dirigent Sven-Olof Waldoff, koji se pojavio u kostimu Napoleona. Bjorn se seća: "Kostim mi je bio toliko tesan da nisam mogao ni da se sagnem, a kamoli da sednem. Za vreme glasanja nervozno sam šetao po garderobi, ne usuđujući se da pogledam poredak. Jedino sam čuo Benija kako stalno govori: Oho, još jedna dvanaestica!" Agneta primećuje: „Niko nije verovao da ćemo ikada ponoviti sličan uspeh, smatrali su nas prolaznom pojavom. Ali, mi smo osećali da vredimo mnogo više...”

1975

Nakon nekoliko manje uspešnih singlova (remiks „Ring Ring”, "So Long", "I Do, I Do..."), ABBA se vraća u vrh britanske top-liste sa pesmom „S.O.S.”. Slično se ponavlja i u Americi, a u Nemačkoj „S.O.S.” biva proglašena za pesmu godine. Sledeći singl „Mamma Mia” definitivno potvrđuje njihov zvezdani status, naročito kada u Engleskoj sa prvog mesta zbacuje čuvenu „Boemsku rapsodiju” grupe Queen. U Australiji počinje prava ABBA manija. Čak pet ABBA singlova okupira australijski Top Ten, a specijalna kompilacija „Best of ABBA" prodaje se u više od 850 hiljada primeraka, u zemlji koja broji 14 miliona stanovnika.

1976

Pesma „Fernando” koju je švedska publika već upoznala na Fridinom solo-albumu "Ensam", objavljena je kao sledeći ABBA singl. U Australiji njihov TV šou ima veću gledanost od prvog spuštanja čoveka na Mesec 1969, a "Fernando" do dana današnjeg ostaje najprodavaniji singl svih vremena u zemlji kengura. „Dancing Queen” postaje treći uzastopni britanski Number One, a dolazi i do šampionskog mesta u Americi. Policija zaplenjuje 700 hiljada piratskih ABBA albuma proizvedenih u Hong Kongu. Bugari ćute. Govoreći o globalnom uspehu, Stig napominje: "Svuda se prodajemo, izuzev u Kini, Severnoj Koreji i Vijetnamu". Najprodavaniji singl u Jugoslaviji je ,,Money, Money, Money”, koji ubrzo postaje „Pare, Pare, Pare” u izvođenju Lepe Lukić, Usnije Redžepove, Tozovca i Cuneta. Beni objašnjava moguću tajnu uspeha: „Užasno smo okrutni prema svemu što komponujemo. Ako nam kod pesme koju snimamo nešto ne štima, brišemo je i idemo dalje."

1977

Kreće velika svetska turneja. Na adresu Royal Albert Hall-a stiže tri i po miliona rezervacija za salu koja ima 11 hiljada sedišta! U okviru koncerata izvodi se i mini-mjuzikl „Devojka sa zlatnom kosom”, koji već tada svedoči o Benijevoj i Bjornovoj želji da jednoga dana izađu iz formata pop pesme. "Knowing Me, Knowing You" i "The Name Of The Game" postaju peti i šesti UK Number One. U toku turneje snima se dokumentarac koji polako prerasta u igrani film „ABBA - The Movie”. Zahvaljujući članku objavljenom u magazinu Bravo, Fridi se javlja njen otac Nemac, za koga se verovalo da je poginuo u II svetskom ratu. Daily Express informiše svoje čitoace da je ABBA širom sveta prodala više ploča od Bitlsa!

1978

Od filma „ABBA - The Movie” gledaniji su jedino „Star Wars”, „Grease” i „Saturday Night Fever”. Istovremeno, „ABBA - The Album” boravi na prvom mestu UK liste punih devet nedelja, a sličnu sudbinu ima i singl „Take A Chance On Me”, koji New Musical Express ocenjuje kao "jednu od onih neodoljivih pop pesama kakvu samo ABBA ume da isporuči". U Stokholmu je otvoren Polar, najsavremeniji studio za snimanje ploča, namenjen potrebama grupe, ali i drugih izvođača -  prvi koji su rezervisali termin bili su muzičari iz grupe Led Zeppelin. Jesen donosi „Summer Night City”, singl-prethodnicu novog albuma, a ostvaren je i značajan proboj na japanskom tržištu, gde se čak tri ABBA LP-ja nalaze među 20 najprodavnijih. Uoči Božića, Bjorn i Agneta objavljuju da se razvode...

1979

Uprkos prvom značajnijem problemu, ABBA nastavlja da funkcioniše po starom. Sav prihod od novog singla ,,Chiquitita” grupa namenjuje UNICEFU. BBC šou „ABBA u Švajcarskoj” (sa specijalnim gostima: Roxy Music i Kate Bush) prikazuje oko Uskrsa većina evropskih televizija, uključujući i jugoslovensku. Frida dobija malu ulogu u švedskom filmu „Hodaj po vodi ako možeš”, a Agneta priznaje: „I meni su nudili uloge, ali uglavnom u filmovima po kojima je Švedska postala ozloglašena!" Bjorn preuzima glavni vokal na singlu „Does Your Mother Know”, a diskoidni ritam neguje se i u sledećim hitovima „Voulez-Vous” i „Gimme! Gimme! Gimme!” Počinje prva i poslednja američka turneja. Krajem godine objavljen je singl „I Have A Dream”, snimljen za vreme koncerata na londonskom Vembliju.

1980

Na nagovor fanova iz Južne Amerike, ABBA objavljuje LP „Gracias Por La Musica”, koji sadrži njihove hitove na španskom. Krajem jula pojavljuje se singl "The Winner Takes It All”, na kome je zabeležena najupečatljivija Agnetina interpretacija, kao i najbolji Bjornov tekst. Iako oboje tvrde da pesma o nesrećno završenoj ljubavi nije autobiografska, niko im ne veruje. Londonska policija ne dozvoljava grupi da se za omot svog novog albuma „Super Trouper” slika usred Piccadilly Circusa, okružena raznim životinjama. Uprkos golemom publicitetu koji je zbog tragedije Džona Lenona dobila njegova poslednja ploča „Double Fantasy“ - "Super Trouper" ne ispušta prvo mesto na UK top-listi albuma tokom decembra i januara 1981.

1981

Razvode se Beni i Frida. Grupu više ne čine zaljubljeni parovi, već dvojica muzičara koji bi "nešto drugo" i dve pevačice koje bi "nešto novo". Pesma ,,Lay All Your Love On Me” objavljuje se jedino na maksi-singlu, ali i kao takva postaje veliki hit (i glavna inspiracija za YU megahit "Dodirni mi kolena" grupe Zana). ,,One Of Us”, klasična ABBA balada, poslednji je UK Top 3 singl, a poslednji studijski album "The Visitors", koji bez problema stiže do prvog mesta top-liste, definitivno ih udaljava od laganog pop zvuka. Pesme odišu bračnim problemima, strahom i paranojom, a lepršave melodije tipa "Mamma Mia" i ,,Take A Chance On Me” stvar su davne prošlosti. Beni i Bjorn se sastaju sa Timom Rajsom („Evita”, "Isus Hrist Superstar") i počinju dogovore oko svog prvog mjuzikla „Chess”. Agneta i Frida takođe razmišljaju o solo projektima.

1982

Agnetin, Fridin, Benijev i Bjornov poslednji kolektivni boravak u studiju dogodio se 20. avgusta. Iako na izdisaju, ABBA je tog dana snimila jednu od svojih najlepših pesama „The Day Before You Came”, koja je našla mesto na kompilaciji „The Singles - The First Ten Years”, još jednom UK Number One albumu. Niko od članova grupe nije imao viziju kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali je prećutni dogovor bio da se uskoro ponovo okupe i nastave tamo gde su stali. To se, nažalost, nikada nije dogodilo...

Tekst: Yugopapir 1997.Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)