Pretražite Yugopapir

Pesma Evrovizije 1974, ekskluzivni izveštaj iz Brajtona / ABBA, izbor tekstova iz jugoslovenske štampe

April 1974: Velington je prešao La Manš i potukao Napoleona kod Vaterloa. 

Potomci Velingtona potučeni su na domaku Londona, u obalskom letovalištu Brajtonu, i to od Šveđana koji su kao i Velington morali preći La Manš...

... ali u obratnom smislu, i vratiti se potom na kontinent ovenčani slavom, iako je njihov predvodnik, dirigent Sven Olof-Valdof bio obučen kao Napoleon.

Švedska grupa Aba sastavljena od dve ljupke, živahne mlade devojke i dva simpatična dugokosa mladića, inače odlična kompozitora, otići će za koji dan na malo ostrvo u okolini Stokholma i počeće odmor na svome brodiću na kome se, kako sami kažu, najbolje odmaraju. 

Sa mnogim ugovorima u džepovima, moći će sada mnogo mirnije da razmišljaju o onome o čemu nisu ni sanjali, kada su sa pesmom "Vaterlo" krenuli u Brajton:

- Ne mogu da verujem da smo pobedili, to je fantastično! Ne, nisam uzbuđen, ja sam zaprepašćen! Prosto ne verujem - rekao nam je kompozitor Bjorn Ulveus posle proglašenja na konferenciji za štampu. - Pobediti Engleze na njihovom terenu sa pesmom koja govori baš o Vaterlou... Moglo bi se to shvatiti čak kao nepoštovanje gostoprimstva!

Ali, grupa Aba iz Švedske nije izazvala ni jedan mrgodan pogled zbog svoje pesme i zbog svoje pobede. Čak možemo reći da je izazvala osmehe i odobrenje, da je međunarodni žiri iz 17 zemalja upravo pogodio ukus publike u "Dom Teatru" u Brajtonu i ukus ljubitelja pop muzike u Engleskoj, pošto se ploča sa pesmom "Vaterlo" već nalazi među prvih dvadeset na engleskoj top listi.




Probno prvi



"Ko je bio poslednji, biće prvi" - postoji izreka - i upravo tako se i desilo. Na probnom glasanju koje je bilo održano uoči finala kada su predstavnici BBC glasali, Jugoslavija je bila prva sa 14 poena, a poslednja Švedska sa 6 poena. Sutradan uveče, u subotu kada su se čuli glasovi žirija iz sedamnaest gradova - situacija je bila potpuno obrnuta. Šveđani su bili prvi sa 24 poena, a mi Jugosloveni, vrlo zadovoljni što smo osvojili i 12. mesto, kako smo mi računali ili 8. kako je proglasila Evrovizija, sa 6 poena.

Od prvog trenutka, kada sam stigao u Brajton, pratila su me razna iznenađenja. Kada sam stigao na železničku stanicu, sa zvučnika je bila emitovana naša pesma, "Moja generacija" u interpretaciji Korni grupe. Ta pesma me je i ispratila na železničkoj stanici, tri dana kasnije, kada sam napuštao Brajton u pravcu Londona.

Inače, Brajton je jedno vrlo simpatično letovalište koje je postalo popularno negde sredinom prošlog veka, kada je Princ od Velsa, kasnije kralj Džordž IV, tu napravio letnju rezidenciju. Otuda počinje napredak Brajtona i njegovo pretvaranje u poznato i popularno letovalište.

Sada bi se to mesto moglo opisati kao spoj Opatije i Rijeke, mada tu nema one blistave plave vode, nema onog blistavog sunca i divnog plavog neba iznad glava.

Ali, to je jedno prijatno primorsko mesto u kojem gost, koji hoće da se odmori i nauživa, ne samo u prirodi već i u nekim drugim objektima, kao što su diskoteke, kockarnice, noćni lokali, razni dobri restorani, zaista može dobro da se provede.




Komplimenti Kovaču



Sam izbor za pesmu Evrovizije bio je ove godine odlično organizovan od strane BBC. Precizna organizacija, tačna satnica, izvanredan profesionalni orkestar i sve ostale pogodnosti, koje su bile pružene učesnicima na ovogodišnjem konkursu, doneli su izuzetnu radnu atmosferu, u kojoj je bilo pravo zadovoljstvo raditi. Nama novinarima je, s druge strane, bilo sve jako otežano, zbog specijalnih mera sigurnosti.

Što se muzike tiče, može se oceniti da je ovogodišnji festival standardan, ali ipak bolji od recimo, dva poslednja izbora za Evroviziju. Čuli smo nekoliko simpatičnih pesama, ali i dalje ostaje utisak da pesme koje se šalju za Pesmu Evrovizije zaslužuju staru kvalifikaciju - žvakaćih guma.

Svi šalju pesme koje lako ulaze u uvo, koje se osim toga lako zvižduću i pevaju. Jedini koji su odstupili od toga bili smo mi, Jugosloveni, koji smo ove godine prvi put pokušali ne da se dopadnemo Evropi, već da je podstaknemo da se zamisli nad pesmom koja se potpuno razlikovala od svih ostalih. Čini mi se da smo osvajanjem dvanaestog ili 8. mesta, to donekle i uspeli.

Naravno, sam plasman ne može naročito precizno o tome da kaže. Međutim, svi komplimenti koje smo dobili od strane muzičkih stručnjaka i producentskih firmi, ko je su ponudile Kovaču ugovore, kao i komplimenti koje smo dobili od predsednika radio stanica i muzičkih stručnjaka iz ostalih 16 zemalja, to najbolje govore.

Hteo bih sada u nekoliko reči da vam predstavim i grupu Aba, koja je ove godine odnela pobedu.

To je relativno mlada grupa, osnovana 1972. Njeni članovi su: Agneta Faltskog, Anifrid Lingstad, Bjorn Ulveus i Beni Anderson. Oni snimaju, kao što rekoh, od 1972. godine i njihova prva ploča koja je imala veći uspeh zvala se "Ljudima je potrebna ljubav". "Vaterlo" je do sada njihov najveći uspeh. Pre dolaska na izbor za pesmu Evrovizije pojavili su se već na jednom međunarodnom konkursu i to 1973. na međunarodnom festivalu u Tokiju.




Slatke pesmice



Možemo biti potpuno zadovoljni onim šta je Korni grupa uradila u Brajtonu. Kornelije Kovač je u avionu, dok smo išli u Brajton, rekao:

"Biću presrećan ako budemo bili oko desetog mesta."

Ta njegova prognoza se i ostvarila, iako nam se čini da smo mogli i bolje da se plasiramo, da BBC nije, sistemom "nož pod grlo", promenio sistem glasanja 24 časa pre finala.

Drugoplasirana Italijanka, Điljola Činkveti, koja je pevala pesmu "Da", može isto tako da bude potpuno zadovoljna, jer pesma sa kojom je stigla u Brajton ne uklapa se potpuno u onaj sistem koji se, izgleda, traži za pesmu Evrovizije.

Škotlanđani Maut i MekNil koji su zastupali Holandiju, simpatični su par koji smo već imali prilike da upoznamo na našoj televiziji, a i u prenosu iz San Rema. Pesmu "Vidim zvezdu" oni su otpevali u tradiciji muzičkih klovnova.

Pesme koje su zastupale Luksemburg i Monako su se suviše dobro plasirale zahvaljujući uzajamnom poklanjanju glasova. A Engleska, koja je kod bukmejkera najbolje stajala uoči festivala plasirala se tek od četvrtog do šestog mesta sa 14 poena. Olivija Njutn Džon je imala veliku tremu pred izlazak na scenu. Rekla je:

- Ovde mi svi kažu da moram pobediti, a ja osećam da neću uspeti.

I bila je u pravu.

O ostalima reći ću još samo to da je sigurno najslabija pesma bila ona koja je došla iz Savezne Republike Nemačke. Zaprepašćujuće je kako Nemci, svake godine, na ovaj festival šalju pesme koje su ispod nivoa.

Pesma Evrovizije je ove godine donela jednog novog pobednika. Jednu novu grupu, ali ništa nije promenila, bar što se muzike tiče. I dalje ostaju na snazi lake pesme i, kako reče direktor firme "Fonograma", jednog od najjačih proizvođača gramofonskih ploča:

"Za Evroviziju je velika šteta što i dalje pobeđuju ovakve slatke pesmice, a ne prava muzika".

Međutim, ako bi se računao ukus pet stotina miliona gledalaca, koliko se računa da ih je pratilo prenos iz Brajtona, čini se da je ipak izbor pesme "Vaterlo" najbolji.

Ona prava muzika se nikada i nije birala na festivalima, ona nikada nije pobeđivala. Ona ima za sebe sačuvane posebne kutke u dobrim kolekcijama ploča, ona ima za sebe sačuvane posebne minute u radio i televizijskim programima.

I zato, čini se, nikada na Pesmi Evrovizije neće pobediti dobra muzika, već samo dobra pesma. A te dve stvari, na žalost, moramo razlikovati.

Napisao: Nikola Nešković (TV novosti, april 1974.)



ABBA tekstovi na Yugopapiru



Kako je ABBA pobedila na Pesmi Evrovizije 1974: Trijumf koji je zauvek izmenio lice pop muzike


Fenomen grupe ABBA: Iz Švedske s ljubavlju - muzika za sva vremena 


ABBA (1972 - 1982): Od prvog nastupa, do poslednjeg boravka u studiju - ovo su bile njihove godine...


ABBA leto '79: Može li grupa da opstane nakon razvoda Agnethe i Björna - i da li dolaze u Jugoslaviju?


Životna priča Anni-Frid Lyngstad iz grupe ABBA: Frida je svog oca upoznala tek u 32. godini... (1977)


3. septembar 1967: Top 13 najtraženijih domaćih singlica / Švedska: ABBA Frida postaje TV zvezda


Strana pop scena, februar 1976: Sweet, ABBA, Harpo, Mike Oldfield, Donna Summer, C-box


ABBA pre ABBE: Kada su se upoznali Benny Andersson i Björn Ulvaeus - i kako su napisali prvu pesmu


Strana pop scena '79, najuspešnije licencne ploče: Top listama vladali ABBA, Boney M, Bee Gees, Blondie 


ABBA, 3. april '78: Ceo dan ispred kamere BRAVO fotografa, dok u pozadini trešte hitovi Bee Geesa


"Mani, mani, mani", hit novogodišnjeg programa 1977: Lepa, Usnija, Cune, Tozovac - naša ABBA


Svetska premijera mjuzikla "Mamma Mia!" '99: Kreće novi talas uspeha za grupu ABBA 


ABBA - ponovo zajedno nakon 30 godina? (2016)