Strana pop scena, februar 1976 (2. deo): Sweet, ABBA, Harpo, Mike Oldfield, Donna Summer, C-box
The Sweet najzad osvajaju Ameriku: USA Action


Brajan i drugari održali su 40 koncerata na prvoj američkoj SWEET turneji,
gde ih je videlo više od 200 hiljada tamošnjih tinejdžera. Svitovci obećavaju
da će 1976. biti njihova godina - a najavili su i prolećne koncerte u Jugoslaviji

Montreux: Svi bi da snimaju u novom superstudijuProšlog leta je počeo sa radom novi, supermoderni 24-kanalni studio za snimanje ploča u Montreuxu (Švajcarska). Probno snimanje učesnika Jazz festivala, koji se svake godine održava u tom gradu, bilo je više nego uspešno, pa je to sada jedan od najtraženijih studija u Evropi, pored već poznatog "Musicland Studia" u Minhenu.

"Mountain Recording Studio" je odmah privukao svojim luksuzom i izvanrednim tehničkim mogućnostima najpoznatije zvezde i muzičare sa svetske pop i jazz scene, pa su već u probnom radu do zvaničnog otvaranja u januaru svoje nove albume snimili: Ian Gillan, "Deep Purple" ili "Jethro Tull".

Trenutno u njemu završavaju svoj najnoviji album "Hot Stuff" The Rolling Stones.

Zanimljivo je napomenuti da je studio lociran u podrumu čuvenog Kasina, da je muzičarima na raspolaganju kompletan luksuz uključujući i bazene sa toplom vodom i da se o gostima brine Anita Kerr (Anita Kerr Singers).

Unutrašnjost studija: Prostor rezervisan samo za najveće rock zvezde


Winnetou propevao: Pierre Brice drhtao od treme pred svoj prvi nastupIako je snimio više od 50 filmova, od kojih su najpopularniji bili "Vinetu" vesterni (zbog
njih je čak devet puta biran za glumca godine), Pjer je s velikim uzbuđenjem stupio
na scenu Bravo diskoteke i pred svojim nemačkim fanovima prvi put uživo zapevao
"Faire l' Amour" (tako se zove njegov budući hit singl ) 


Popularni DJ Fluff moraće da se pravda: Objavljuje piratski album? ELP, Rolling Stones, Led Zeppelin i Yes prvi put na istoj ploči! Tako se u Engleskoj reklamira dupli album koji je pripremio za svoju kompaniju disk džokej Alan "Fluff" Freeman.

Zvanični predstavnici kompanija za koje pomenuti izvođači snimaju ploče tvrde da nije reč o originalnim materijalima, tj. da su u pitanju neiskorišteni snimci koje su one ustupile disk džokeju...Donna Summer, skandalozni hit "Love To Love You Baby": Pevanje ili stenjanje?Ura za Nemačku: Donina "Love To Love You Baby" je druga pesma "Made in Germany" koja je osvojila
američku top-listu (prve su to uspele devojke iz grupe Silver Convention, pevajući disco hit "Fly, Robin,
Fly"). Kako se mlada Amerikanka Summer obrela u Nemačkoj? Nastupala je kao glumica u mjuziklima
koji su bili postavljeni na scenama Bremena, Hamburga, Minhena... 


Status Quo: "Tužni" album i "kišni" singlPosle uspelog nastupa na "Great British Music Festivalu" Status Quo izdali svoj novi album "Blue For You" i hit singl "Rain".

Početkom marta će uslediti njihova promociona turneja po Engleskoj, nekoliko evropskih koncerata i jednomesečna američka turneja.


ABBA, nezaustavljivi Šveđani: Novi singl - "Mamma Mia"  28. februara ABBA predstavlja novi singl u ultrapopularnoj emisiji "Ilja Richters Disco 76",
4. mart će ih zateći u Bremenu (Musikladen), a zatim će naći još neki način da počaste svoje
verne fanove u Nemačkoj, od kojih su samo prošle godine dobili više od deset hiljada pisama!
Sledeći singl? Kažu, njihova prva "neljubavna" pesma - zove se "Fernando", a govori protiv
rata i nasilja... 


I on dolazi iz Švedske i ima "Number One Hit": Harpo peva "Moviestar" Čak ni pevljiva "Mamma Mia", ni Kvinovci sa megahitom "Boemska rapsodija" ne uspevaju
da tokom februara sa vrha nemačke top-liste "skinu" ovog plavokosog momka, čiji će imidž
(vitlanje štapa na sceni) preuzeti (takođe "one hit wonder") Patrick Hernandez

Mike Oldfield: "Ommadawn" najprodavaniji i u svetu i kod nasRekordno brzo objavljen LP 
Sigurno, najveće muzičko iznenađenje sedamdesetih godina i već tri godine najsenzacionalnija ličnost - "diskografsko čudo" kompanije "Virgin" iz Londona - MIKE OLDFIELD beleži novi uspeh.

Poslednji album "OMMADAWN" je u samom vrhu top lista i najavljuje nove platinaste ploče svom autoru.

Podsetimo se da je 1973. godine njegov prvenac "Tubular Bells" prodat u 5.000.000 primeraka i potom proglašen albumom godine.

Drugi album "Hergest Ridge", takođe, nailazi na sjajan prijem kod publike, dok je treći za samo nekoliko nedelja prodat u milionskom tiražu.

Kuriozitet je engleskih top lista da su se na njima u jednom trenutku nalazila sva tri pomenuta albuma, što nije zabeleženo u istoriji lista popularnosti.

Pomenimo i orkestarsku verziju ploče "Tubular Bells" i činjenicu da je angažovanjem PGP RTB-a domaćoj publici predstavljen kompletan opus, poslednji album čak samo tri nedelje po izlasku u Engleskoj.


Grammy nagrade: Najviše ih nosi kući - KC & The Sunshine Band»KC & The Sunshine Band« s pet i Janis Ian s četiri nagrade na vrhu su liste dobitnika »Grammy« priznanja (glazbenih »Oscara«) za 1976. godinu.

Nagrade, koje se izglasavaju početkom svake godine a na temelju rezultata postignutih u prethodnoj godini, bit će podijeljene dobitnicima na velikom »The Grammy Awards Show« koji se održava 28. veljače u hollvudskom »Palladiumu«.

Priredbu preuzima kompletna američka televizijska mreža, a domaćin programa je Andy Williams.

»KC & The Sunshine Band« izglasani su za najbolju novu grupu, za najbolju R & B vokalnu grupu (u pjesmi »Get Down Tonight«), a u kategoriji najboljih R & B pjesama dobili su čak tri nagrade, i to za: »Get Down Tonight«, »That’s The Way (I Like It)« i »Where Is The Love« (tu su pjesmu napisali vođe grupe H. W. Casey i Richard Finch, a izvodila ju je Betty Wright).

"That's The Way... ": Jedan u nizu večnih plesnih "K.C." hitova 

Skladba Janis Ian »At Seventeen« proglašena je najboljom pjesmom i najboljim singlom godine. Njen album »Between The Lines« izglasan je za jednog od pet najboljih albuma godine, dok je ona dobila titulu najbolje ženske vokalstkinje.

Paul Simon (jednom je dobio čak sedam »Grammyja«), Linda Ronstadt i »Eaglesi« dobili su tri nagrade, a Elton John dvije.

Interesantno je napomenuti da će se grupa s najviše nagrada »KC & The Sunshine Band« uskoro predstaviti i našim diskofilima sa svojim najboljim ostvarenjima: albumom »KC & The Sunshine Band« (još uvijek je na svjetskim top-listama) i singlom na kojem će se, s posebnom dozvolom za Jugoslaviju, nalaziti dva njihova »best-selera« - »Get Down Tonight« i »That’s The Way (I Like It)«.


C-box: Vlasnici stotinjak kaseta znaju zašto...Možda će jednoga dana kasete zaista postati popularnije od gramofonskih ploča,
kao što to zloslutno najavljuju ovih februarskih dana 1976, pa je krajnje vreme 

da se nabavi novi proizvod za skladištenje plastičnih nosača zvuka... 


Obrada: Yugopapir (Džuboks, Bravo, Tina, RTV revija 1976.)


Prvi deoRod Stewart, Kiss, Cat Stevens, Queen, The Rolling Stones...


Podržite Yugopapir: FB TW Donate