Zanimljiva Pula: Istrani su se zaklinjali na vernost Jugoslaviji, dok ona kao država još nije ni postojala

Mart 1972: U ponedeljak smo videli prvu emisiju iz serije "Gradovi".

Kako reče autor ove emisije (scenarista, reditelj i reporter u isto vreme) Prvoljub Pejatović, priča o Bitolju nam je pokazala da se danas može saopštiti veoma sveža i aktuelna vest iz četvrtog veka pre naše ere.

Posle emisije o Bitolju, svakog ponedeljka, gledaoci televizije imaće prilike da posete (uglavnom u prošlosti) Niš, Mostar, Pulu, Cetinje, a kasnije i druge naše gradove.

- Čini nam se - kaže autor "Gradova" Pejatović - da o našoj prošlosti sve znamo, ili bar sve što je u našoj prošlosti jako zanimljivo. Ali, nije tako. Tragajući po ogromnoj literaturi o gradovima koje sam posećivao, uvek sam nalazio po nešto što me je takoreći šokiralo bizarnošću.

Sa Prvoljubom Pejatovićem krenuli smo u jedan mali vremeplov po gradovima čija će nam istorija biti predstavljena na tv-ekranima. Smatrali smo da je to i najbolji način da našim čitaocima ispričamo po nekoliko zanimljivosti iz emisija koje dolaze...


Emisija o Puli



... Evo jedne zanimljivosti iz Pule, grada o kome je Pejatović takođe pripremio emisiju. 

U nedelju, 3. novembra 1918. godine, pre nego što je konstituisana i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a kada o Jugoslaviji još nije bilo ni reči, "Hrvatski list" iz Pule objavio je na naslovnoj strani članak pod naslovom:

"Živela jugoslavenska republika". 

Da bi nas oslobodio nedoumice otkud jugoslovensko ime tako rano u Istri, Pejatović nam je pokazao tekst zakletve, koju su istarski mornari još i pre 1918. godine polagali pre nego što bi stupili na austrijski ili italijanski brod.

Zaklinjali su se na vernost Jugoslaviji, dok Jugoslavija kao država, pa i kao geografski pojam, još nije ni postojala. 

Evo te zakletve:

"Kunem se pred bogom svemogućim i pravednim, da ćemo biti vjerni sinovi majke Jugoslavije. 

Neka bude proklet spomen na nas, ako te igda zaboravimo, domovino naša, ako igda podignemo ruku na brata svoga. 

Ne našle nam kosti spokoja u grobu, neka budu rasute ko pljeva, ako budemo povrijedili jedinstvo Slovenaca, Hrvata i Srba. 

Prokletstvo potomaka neka je molitva za onoga koji ne ljubi slobodu naroda svoga, polje mu ne rodilo, more ga progutalo, brda se survala na njega, koji tebe izda - Jugoslavijo naša!"


Odlomak iz najave "Gradova": Radovan Tomašević (TV novosti, 1972.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate